Main menu

header

de Cristina Tache

Indiferent de forma în care o găsiţi, pudra este un element de bază în machiaj, pentru că acoperă anumite imperfecţiuni ale pielii şi estompează aspectul lucios al tenului, astfel încât celelalte elemente de machiaj să se îmbine cât mai armonios. Dar, ca şi alte produse de înfrumuseţare, ea trebuie aleasă după anumite criterii. Iată câteva sfaturi care să vă fie de folos la achiziţionarea şi folosirea corectă a pudrei.

Testaţi-o înainte de cumpărare
Înainte de a o cumpăra trebuie să ştiţi pentru ce intenţionaţi să o folosiţi - să fixeze machiajul, să absoarbă excesul de sebum, să aibă efect bronzant sau iluminator... O altă condiţie importantă este culoarea, care trebuie să fie în armonie cu nuanţa fondului de ten şi cu pielea.
Înainte de a cumpăra pudra, testaţi-o direct pe piele. Astfel puteţi observa cel mai bine dacă nuanţa şi textura se potrivesc tenului dumneavoastră. Este important să nu se „strângă” în particule, în pliurile de la ochi sau în colţurile gurii şi să nu îşi modifice culoarea în timpul zilei. O variantă eficientă de alegere corectă este să mergeţi la magazin, să testaţi pudra direct pe faţă şi să reveniţi a doua zi, după ce aţi observat cum se comportă pe piele.
Pentru tenurile ridate sau deshidratate se recomandă pudra translucidă, iar tenului matur i se potriveşte cea cu particule foarte fine, însă în acest caz trebuie evitate nuanţele prea deschise.

Se aplică prin mişcări scurte şi circulare
Pentru a încorpora cât mai bine pudra cu fondul de ten, aceasta trebuie aplicată pe faţă prin mişcări scurte şi circulare. Pentru a o repartiza uniform, pudraţi cu ajutorul unui burete special. Ca bază pentru machiaj, folosiţi tipul pulbere, iar pentru retuşare pe cel compact.

Tipuri ce se găsesc pe piaţă

Translucidă - este indicată pentru tenul sensibil.
Minerală - este 100% naturală şi ecologică, are proprietăţi împotriva razelor ultraviolete, efect purificator, permite pielii să respire datorită texturii uşoare şi reflectă lumina.
Pulbere - asigură un aspect fin şi delicat.
Compactă - oferă un aspect mat şi asigură o acoperire mai bună.
Corectoare - se recomandă tenului cu probleme.
De asemenea, există produse special concepute pentru tenul gras, mixt, sensibil sau uscat, dar şi pentru tenul acneic (conţin sulf pulverizat).

- Nu aplicaţi niciodată pudră pe pielea transpirată, pentru că aceasta se poate irita
- Nu neglijaţi igiena produselor pentru machiaj şi curăţaţi periodic bureţelul sau pensula