Main menu

header

de Elena Şerban

Dezideratul femeilor este să fie tinere şi frumoase. Şi dacă în ceea ce priveşte primul aspect nu se poate interveni, măcar la capitolul îngrijire se poate „lucra”, iar cremele, loţiunile sau saloanele de înfrumuseţare sunt, aparent, la îndemâna oricui. Oricărei persoane care are bani. Dacă nu vă număraţi printre femeile care îşi permit să arunce banii pe tratamente de îngrijire, ar fi cazul să vă orientaţi către piaţa de legume şi fructe. Unele dintre cele mai valoroase lucruri pe care le veţi găsi acolo sunt căpşunile, dovlecii şi merele.

Ten de mătase
Datorită conţinutului de acid salicilic, căpşunile au calităţi de catifelare şi curăţare în profunzime a tenului. Acidul salicilic pe care îl conţin poate elimina celulele moarte, fapt ce permite pielii să absoarbă rapid cremele hidratante aplicate. În plus, combate acneea. Pentru a avea acest efect, preparaţi o cremă din o jumătate de cană cu căpşuni proaspete, o lingură cu lapte proaspăt şi o lingură cu făină de grâu. Aplicaţi pasta pe faţă şi pe gât şi lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute. Clătiţi tenul cu apă călduţă şi folosiţi crema hidratantă pe care o utilizaţi regulat.

Îndepărtaţi acneea
Tot din căpşuni se poate prepara o mască ce are efect benefic asupra tenului acneic sau gras. Pentru aceasta aveţi nevoie de o jumătate de kilogram de căpşuni foarte bine coapte şi zdrobite, trei linguri cu argilă şi o lingură cu iaurt. După ce amestecaţi foarte bine aceste trei ingrediente, aplicaţi-le pe faţă şi pe decolteu timp de un sfert de oră. După acest interval, în care este de preferat să staţi întinsă pe pat, clătiţi-vă cu apă călduţă.

Mere şi germeni de grâu
Orice tip de ten are de câştigat dacă îl „hrăniţi” cu o mască preparată din piure de mere coapte şi germeni de grâu. Aceasta se obţine dintr-o linguriţă cu pulpă de măr zdrobit (piure de măr) şi o linguriţă cu grâu încolţit. Înainte de a aplica acest preparat faceţi o baie de aburi timp de un sfert de oră. După care curăţaţi faţa cu apă călduţă şi apoi ungeţi tenul din plin cu cremă hidratantă. Pasta se poate aplica de două ori pe săptămână.

Exfoliant cu miere şi cafea
Pielea corpului se poate îngriji cu uşurinţă. Trebuie să fiţi mai atente însă, deoarece nu doar faţa contează. Degeaba aveţi un ten frumos dacă pielea este mai zgrunţuroasă decât o piatră ponce. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, puteţi pregăti un exfoliant dintr-o jumătate de cană cu unt, două linguri cu miere şi ulei de măsline. Adăugaţi treptat cafeaua şi germenii de grâu, având grijă să nu se formeze cocoloaşe. Pasta se aplică pe tot corpul, folosindu-vă de o mănuşă de lufă. După ce vă limpeziţi bine, ungeţi-vă din abundenţă cu cremă sau cu uleiuri hidratante.

Obţineţi în câteva minute un ten proaspăt dacă veţi aplica pe el o mască preparată dintr-o banană coaptă şi cinci căpşune, toate zdrobite. După un sfert de oră, clătiţi cu ceai de mentă, uşor încălzit în prealabil.

Mască din piure de bostan

Despre dovleac se ştie că este plin de vitamina A, fapt ce îl recomandă şi pentru îngrijirea tenului. Nu este nevoie de reţete complicate. Tot ce trebuie să faceţi este să amestecaţi două linguri cu piure de dovleac cu o linguriţă cu miere, o linguriţă cu lapte şi un vârf de cuţit cu scorţişoară. Aplicaţi această pastă pe faţa curată. După circa 15 minute îndepărtaţi-o cu apă plată.