Main menu

header

de Anda Postolache

Calviţia sau chelia reprezintă un coşmar atât pentru bărbaţi, dar mai ales pentru femei. În cazul ambelor sexe cauzele căderii părului sunt multiple, iar prevenirea şi combaterea acestei neplăceri este destul de complicată. Cu toate acestea, sunt cazuri în care se mai poate face ceva.

Calviţia poate fi determinată de disfuncţii hormonale
Pentru cazurile uşoare, când cauzele căderii părului nu sunt ereditare, se poate ajunge la rezultate bune cu ajutorul unui medic specialist şi al unui psiholog, care are de înlăturat anumite traume psihice ce pot provoca dezastrul în planul podoabei capilare. În plus, tratamentele naturiste, combinate cu o viaţă echilibrată, pot aduce îmbunătăţiri.
La căderea părului contribuie şi o largă varietate de probleme hormonale. Astfel, fluctuaţiile hormonilor tiroidieni pot duce la subţierea sau la pierderea firelor. Acest lucru se diagnostichează în urma unei simple analize de sânge. Şi nivelul ridicat de testosteron poate fi o cauză, care creează un paradox - împuţinarea părului pe cap şi înmulţirea acestuia pe corp. De asemenea, inflamaţiile scalpului dar şi un aport crescut de insulină pot determina calviţia.

Fricţionaţi scalpul cu macerat de merişor şi rozmarin
Pentru a preveni căderea se fricţionează rădăcina părului dimineaţa şi seara cu un preparat obţinut din 60 de grame de frunze de merişor şi 60 de grame de rozmarin. Acestea se pun la macerat (într-un recipient din sticlă), timp de 15 zile, într-un litru de alcool de 60 de grade, agitându-se des. Se foloseşte după ce se strecoară.

Clătiţi-vă cu infuzie de brusture sau de urzică
Spălaţi-vă pe cap numai cu şampoane naturiste, nu chimice. Clătiţi-vă cu infuzie de brusture. Aceasta se prepară astfel: puneţi 50 de grame de plantă la un litru de apă clocotită, lăsaţi la infuzat timp de zece minute şi folosiţi lichidul după ce se răceşte. Se mai poate face clătirea, alternativ, şi cu infuzie de urzică - 50 de grame de plantă se fierb într-un litru de apă timp de zece minute.

Coada-şoricelului stimulează creşterea podoabei capilare
Pentru creşterea părului se fricţionează în fiecare zi pielea capului cu decoct de coada şoricelului. Acesta se prepară astfel: 50 de grame de plantă se fierb într-un litru de apă timp de zece minute. Se poate utiliza şi un decoct din rădăcini de brusture (30 de grame) şi frunze de urzici (30 de grame), care se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute.

- Duceţi o viaţă echilibrată pentru a vă păstra părul sănătos!