Main menu

header

de Ana Trifan

Probabil că aţi constatat că uneori, cele mai bune remedii sunt cele la care vă aşteptaţi cel mai puţin. În cazul pielii una dintre metodele eficiente pentru curăţarea porilor este... murdărirea în exces. Nu, nu vă sfătuim să vă lăsaţi tenul necurăţat şi nedemachiat, ci vă sugerăm să apelaţi la măştile pe bază de argilă sau nămol.

Din cenuşă vulcanică sau de pe fundul mării
Adunată din cenuşă vulcanică, din cariere sau din adâncurile mărilor, argila cosmetică are o serie de minerale hrănitoare pentru piele şi deţine proprietăţi absorbante şi exfoliante care ajută la îndepărtarea celulelor moarte, a uleiurilor în exces şi a altor toxine cu care s-au încărcat porii. Folosită săptămânal, o mască de argilă (sau de nămol) asigură curăţarea profundă a dermei şi supleţea acesteia. Praful de argilă poate fi amestecat cu apă plată (cel mai simplu mod de a pregăti o mască), dar poate fi combinat, pentru mai multe beneficii, şi cu alte lichide. Împreună cu ceaiul verde, de exemplu, oferă un impuls suplimentar antioxidant, care vă va ajuta să luptaţi împotriva formării ridurilor de expresie. Pentru a calma iritaţiile şi dacă aveţi un ten foarte uscat, e ideal să amestecaţi argila cu lapte sau cu smântână.

Se aplică într-un strat gros
Pentru început, puneţi o lingură cu apă, ceai verde sau lapte într-un castron mic. Treptat se adaugă două linguri cu praf de argilă fină şi se amestecă pentru a preveni formarea cocoloaşelor. Rezultatul ar trebui să fie o pastă netedă. Dacă este prea groasă se mai adaugă câteva picături de apă, ceai sau lapte, iar dacă e prea lichidă se mai pune un praf de argilă, până se ajunge la consistenţa dorită. Cu ajutorul degetelor, aplicaţi pe ten un strat gros de pastă, evitând zona din jurul ochilor şi buzele. Pentru o acoperire uniformă puteţi utiliza o pensulă curată. Staţi pe spate şi relaxaţi-vă în timp ce masca se usucă, încercând să nu vă mişcaţi prea mult, astfel ca argila să nu se crape sau să se desprindă. După circa zece minute clătiţi cu apă caldă. Tamponaţi faţa cu un prosop uscat şi pufos, apoi folosiţi un tonic natural şi o cremă hidratantă pentru a înmuia şi hrăni pielea.

Alegerea se face în funcţie de felul dermei

Unele argile sunt purificatoare, blânde cu pielea şi nu absorb ulei, ceea ce le face bune pentru tenul uscat sau sensibil. Altele sunt eficiente pentru curăţare profundă, şi absorb grăsimea în exces, precum şi toxinele din piele, ceea ce ajută la normalizarea tenului gras şi la combaterea efectelor poluării. Pentru cele mai bune rezultate alegeţi tipul care vi se potriveşte cel mai bine:
- pentru piele uscată sau sensibilă puneţi măşti cu argilă albă, roz, galbenă ori caolin;
- pentru tenul gras aveţi nevoie de argilă bentonitică, montmorilonit roşu sau albastru, caolin verde francez, caolin roşu sau argilă rhassoul, marocană;
- pentru tenul mixt e recomandată argila neagră de la Marea Moartă, care tratează, printre altele, şi acneea, având un efect regenerativ asupra pielii.
Pentru o mască deosebită, combinaţi argila cu alte ingrediente, cum ar fi plantele sau uleiurile esenţiale, astfel:
- pentru tenul iritat: combinaţi argila africană rhassoul cu ulei esenţial de levănţică, migdale şi lapte;
- pentru hidratare: amestecaţi caolin, infuzie de isop şi trifoi roşu sau caolin şi argilă bentonitică, cu aloe şi  puţină glicerină;
- pentru purificare: amestecaţi montmorilonit cu scorţişoară şi ghimbir.
Toate tipurile de argilă prezentate mai jos se găsesc pe piaţa noastră la magazinele de produse naturiste ori pe rafturile de cosmetice din magazinele mari