Main menu

header

de Elena Şerban

Cunoscuţi mai ales pentru rolul lor ornamental, trandafirii sunt buni şi în alte domenii precum cel culinar, dar mai ales în cel cosmetic. Puţine femei pot spune că nu au folosit, cel puţin o dată, un produs de întreţinere pe bază de roze, din comerţ. Totuşi, cu aceste flori pot fi preparate şi acasă diverse licori de înfrumuseţare, contra pistruilor, punctelor negre, tenului gras ori a acneei.

Apa de roze curăţă pielea
Pregătiţi două kilograme de petale de trandafiri, zdrobite în prealabil. Opăriţi-le cu un litru de apă fiartă şi lăsaţi-le la infuzat şi macerat timp de 24 de ore. După acest interval strecuraţi şi adăugaţi peste petale 200 de grame de alcool şi 8 grame de sulfat de zinc. Apa de roze obţinută poate fi folosită fie simplă, pentru curăţarea tenului, fie alături de alte preparate.

Preparat împotriva pistruilor
Unele persoane care s-au „pricopsit” cu pistrui încearcă aproape orice pentru a scăpa de o mare parte dintre ei, de multe ori plătind bani grei pentru aceasta. Iată însă că există un preparat, bazat pe apa de roze, ce are ca efect îndepărtarea petelor pigmentate de pe faţă. Se obţine amestecând 300 de mililitri de apă de roze, 25 de grame de flori de portocal, 150 de mililitri de glicerină, 25 de mililitri de alcool şi 2,5 grame de caolin. Cu acest lichid se tamponează pur şi simplu zona care abundă de pistrui.

Funcţionează şi contra punctelor negre sau a acneei
Amestecaţi 100 de mililitri de apă de roze cu 100 de mililitri de amoniac. Aplicaţi pe zona afectată de puncte negre de două ori pe zi, până la îndepărtarea totală a inesteticelor comedoame. Dacă înlocuiţi amoniacul cu alcoolul camforat (îl puteţi cumpăra de la farmacie) loţiunea poate fi folosită pentru a scăpa de acnee.

Oţetul de toaletă „limpezeşte” tipul gras
Reţeta de oţet de toaletă este destul de complicată, prin prisma faptului că sunt necesare mai multe ingrediente, dar efortul depus merită deoarece are efecte uimitoare asupra tipului de ten gras. Aveţi nevoie, în prima fază, de 20 de grame de frunze de salvie mărunţite, 10 grame de frunze de sunătoare, 10 grame de rozmarin şi 10 grame de seminţe de fenicul. Puneţi-le pe toate într-un vas din sticlă peste care adăugaţi 50 de mililitri de alcool. Dacă vi se pare că nu intră toate plantele, tasaţi cu încredere. După ce lăsaţi la macerat 24 de ore, adăugaţi 400 de mililitri de oţet de vin. Este nevoie să mai lăsaţi alte 24 de ore apoi să adăugaţi 100 de mililitri de alcool şi 450 de mililitri de apă de roze. Strecuraţi apoi, având grijă să stoarceţi bine plantele. Lichidul obţinut se foloseşte în fiecare zi, dimineaţa şi seara, pentru a tampona tenurile grase pe care le curăţă şi le „limpezeşte”.

Baia de aburi vă revigorează
Pregătiţi o mână cu petale proaspete de trandafiri. Puneţi-le într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas cu apă ce fierbe la foc mic. Aveţi grijă să vă faceţi din timp un cornet din hârtie sau unul din material plastic, pe care să îl poziţionaţi astfel încât aburii concentraţi să vă vină direct pe faţă (aşezaţi cornetul cu baza mare către vasul cu apă şi cu baza mică spre faţă). În urma acestei băi de aburi de trandafiri, tenul uscat va fi revigorat şi revitalizat.

Un antirid eficace
Ridurile de expresie, sau chiar cele cauzate de vârstă, pot fi uşor estompate cu o loţiune preparată din 200 de mililitri de apă de roze, 50 de mililitri de lapte de migdale şi patru grame de sulfat de aluminiu. Tenul cu probleme se tamponează cu această licoare timp de două săptămâni, dimineaţa şi seara. Ridurile dumneavoastră vor fi doar amintiri neplăcute.

Estompează transpiraţia nasului
Nici o femeie nu îşi doreşte să aibă nasul strălucitor şi, de aceea, unele folosesc pudră chiar din oră în oră. Pentru a scăpa de această neplăcere este indicat să aplicaţi pe zona nasului un amestec din 120 de mililitri de apă de roze, 20 de grame de sulf precipitat şi 25 de mililitri de alcool de 30 de grade.

- Mierea de roze are nu numai un gust bun şi parfumat, dar vă scapă şi de neplăceri dacă este folosită pentru a badijona aftele provocate de stomatite. Această miere se obţine dacă puneţi 100 de grame de petale de trandafiri într-un borcan de 800 de grame plin cu miere şi se foloseşte după două săptămâni

- Pleoapele obosite se revigorează imediat prin simpla tamponare cu apă de roze amestecată, în cantităţi egale, cu ceai de muşeţel. Se ţin compresele pe ochi timp de 15 minute. Nu doar că pleoapele se desumflă, dar şi privirea va fi mai luminoasă şi mai strălucitoare

- Scăpaţi de mătreaţă cu ajutorul apei de roze. Amestecaţi 500 de mililitri din acest lichid minune cu 500 de mililitri de rom şi 25 de mililitri de amoniac. Fricţionaţi pielea capului de trei ori pe săptămână