Main menu

header

23-08-1de Cătălina Tăgârţă

Actriţă, cântăreaţă, mamă şi soţie, Anca Ţurcaşiu ascunde foarte bine cei 40 de ani pe care îi are. Nici stresul cotidian, nici programul încărcat de la serviciu nu au lăsat urme pe faţa sa. Deşi recunoaşte că merge foarte rar la saloanele de cosmetică, artista arată impecabil. Aceasta ne-a vorbit despre stilul său de viaţă, despre dieta care a ajutat-o să dea jos şapte kilograme în numai trei luni, dar şi despre regimul ovo-lacto-vegetarian pe care-l ţine de la vârsta de 20 de ani.

„Am grijă să mă demachiez în fiecare seară”
- Se spune despre femei că îşi petrec foarte mult timp îngrijindu-se. Ce înseamnă oglinda pentru dumneavoastră?
- Nu înseamnă foarte mult. Mă îngrijesc să arăt bine, dar nu fac foarte mare caz din asta. Ziua, spre exemplu, nu mă machiez niciodată, doar îmi dau cu o cremă hidratantă pe faţă. Sunt sătulă de machiajul de la filmări. Pentru mine, îngrijirea înseamnă alimentaţie. Consider că fiecare persoană ar trebui să fie atentă la acest aspect şi să consume cât mai multă apă.

- Mergeţi des la saloanele de cosmetică sau la masaj?
- Nu. Merg la salon doar să mă epilez. Pentru ten ajung la cosmetică foarte rar.

- La remediile naturiste apelaţi?
- Ce-i drept, nu apelez nici la remedii naturiste. Pot spune, în schimb, că am grijă să mă demachiez în fiecare seară. Îmi curăţ tenul de impurităţi şi asta recomand tuturor. În rest, de ani întregi îmi dau cu Gerovital H3 pe faţă seara, iar ziua tot aşa, folosesc o cremă hidratantă.

23-08-2- Practicaţi vreun sport?
- Da. Merg la aerobic de două-trei ori pe săptămână. Şedinţele sunt foarte solicitante şi mă ajută să mă menţin în formă.

- Care e secretul frumuseţii la 40 de ani, cum reuşiţi să fiţi mereu proaspătă, să arătaţi bine şi să vă păstraţi zâmbetul pe buze?
- Nu pot spune neapărat că e un secret. Mai degrabă, cred că frumuseţea e o chestiune ce ţine de genă, cel puţin în ceea ce priveşte faţa, aşa sunt eu, pur şi simplu, fără să fac nimic în acest sens. Cât despre zâmbet, e adevărat că sunt o fire foarte energică, tonică. Dar, ca orice om, am şi zile bune, şi zile proaste, asta e, uneori mai dispare şi zâmbetul, dar atunci când eşti în faţa camerelor de luat vederi nu trebuie să arăţi asta.

„N-am fost niciodată o carnivoră înrăită”
- Urmaţi un regim ovo-lacto-vegetarian de mult timp. Ce presupune asta, mai exact? Ce mâncaţi şi ce nu?
- Regimul ovo-lacto-vegetarian presupune excluderea cărnii, grăsimilor şi a zahărului. În rest, consum absolut orice. De 20 de ani mănânc multe salate, brânzeturi, legume şi fructe.

- Cum arată meniul dumneavoastră într-o zi obişnuită?
- Spre exemplu, dimineaţa mănânc două felii de pâine, brânză, o roşie sau un castravete şi beau o cafea. Între mese - o banană sau un iaurt, iar la prânz, o salată cu urdă sau cu orice altceva am prin frigider. Îmi place să fac tot felul de combinaţii, să experimentez, aşa că amestec alimentele după inspiraţie. Seara, la fel, mănânc ce găsesc prin frigider. Spre exemplu, acum (n.r. - seara) voi consuma o porţie de mâncare cu fasole verde.

- De cât timp ţineţi acest regim?
- De 20 de ani, din luna mai 1990, mai exact.

- Pot să vă întreb de ce aţi renunţat la carne şi cât de greu a fost la început?
- Am citit nişte cărţi de specialitate ale unui amic şi mi-am zis că ar fi bine să experimentez. N-am fost niciodată dependentă de carne, deci nu mi-a fost greu deloc. Deci vreau să se înţeleagă clar că eu n-am făcut nimic forţat şi mai ales împotriva organismului meu. Am mers la medic, am făcut analize, am văzut că totul e în regulă şi abia apoi am continuat.

- Acest regim vă ajută să şi slăbiţi sau doar vă menţine greutatea?
- Mie îmi place să spun că acesta este mai degrabă un stil de viaţă, nu un regim, aşa că nu-l recomand nimănui. E o prostie să te abţii de la ceva, să te chinuieşti. În cazul meu a fost cu totul diferit, aşa cum vă spuneam mai devreme, n-am fost niciodată o carnivoră înrăită.

- În privinţa băuturilor, ce consumaţi?
- Beau multă apă plată, iar din când în când mai servesc şi câte un pahar cu vin roşu.

„Renunţaţi definitiv la fast-food!”
- Aveţi vreo reţetă specială, pe care ne-o puteţi împărtăşi şi nouă?
- Nu am ceva special. Îmi plac foarte mult salatele şi experimentez tot felul de chestii. Amestec porumb, măsline, roşii, ou fiert tare, orice-mi trece prin cap. Nu fac mâncăruri complicate.

- Am înţeles că le gătiţi cu carne soţului şi fiului. Cum reuşiţi fără să gustaţi?
- Gustă soţul la sfârşit. Dar, la friptură, spre exemplu, n-am ce să gust. Se vede clar când e făcută carnea.

- Ce le sfătuiţi pe femeile care vor să îşi păstreze silueta?
- Să renunţe de tot la fast-food, să nu facă exces de dulciuri, să consume multă apă şi să facă mişcare. În plus, e important să mănânce cu măsură, din toate câte puţin. Sunt persoane care spun că nu pot să slăbească, dar eu nu cred aşa ceva. E imposibil să-ţi doreşti ceva din tot sufletul şi să nu reuşeşti! Eu, spre exemplu, dacă îmi propun ceva, duc fără probleme până la capăt.

„Curele nu se ţin în paralel cu sportul“

- Aţi încercat vreo cură de slăbit care a dat rezultate?
- Într-adevăr, am ţinut de curând o dietă şi am slăbit şapte kilograme în trei luni. A fost singura cură pe care am urmat-o vreodată, însă recunosc că meritul e mai mult al medicului nutriţionist Ligia Alexandrescu. Ea mi-a făcut un regim personalizat, pe care, din păcate, nu vi-l pot dezvălui complet. E important faptul că fiecare persoană e unică în felul său şi nu poate slăbi cu ce mi s-a potrivit mie, spre exemplu. Tot ce vă spun e că trebuie să mâncaţi din toate câte puţin şi des, iar ultima masă să fie până la ora 19:00, cel târziu. De asemenea, trebuie să consumaţi cu cel puţin 300-400 de calorii mai puţin decât de obicei. Spre exemplu, dacă de obicei consumaţi 2.000 de calorii pe zi, în timpul curei trebuie să consumaţi maximum 1.600-1.700 de calorii. Şi mai e ceva. Ar fi bine ca toată lumea să aibă în vedere un lucru: curele nu se ţin în paralel cu sportul, pentru că orice mişcare, orice efort în plus cere organismului calorii suplimentare. Mie, spre exemplu, mi s-a recomandat să merg la sală abia după ce am reuşit să dau jos cele şapte kilograme.

23-08-3- De şase ani, Anca merge câte trei luni în fiecare vară, cât are contracte la mare, la sala de sport Total Fitness, din Constanţa. Aceasta se antrenează cu profesoara Nicoleta