Main menu

header

de Elena Şerban

Fie că vrem sau nu, mâinile spun despre noi ceea ce, de multe ori, nu am vrea, cum ar fi atenţia pe care uităm să le-o acordăm în fiecare zi sau vârsta pe care vrem să o ascundem. De aceea este indicat să avem grijă de ele, pentru a fi în comuniune.

Masaţi-vă cu cremă în fiecare seară!
Mâinile nu trebuie îngrijite doar în perioada rece a anului, aşa cum fac multe femei, ci în fiecare zi, pentru a se păstra frumoase şi tinere. Astfel, după o zi de lucru rezervaţi seara câteva minute membrelor superioare. Spălaţi-vă bine cu apă şi săpun, curăţaţi-vă cu o perie fină, clătiţi şi masaţi-vă de la vârful degetelor către încheieturi, folosind o cremă grasă. Mişcarea pe care trebuie să o faceţi imită foarte bine „îmbrăcarea” unei mănuşi foarte strâmte.

Gimnastica palmelor
Pentru a activa circulaţia şi a menţine supleţea articulaţiilor degetelor, efectuaţi câteva mişcări de gimnastică, după cum urmează:
- ridicaţi mâinile deasupra capului. Păstrând degetele întinse, închideţi şi deschideţi rapid palmele;
- imitaţi un pianist, apăsând zdravăn cu vârfurile degetelor pe marginea unei mese;
- ţineţi între degetul mare şi un alt deget un burete de vase. Păstrând degetul mare, schimbaţi degetele, apăsând alternativ;
- ţineţi o minge de cauciuc sau doi bureţi de vase. Strângeţi pumnul şi relaxaţi. Acelaşi lucru îl puteţi face cu degetele „împletite”.

Scăpaţi de crăpături cu tărâţe
În cazul în care aveţi mâinile crăpate (lucru care se întâmplă, în general, din cauză că pielea e prea uscată) puteţi utiliza creme pe bază de lanolină şi ceară. Crăpăturile adânci şi sensibile pot fi tamponate cu o soluţie preparată din două grame de camfor şi 100 ml de alcool de 86 de grade.
O altă formulă aflată la îndemâna oricui este ca după spălare să introduceţi mâinile umede într-un săculeţ cu tărâţe de grâu. Menţineţi-le acolo şi masaţi-le, alternativ.
Pentru mâinile uscate efectuaţi băi cu ulei de porumb, astfel: încălziţi-l la temperatura pe care o suportaţi, puneţi-l în două castronele şi ţineţi mâinile în acest ulei 20 de minute. Efectuaţi apoi mişcări de masaj timp de cinci minute.
Un alt amestec indicat pentru mâinile uscate este cel ce se prepară din 7 g de amidon de porumb, 7 ml de apă distilată şi 93 g de glicerină. Ingredientele se amestecă într-un vas aflat într-un alt recipient cu apă fierbinte. Când compoziţia este călduţă masaţi degetele şi palmele timp de zece minute. Mişcările vor fi făcute de la vârful degetelor spre încheietură.

Piure pentru albit
Pentru albirea mâinilor fierbeţi, ca pentru piure, câţiva cartofi făinoşi. Pasaţi-i, adăugaţi lapte până se face o pastă moale şi apoi turnaţi câteva picături de apă de roze. Cu aceasta masaţi mâinile foarte bine şi clătiţi cu apă călduţă. Aplicaţi apoi o cremă hidratantă.

Pont! Dacă aveţi mâinile umede, problema se poate remedia fricţionându-le uşor cu alcool camforat sau cu infuzie de cimbru.