Main menu

header

de Elena Nedelcu

Gomajul este cea mai eficientă tehnică de curăţare a tenului şi de îndepărtare a celulelor moarte. Acest procedeu cosmetic se poate efectua pe faţă şi pe corp o dată pe săptămână şi este benefic deoarece ajută pielea să se regenereze mai uşor şi să absoarbă mai bine cremele hidratante. Din lipsă de timp sau de bani ori pentru că vor să ştie exact ce aplică pe piele, tot mai multe femei aleg să îşi facă singure, acasă, gomaj.

Masajul circular şi crema hidratantă sunt importante
Gomajul poate fi considerat o şedinţă de detoxificare a pielii. Chiar dacă pare un procedeu simplu, multe persoane nu ştiu exact cum trebuie pregătită derma pentru gomaj, ce mişcări se folosesc la masaj şi cu ce ingrediente se realizează. Primul pas, şi cel mai important, constă în curăţarea pielii. Dacă doriţi o exfoliere facială trebuie să vă demachiaţi şi apoi să faceţi o baie de aburi cu infuzie de muşeţel timp de zece minute. Deschiderea porilor este esenţială pentru un gomaj eficient, deoarece astfel se vor elimina cât mai bine impurităţile acumulate. Pentru corp puteţi face o baie relaxantă, fierbinte.
Când începeţi masajul aveţi grijă ca pielea să fie umedă, pentru ca ingredientele pe care le utilizaţi să alunece cât mai bine, evitând astfel micile zgârieturi. Nu insistaţi prea mult într-un loc decât dacă aveţi pielea îngroşată şi evitaţi mişcările drepte, care pot cauza iritaţii. Masajul trebuie să fie circular şi delicat.

Exfoliaţi-vă mâinile cu zahăr şi cu ulei de migdale
De multe ori folosiţi creme şi produse cosmetice pentru faţă şi corp, neglijând, fără să vă daţi seama, mâinile. Un gomaj săptămânal vă poate ajuta să vă menţineţi pielea frumoasă şi catifelată, mai ales după ce aţi efectuat diverse treburi în gospodărie. Pielea uscată a mâinilor poate fi îndepărtată cu o combinaţie din două linguri cu zahăr şi o lingură cu ulei de migdale dulci. Aşteptaţi să se încorporeze bine cele două ingrediente, apoi frecaţi-vă bine mâinile cu acest preparat şi clătiţi-le cu apă călduţă. Şi sarea de mare, amestecată cu suc de lămâie, curăţă pielea şi o lasă albă şi catifelată. Combinaţi cele două ingrediente şi periaţi-vă mâinile folosind o periuţă de dinţi, iar la final clătiţi cu apă caldă.

Ananasul şi făina de porumb curăţă faţa grasă
Prin gomaj se îndepărtează, după cum am precizat mai sus, celulele moarte de pe suprafaţa pielii şi excesul de sebum, care pot cauza îmbâcsirea porilor şi apariţia punctelor negre, a coşurilor şi a acneei. Tocmai de aceea trebuie să ştiţi ce tip de ten aveţi şi ce ingrediente să folosiţi atunci când apelaţi la exfolierea facială de acasă.
Gomajul cu ananas este indicat tenului gras, deoarece este astringent şi curăţă în profunzime. Amestecaţi o lingură cu apă plată, o lingură cu făină de porumb şi o lingură cu ananas strivit. Aplicaţi această pastă pe faţă, efectuând mişcări circulare şi evitând zona de contur a ochilor. Îndepărtaţi cu un disc demachiant înmuiat în apă caldă.
Tot pentru tenul gras este recomandat şi amestecul obţinut dintr-o linguriţă cu mălai, o linguriţă cu tărâţe de grâu şi o linguriţă cu bicarbonat de sodiu alimentar. Aplicaţi compoziţia pe tenul umed şi lăsaţi un minut să acţioneze. Apoi masaţi uşor şi clătiţi cu apă caldă din abundenţă sau cu ceai de sunătoare ori de mentă.

Alunele nesărate, tratament pentru tenul normal
Tenul sensibil are nevoie de atenţie sporită, mai ales când vreţi să realizaţi un gomaj. Trebuie să folosiţi produse speciale, care să nu-l irite sau să-l deshidrateze. Următoarea reţetă are dublu efect asupra tenului: exfoliere şi hidratare. Radeţi un sfert de măr şi amestecaţi-l cu o linguriţă cu ovăz pisat, o linguriţă cu miere şi o linguriţă cu smântână. Amestecaţi bine toate produsele până obţineţi o pastă omogenă şi aplicaţi pe faţă, masând uşor. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute şi apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
Tenul normal nu este la fel de pretenţios ca tenul gras sau sensibil. Pentru gomaj puteţi folosi sare de mare, mălai, cafea sau chiar alune nesărate, pisate.
Gomajul pe bază de iaurt şi cafea se realizează astfel: amestecaţi o linguriţă cu iaurt, o lingură cu suc de lămâie, o lingură cu miere şi o lingură cu cafea şi aplicaţi pe faţă. Lăsaţi să se usuce puţin şi apoi masaţi-vă cu blândeţe.
Dacă nu aţi mai folosit alune nesărate în tratamentele cosmetice, acum este timpul să le încercaţi. Realizaţi o pastă pentru exfoliere dintr-o linguriţă cu miere, două linguriţe cu alune nesărate măcinate fin şi o jumătate de linguriţă cu suc de lămâie. Omogenizaţi şi masaţi-vă tenul cu mişcări uşoare şi circulare. Nu apăsaţi prea tare, deoarece riscaţi să vă zgâriaţi! La final clătiţi cu apă caldă sau cu ceai de muşeţel.

Sarea marină are efect detoxificant

Exfolierea corporală trebuie relizată şi ea măcar o dată pe săptămână. Înmuiaţi-vă bine pielea făcând un duş sau o baie fierbinte şi apoi apelaţi la un masaj energic cu făină integrală de năut. Umeziţi câteva linguri cu făină, cât credeţi că aveţi nevoie, cu apă sau cu suc de lămâie şi aplicaţi-le pe corp, prin mişcări circulare, de durată. Acest amestec curăţă în profunzime şi hidratează pielea. Banala făină integrală de grâu poate fi un tratament cosmetic excelent. Amestecaţi câteva linguri cu făină cu apă rece şi masaţi-vă corpul. Gomajul vă curăţă, tonifică şi regenerează pielea. Sarea marină prezintă, pe lângă proprietăţile de exfoliere a pielii, şi virtuţi terapeutice, datorită conţinutului bogat în minerale. Luaţi câteva linguri cu sare marină grunjoasă şi amestecaţi-le cu puţină apă. Cu mişcări circulare uşoare masaţi-vă pielea corpului cu această combinaţie. Sarea are efect detoxificant şi este un bun adjuvant în lupta împotriva celulitei.

De reţinut! La sfârşitul oricărui gomaj, indiferent de produsele întrebuinţate, trebuie să folosiţi o cremă puternic hidratantă.