Main menu

header

de Elena Diaconu

Lavanda, cunoscută şi sub numele de levănţică, este una dintre cele mai vechi plante medicinale, folosită pentru tratarea anumitor afecţiuni încă din timpuri străvechi. Ceea ce nu ştiaţi este că planta poate fi utilizată atât în bucătărie, cât şi pentru îngrijire corporală, datorită numeroaselor sale proprietăţi terapeutice - calmează durerile, stimulează pofta de mâncare, măreşte secreţia biliară, este diuretică, are acţiune cicatrizantă, antiseptică şi dezinfectantă, destinde nervii şi muşchii contractaţi şi combate căderea părului şi acneea. În cele ce urmează vă prezentăm câteva utilizări ale lavandei, în domeniul îngrijirii corporale, care merită încercate.

Atenuează iritaţiile
Esenţa de lavandă poate înlocui cremele hidratante, deoarece este potrivită pentru orice tip de ten. Se aplică pe faţă dimineaţa şi seara, în combinaţia următoare: zece picături de ulei de lavandă se adaugă în 30 ml de ulei de migdale. Amestecul este absorbit foarte repede de piele, fără a lăsa urme de grăsime. În cazul în care vă confruntaţi cu acneea sau cu iritaţiile, aveţi nevoie de trei picături de ulei esenţial pe care îl diluaţi în 10 ml ulei excipient. Se aplică pe zonele afectate seara, de trei ori pe săptămână.

Folosită la frecarea mâinilor
Mâinile unei femei au nevoie de o îngrijire specială, pentru că sunt expuse constant la apă şi substanţe iritante. Pentru întărirea unghiilor aveţi nevoie de cinci picături de ulei de lavandă pe care le amestecaţi cu cinci picături de ulei de măsline. Se masează fiecare unghie pentru a se absoarbe repede uleiul. După terminarea masajului este indicat să vă spălaţi pe mâini cu apă, fără a folosi săpun.

Apără podoaba capilară
Lavanda are proprietăţi antibacteriene şi regenerative, motiv pentru care este recomandată în îngrijirea podoabei capilare. Împotriva căderii părului, foarte eficientă este tinctura de lavandă, ce poate fi preparată acasă cu uşurinţă, astfel: 50 g praf de plantă (obţinut prin măcinare) se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Timp de 15 zile amestecul se agită foarte des, după care se strecoară şi se depozitează în sticluţe care se pot închide ermetic. Masarea rădăcinilor de păr cu tinctură de lavandă (din abundenţă) se realizează o singură dată pe zi, seara. Părul se lasă acoperit maximum două ore, după care se spală bine cu şampon. Tratamentul se foloseşte până la obţinerea rezultatelor dorite.

Preîntâmpină vergeturile

Un remediu simplu împotriva inesteticelor vergeturi constă în aplicarea câtorva (patru-şapte) picături de ulei de lavandă pe zonele afectate de trei ori pe zi. De asemenea, puteţi folosi uleiul de lavandă (şapte picături) în combinaţie cu ulei de migdale (30 ml) şi ulei de muşeţel (cinci picături). Cu amestecul obţinut se masează locurile unde apar de obicei vergeturile (sâni, şolduri, abdomen), pentru a le trata, dar şi pentru a le preveni.

- În Roma antică, levănţica era la fel de preţuită ca şi trandafirul. Parfumul său era folosit pentru a înmiresma trupurile şi sălile marilor banchete, iar apa de lavandă era utilizată la spălarea şi dezinfectarea locuinţelor, a băilor publice, dar şi a rănilor căpătate în lupte.