Main menu

header

angelica mitreade Iuliana Dima

Eternă şi fascinantă ca şi ţara din al cărei nume derivă, cosmetica indiană pare să deţină tainele celor mai seducătoare modalităţi de înfrumuseţare şi de reîntinerire a trupului, a sufletului şi a minţii, deopotrivă. Conceptul de frumuseţe datează din timpuri străvechi, utilizarea produselor cosmetice fiind consemnată chiar şi de scripturile vechi şi de epopeele mitologice, care vedeau în acest act o formă de consolidare a aspectului. Mai multe informaţii am aflat de la specialistul ayurveda Angelica Mitrea (foto).

Sănătate înainte de toate
În India se consideră că frumuseţea izvorăşte din interiorul fiinţei umane, din sentimentul de împlinire a Sinelui, din starea generală a organismului. Tocmai de aceea, specialiştii în vechile practici indiene se ghidează în obţinerea produselor de înfrumuseţare după o serie de principii. Cele mai cunoscute dintre ele fac referire la puritatea produselor folosite, toate naturale şi obţinute din surse vegetale (ingredientele de origine animală - în afară de lapte -, uleiurile minerale, pesticidele şi produsele chimice fiind total interzise). De asemenea, cosmeticele trebuie să includă doar plante şi minerale tradiţionale ayurvedice certificate (pot fi extracte din plante sau ierburi şi uleiuri esenţiale însă, în niciun caz, nu este permisă utilizarea conservanţilor artificiali, a aromelor, a culorilor ori a alcoolului).

Se foloseşte un şampon uscat
Cosmetica indiană are marele avantaj de a folosi în totalitate produse naturiste cu rol estetic şi efect terapeutic intens. Printre cele mai vechi plante utilizate în acest scop se numără: turmericul, alkanetul, şofranul, indigoul, clorofila din frunze verzi, raktachandanul, mehendiul, agarul şi alita, ultimele trei fiind folosite direct pe piele, în scopuri decorative. „În India, conturul de ochi se foloseşte de mii de ani pentru a accentua frumuseţea privirii. Acesta se prepară din plante şi minerale, care au efecte de îmbunătăţire a vederii şi de menţinere a sănătăţii ochiului. Una dintre reţete ar fi: se pune o parte din pulbere de daruharidra (se poate înlocui cu planta românească dracilă) şi patru părţi de lapte de capră. Se dă la foc mic până ce laptele scade de tot, formându-se o cremă, cu care indiencele se fardează, înlocuind dermatograful. Pentru spălarea părului se foloseşte un «şampon uscat», un amestec de pulbere de Reetha, Amla şi Shikakai. Pe lângă strălucirea şi aspectul deosebite pe care le conferă părului, acesta are un efect purificator asupra scalpului, prevenind formarea mătreţii, dă rezistenţă şi întăreşte rădăcina firului de păr”, ne-a spus specialistul ayurveda.

O dermă minunată cu pulbere de turmeric
În ayurveda există trei tipuri de ten: kapha, pitta şi vata. Acestea desemnează cele trei forţe interioare care controlează activitatea corpului, numite de indieni „dosha”. Pentru fiecare în parte, specialista recomandă câteva măşti şi remedii naturiste uşor de preparat acasă. „Un remediu bun în cazul tenului gras (kapha) constă în următorul amestec: o lingură cu pulbere uscată de tulsi (sau busuioc), o linguriţă cu miere, două linguri cu argilă şi două linguri cu făină de ovăz. Se combină cu apă călduţă pentru a se obţine o pastă şi se aplică. Pentru tenul sensibil cu tendinţă de înroşire (pitta) este nevoie de: o lingură cu gel de aloe vera, o lingură cu pulbere uscată de petale de trandafir, o lingură cu pulbere de santal, o jumătate de linguriţă cu unt clarifiat sau ulei de cocos şi două linguri cu făină de ovăz. Se combină cu apă de trandafiri pentru a se obţine o pastă. Tenul uscat (vata) necesită: două linguri cu făină de ovăz, o lingură cu pulbere de lemn-dulce, o linguriţă cu banană zdrobită şi o linguriţă cu avocado zdrobit. Se combină cu lapte, pentru a obţine o pastă. De asemenea, dacă doriţi un plus de strălucire, puteţi adăuga o jumătate de linguriţă cu pulbere de turmeric, iar pentru tenurile acneice, pe lângă masca de faţă, este nevoie de un tratament intern. Neemul este un bun purificator al sângelui şi al pielii, iar administrarea unui laxativ în fiecare seară, pe lângă normalizarea tranzitului intestinal, are un efect extraordinar de curăţare a tenului”.

Vegetalele aromatice deţin secretul
Un vechi principiu indian spune că pe piele trebuie să se aplice numai substanţe comestibile şi se pare că femeile indiene respectă întru totul această recomandare. „Un înlocuitor natural al gelului de duş se realizează în felul următor: se masează mai întâi pielea cu ulei presat la rece (de susan). După aceea se face un amestec care conţine în principal făină de năut, plante aromate sub formă de pulbere (mentă, scorţişoară, santal) şi apă. Rezultă o pastă care se aplică pe piele şi se masează uşor, apoi se clăteşte bine. Aceasta are rolul de a îndepărta de pe corp atât uleiul, cât şi sebumul. Pentru o exfoliere profundă a pielii se poate folosi făină de mălai sau de năut măcinată mai mare. Astfel, se obţine un scrub. În locul şamponului obişnuit se poate folosi un amestec obţinut din trei gălbenuşuri, o linguriţă cu miere şi o linguriţă cu alcool rafinat”, a adăugat Angelica Mitrea.

Trucurile miresei din India

Pentru ca mireasa să arate superb în ziua nunţii este necesar să se înceapă îngrijirea pielii cu cel puţin două săptămâni înaintea marelui eveniment. Se folosesc remedii tradiţionale preparate în casă, loţiuni pe bază de plante şi fierturi care se aplică pe piele. Pentru un ten catifelat şi lucios este foarte important masajul cu ulei de cocos. Ritualul de dimineaţă este unul dintre cei mai importanţi paşi ai pregătirii şi constă în stropirea feţei cu apă foarte rece, urmată de folosirea unui amestec din făină de năut şi apă (în cazul în care tenul este uscat pot apărea crăpături şi pete albe, de aceea este indicat ca după acest procedeu să se folosească un amestec hidratant din plante, iar dacă tenul este uleios se poate face o mixtură din făină de ovăz şi suc de lămâie). Braţele şi mâinile se bucură de aceeaşi îngrijire ca şi în Occident, singura diferenţă fiind dată de pictarea membrelor superioare cu henna, ritual care se realizează în ziua nunţii. Foarte importantă pentru orice viitoare mireasă de origine indiană este baia în lapte cu turmeric.

Pont! Masajul cu ulei de cocos îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi redă pielii strălucirea naturală mult visată.