Main menu

header

de Elena Şerban

„Ochii sunt oglinda sufletului”, spune un proverb. Ei bine, multe persoane au organele de văz roşii, pleoapele umflate sau prezintă riduri ori pungi sub ochi, semn că nu au grijă de sănătatea lor. Pentru a rezolva aceste probleme, experţii americani citaţi de site-ul „Whole Living” recomandă o serie de metode ieftine şi noninvazive, pe bază de produse din natură.

Plicuri cu ceai pentru o piele fermă
De obicei, pleoapele umflate sau pungile de sub ochi sunt cauzate de privitul prea mult în monitorul calculatorului sau al televizorului, de cititul la lumină scăzută sau de plâns. Pentru a scăpa de ele, cea mai bună soluţie o reprezintă feliile subţiri de castraveţi sau pliculeţele cu ceai folosite. Tot ce trebuie să faceţi este să le aplicaţi pe zona inflamată, timp de un sfert de oră, având grijă să staţi întinşi la orizontală. După doar trei-patru aplicări, pielea redevine fermă.
Pungile de sub ochi pot fi cauzate, de asemenea, de retenţia de apă. Aceasta poate fi determinată de un consum regulat şi frecvent de alcool, dar şi de odihna insuficientă. Astfel, pentru a scăpa de neplăcutul simptom se impune să evitaţi băuturile alcoolice şi să dormiţi cel puţin şapte-opt ore în fiecare noapte. Un alt sfat ce trebuie urmat este să beţi cât mai multă apă, nu doar când vi se face sete, ci mereu. Practic, setea este momentul în care organismul se „plânge” de prea puţină apă, aşadar nu trebuie ajuns acolo.

Ungeţi cearcănele cu esenţă de jojoba
În cazul în care aveţi cearcăne negre, cea mai bună soluţie este... anticearcănul. Aveţi grijă însă! Acesta trebuie să aibă o nuanţă cât mai apropiată de cea a tenului dumneavoastră, să nu fie mai deschis la culoare. În caz contrar, nu veţi face altceva decât să accentuaţi defectele, tenul va arăta îmbătrânit, iar dumneavoastră, mult mai obosită.
Zona cu probleme de sub ochi trebuie hidratată intens. Aşadar, ungeţi cearcănele cu ulei de jojoba.

Masaj contra ridurilor denumite „laba-gâştei”
Mănunchiul de riduri ce porneşte de la coada ochiului şi care este cunoscut sub numele de „laba-gâştei” este o altă mare neplăcere ce poate afecta frumuseţea ochilor. Experţii americani, şi nu numai, susţin că pentru a întârzia apariţia acestor riduri cel mai bine este să hidrataţi zona preventiv. Acest lucru se poate face aplicând, circular, ulei de jojoba sau de susan. Mişcările trebuie făcute pornind din colţul exterior al ochiului către colţul interior şi se realizează cu buricele degetelor înmuiate în aceste uleiuri.

Vitamina C creşte producţia de colagen
Radicalii liberi şi expunerea excesivă la soare provoacă riduri în zona ochilor. Pentru a minimaliza acţiunea lor nocivă puteţi apela la antioxidanţi de tipul vitaminelor A, C şi E. Alimentele cele mai bogate în vitamina A sunt ficatul de porc sau de vită, untura de peşte, dar şi produsele lactate nedegresate. Vitamina C, care se regăseşte din plin în măceşe, kiwi, pătrunjelul şi citricele ajută organismul să producă mai mult colagen. În ceea ce priveşte vitamina E, ea se poate obţine din seminţe de bumbac, porumb, soia, floarea-soarelui şi ulei din germeni de grâu, acestea având concentraţiile cele mai ridicate.

Sfat! Pentru a ameliora aspectul neplăcut al cearcănelor consumaţi alimente cu vitamina K. Aceasta are capacitatea de a fortifica pereţii vaselor de sânge şi poate fi folosită şi extern.

Pont! Cel mai important lucru pentru sănătatea ochilor este odihna, aşa că nu săriţi peste orele de somn!