Main menu

header

21-10-1de Gabriela Niculescu

Luana Ibacka este gazda emisiunii „Cunoaşte, visează, iubeşte!”, difuzată în fiecare duminică, de la ora 11:30, la Prima TV. Am ajuns la ea pentru că este una dintre ambasadoarele stilului de viaţă sănătos, care le prezintă telespectatorilor săi modele, soluţii şi idei pentru un trai mai bun, de la psihologie, astrologie, medicină alternativă, divertisment, frumuseţe, amenajarea căminului sau terapii prin artă şi sport până la idei de afaceri neconvenţionale şi poveşti de succes ale unor invitaţi de marcă. Luana ne-a împărtăşit câteva dintre secretele sale despre întreţinere şi frumuseţe.

„Fac acasă aerobic şi ies în parc pentru alergări şi plimbări cu bicicleta”
- Întotdeauna ai reuşit să-ţi ţii greutatea sub control. Care este regimul alimentar pe care l-ai adoptat?
- Am o conduită preventivă în legătură cu alimentaţia. Sunt cumpătată şi, dacă există perioade în an când exagerez cu mai multă mâncare, cum ar fi de Crăciun sau de Paşte, imediat urmez o dietă de detoxificare. Desigur, în viziunea mea nu pot accepta patiseriile, prăjiturile, biscuiţii, nimic ambalat în pungă, ce conţine uleiuri hidrogenate, cum sunt cartofii prăjiţi, floricelele, şi deseori fac mişcare. Nu mai spun sport, pentru că de doi ani nu mai am abonament la sală. Fac acasă exerciţii de aerobic, după un DVD, şi mai ies în parcuri când vremea permite, pentru alergări şi plimbări cu bicicleta.

- Care ar fi cea mai sănătoasă reţetă rapidă pe care ne-ai recomanda-o?
- Primăvara, doar salate. Am o reţetă favorită cu spanac, nuci şi brânză fermentată de capră. O acresc cu zeamă de lămâie şi folosesc la ea ulei de nuci. La fel de mult îmi plac şniţelele din piept de curcan, cu salată de andive.

- Au existat vreodată momente în care ai ţinut dietă?
- Da, după sarcină am ţinut vreo cinci luni o dietă mai strictă. Am mâncat mult piure de cartofi cu ţelină rasă, ţine de foame şi scoate apa din ţesut. Şi cu peşte fript pe tablă am ţinut diete de câte trei-patru zile, cu succes garantat. Mănânc păstrăv, scrumbie sau cod file.

„Practic mişcări pentru coloană destul de des”
- Vorbeai despre câteva exerciţii. Cum preferi să arzi caloriile şi cât timp aloci mişcării?
- Recent am avut şi în emisiunea mea recomandări de antrenamente în birou, executate chiar cu scaunul şi coada de la mătură. Dacă ai în tine dorinţa de „a face”, nu mai este decât un pas până la acţiune. Eu fac exerciţii pentru coloană destul de des, deoarece am, ca tot omul după o vârstă, dureri de spate. Prin rotări ale gâtului şi câteva întinderi poţi menţine musculatura spatelui în formă bună.

21-10-2- Care este cel mai îndrăzneţ sport pe care l-ai practicat? Ai încercat vreunul extrem?
- Urăsc tot ce este extrem. Nu am făcut şi nu voi face niciodată vreun sport care să îmi pună viaţa în pericol sau vreo parte a corpului. Pentru a ajunge la extrem trebuie de mic să te antrenezi şi să îţi cultivi trupul şi gustul pentru aşa ceva.

- Ai avut vreun moment în care să nu te mulţumească felul în care arăţi, în care ai simţit că ai nevoie de o schimbare?
- Sigur că am, dar atunci mă apuc să caut o rezolvare. Nu las să se adune, şi cred că acesta este secretul.

- Părul blond este destul de pretenţios, iar al tău a arătat întotdeauna foarte sănătos. Cum îl menţii aşa?
- Cu cheltuială. Stilista mea e blondă de 25 de ani, ca şi mine, şi deţine multe secrete despre revigorarea unui astfel de păr. Iau şi vitamine de două ori pe an, speciale pentru păr şi unghii.

„Seara folosesc uleiul de argan peste crema de noapte”
- Cum îţi îngrijeşti tenul? Foloseşti măşti sau produse naturiste?
- Şi naturiste, dar şi chimice. Chiar acum am făcut o cură de peelinguri chimice care, practic, au dat jos pielea moartă şi îmbătrânită de peste iarnă. Seara folosesc uleiul de argan peste crema de noapte.

- Ce părere ai despre operaţiile şi retuşurile estetice? Ai apelat sau ai apela vreodată la ele?
- Am o părere foarte bună dacă sunt folosite cu măsură. Femeile care apelează la ele şi nimeni nu îşi dă seama sunt cazuri reuşite. Restul, vedeţi singuri: buze de cămilă, feţe imobile, sâni şi fese de păpuşi gonflabile...

- Ştiu că în urmă cu aproximativ patru ani te-ai lăsat de fumat. Cum ai reuşit acest lucru?
- Este greu să te laşi, după ce fumezi ani la rând, fără ajutor de specialitate. A te lăsa de o dependenţă înseamnă a analiza în trecut rădăcina ei şi a lucra la anularea sa, conştient că altfel te duci la vale. Am cunoscut o psihoterapeută care mi-a zis să scriu pe o foaie motivele pentru care ador ţigara şi pe alta motivele pentru care doresc să renunţ. Prima pagină a fost plină de argumente pro fumat. Mă făcea mai creativă, îmi plăcea aroma, toată lumea fumează, la computer, la telefon, la orice întâlnire, după masă, la cafea... Pe cealaltă pagină nu am ştiut ce să scriu. Într-un final, am scris: „Dacă mai fumez, mor!”. Din acel moment, parcă am aprins lumina şi am realizat exact ce fac cu mine. Aş face orice să-i conving pe cei la care ţin că plăcerea asta este plătită mult prea scump.

- Ce sfat le dai celor care nu au un stil de viaţă sănătos?
- Ar trebui să scriu o carte despre asta. Deocamdată, tot ce ştiu arăt în emisiunea „Cunoaşte, visează, iubeşte!”. Un stil de viaţă sănătos se referă la toate aspectele vieţii, deoarece reprezintă idealul, armonia minte-corp.

Secretul vieţii lungi

- Care crezi că este cel mai important lucru atunci când vine vorba despre frumuseţe?
- Nu există doar un lucru. E ca şi cum îţi furi singur căciula, investind doar într-o direcţie. Frumuseţea vine din interior, nu e o vorbă goală. E necesar să gândeşti frumos, să mănânci ce trebuie, să te mişti, să lucrezi la dezvoltarea personală. Legătura emoţiilor cu sănătatea şi frumuseţea este permanentă. De ce la ţară oamenii sunt mai frumoşi şi mai sănătoşi ca la oraş? Nu mint atât, fac efort fizic, dorm noaptea şi se trezesc devreme, cred în Dumnezeu şi se detoxifică prin posturi. De-aia sunt roz în obraji şi au viaţa mai lungă.