Main menu

header

de Elena Şerban

Papaya este unul dintre fructele care îşi fac loc încet-încet pe piaţa din România. Nu doar datorită gustului său bun, ci şi a efectelor benefice asupra frumuseţii tenului determinate de conţinutul bogat în antioxidanţi, vitaminele A şi C şi betacaroten. Fructul exotic poate fi folosit crud (zdrobit sau sub formă de suc) sau în componenţa unor preparate precum oţetul şi măştile.

Vă scapă de acnee
Persoanele care se luptă cu chinul unui ten acneic pot să îşi prepare un „oţet” amestecând o jumătate de fruct de papaya (tăiat în bucăţi mici) cu o jumătate de litru de oţet de mere. După patru săptămâni de păstrat în frigider, produsul se poate folosi la tamponarea coşurilor. Lichidul este indicat şi celor care au porii măriţi.
Tot pentru acnee se poate utiliza şi extractul de papaya, ce se găseşte în comerţ. Amestecaţi 10 g din acesta cu 100 ml apă şi curăţaţi bine tenul.

Măşti energizante
Dacă vi se pare că tenul este uşor „ofilit”, fără energie, nu vă speriaţi. Pregătiţi o mască din 100 g bucăţi coapte de papaya şi două linguri cu miere. Amestecaţi-le în blender 30 de secunde şi apoi aplicaţi pe faţă timp de zece minute.
O altă mască, bună în special pentru pielea uscată, care este mai predispusă la ridare (atât pe faţă, cât şi pe corp), este alcătuită din papaya (cam o jumătate de kilogram) şi 300 ml ulei de măsline. Acestea se lasă în blender 30-40 de secunde şi apoi se aplică. Atunci când doriţi vă puteţi clăti cu apă călduţă.
Tot pentru ten, dar şi pentru corp, se realizează următorul preparat: puneţi 500 g bucăţi de papaya într-un vas de yena şi acoperiţi cu ulei de măsline. Se fierb timp de cinci minute şi se folosesc abia după două zile. După acest interval se strecoară printr-o sită foarte fină sau printr-o bucată de pânză şi se aplică pe toată pielea.

„Repară” bronzul neuniform
Toată lumea îşi doreşte un ten bronzat, uşor arămiu. Din păcate, expunerea la soare la ore neindicate poate cauza un bronz neuniform, cu pete. Pentru a scăpa de acestea, apelaţi tot la papaya. Tăiaţi în felii subţiri un fruct copt şi aplicaţi-le pe faţă. Staţi aşa cât de mult puteţi, apoi clătiţi cu apă călduţă. Veţi observa că tenul este mult mai strălucitor, fără pete. Mai mult, liniile fine vor fi şi ele îndepărtate.

Indicat şi pentru sănătate
Papaya nu este doar un fruct bun pentru femeile sau pentru bărbaţii care au grijă de tenul lor, ci şi pentru sănătate. Conţinutul de vitamina C este cel graţie căruia plăgile se vindecă mult mai uşor. De asemenea, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală.
Alt avantaj al utilizării fructului de papaya este acela că previne arsurile solare, dar şi periculosul cancer de piele. Acest lucru e posibil datorită conţinutului crescut de betacaroten, substanţă care se depune la nivelul pielii şi care are rol protector.
Deşi este dulce, papaya scade glicemia, fapt ce îl recomandă în regimul alimentar al persoanelor care suferă de diabet. De asemenea, are însuşiri calmante, având acţiune antibacteriană, cardiotonică şi stimulează secreţia bilei. Printre alte calităţi ale sale se numără: antipiretic (reduce febra), antihipertensiv, purgativ şi antiparazitar.
Papaina, cea mai importantă enzimă conţinută în fructele şi în frunzele de papaya, ajută la digestia proteinelor, având efecte asemănătoare pepsinei (enzimă cu un important rol în procesarea alimentelor). De aceea, consumul acestui fruct este recomandat mai ales după mesele copioase, bogate în proteine, dar şi în lipide - papaya stimulează şi secreţia biliară cu rol primordial în digestia grăsimilor.

- Fructul conţine vitaminele A şi C, dar şi betacaroten, conferind rezistenţă părului, dar şi unghiilor.
- Papaina are rezultate foarte bune în recuperarea bolnavilor operaţi la coloana vertebrală, având acţiune regenerativă asupra nervilor.
- Prin conţinutul său de fier, papaya poate fi folosit şi în tratarea anemiei feriprive.

Pont! Seminţele negre de papaya sunt comestibile, având un gust uşor iute. De aceea se pot folosi, pisate, în locul piperului. Ele reduc infecţiile, dar şi durerile.