Main menu

header

de Elena Şerban

Tot mai multe reprezentante ale sexului frumos se declară deosebit de încântate de beneficiile uleiului de argan. Acesta se obţine din arborele cu acelaşi nume (Argania Spinosa), care se întâlneşte frecvent în sud-estul Marocului.

Are proprietăţi antiinflamatoare
Arganul este un arbore spinos, cu un trunchi deseori curbat, deformat, cu frunzele de un verde clar. Fructele acestui arbore sunt asămănătoare cu măslinele, dar au culoare maro-roşcat. Ele au în interior un sâmbure dur, de culoare maro deschis. Chiar şi frunzele arganului sunt asemănătoare până la confundare cu măslinul. Acestea, de formă alungită, sunt bogate în fenoli, flavonoide şi tanin, cu proprietăţi antiinflamatoare, extrem de bune împotriva radicalilor liberi. Însă, de departe, partea cea mai bună pentru sănătate este sâmburele. De fapt, uleiul de argan este extras din aceşti sâmburi lemnoşi, care conţin aproximativ 50% corp gras, scos prin presare, acid palmitic - 12%-13%, acid stearic - 5%-7%, acid oleic - 43%-49% şi acid linoleic - 29%-36%.

Atenuează ridurile
Datorită acizilor graşi pe care îi conţine, uleiul de argan este dietetic, de o calitate recunoscută, folosit şi în bucătăriile internaţionale rafinate. Dacă este extras prin presare la rece, ultravirgin, acest ulei este un excelent protector al dermei. Astfel, pielea uscată va deveni o amintire dacă o masaţi uşor cu acesta, deoarece conţinutul de vitamina E combate radicalii liberi, ce cauzează îmbătrânirea pielii. În plus, dacă este efectuat constant, tratamentul cu argan atenuează ridurile.

Întăreşte firele de păr
Uleiul de argan poate fi folosit şi pentru îngrijirea podoabei capilare, deoarece are rezultate excelente, mai ales în cazul firelor deteriorate. Astfel, dacă veţi aplica ulei de argan pe părul proaspăt spălat, veţi observa în scurt timp cum acesta devine mai puternic şi mai strălucitor.
Un alt motiv pentru care ar trebuie să nu se evite utilizarea uleiului de argan este acela că preparatul ajută la pătrunderea altor produse profesionale în corp.

Conferă o culoare aurie
Acelaşi ulei ar trebui să fie folosit de persoanele care vor un bronz frumos şi uniform. Astfel, înainte de a merge la plajă, ungeţi-vă corpul cu un strat suţire din acest preparat. Veţi observa cum, în scurt timp, pielea va căpăta o excelentă culoare aurie. În cazul în care aveţi unghii fragile, care se rup uşor, puteţi scăpa de această problemă introducându-le într-o baie caldă de ulei. Lăsaţi-l să acţioneze zece minute, apoi ştergeţi cu un prosop moale. Nu îndepărtaţi total, prin spălare, acest ulei, deoarece acţionează atâta vreme cât este pe unghii. Şi bebeluşii pot avea de câştigat graţie arganului. Puneţi câteva picături din acest minunat preparat al naturii în crema folosită zilnic la masaj, iar pielea micuţilor va rămâne catifelată, iar eventualele cicatrice de la varicelă pot dispărea.

- Toate părţile componente ale arborelui, inclusiv frunzele, conţin saponine. Aceste substanţe au proprietăţi antioxidante, protejează împotriva radiaţiilor solare UVB, având efect antiacneic.
- Acest produs este considerat cel mai scump din lume, deoarece este foarte rar - pentru a obţine un litru de ulei este necesară producţia de la şase arbori.