Main menu

header

de Eugenia Golub

Păducelul (Crataegus laevigata) este un arbust spinos, întâlnit în zone de munte, de câmpie şi de deal. Această plantă are însuşiri multiple, pe măsura conţinutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze şi fructe (flavonoide, acizi, uleiuri esenţiale, tanin, zaharuri, minerale, vitaminele C şi B). Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor”, datorită proprietăţilor tămăduitoare excepţionale pe care le are această plantă la persoanele vârstnice, cu inima bolnavă.

Calmează sistemul nervos
Infuzia de păducel se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată (flori, frunze şi fructe) şi 250 ml apă clocotită. Se beau zilnic două-trei ceaiuri neîndulcite, înainte de masă, timp de două-patru luni. Această infuzie previne şi combate afecţiunile cardiovasculare (palpitaţii, hipertensiune, angină pectorală), mai ales la persoanele vârstnice. De asemenea, calmează stările nevrotice, alungă depresia şi insomnia.

Ţineţi cură cu sirop
Şi siropul de păducel are efecte benefice asupra inimii şi a sistemului nervos. Acesta se prepară într-un borcan din sticlă în care se pun, alternativ, un strat de flori proaspete şi tocate mărunt şi unul de miere, până la umplerea recipientului. Borcanul se păstrează acoperit, într-un spaţiu răcoros şi întunecat, timp de o lună, după care siropul se strecoară şi se pune în sticluţe închise la culoare. Se ia câte o lingură de patru ori pe zi, în cure de lungă durată.

Tinctura previne infarctul
Din păducel se poate prepara şi o tinctură eficientă şi ea la tratarea bolilor de circulaţie sangvină şi a afecţiunilor cardiace (palpitaţii, extrasistole, tahicardie paroxistică, edeme cardiace). De asemenea, previne infarctul şi favorizează activitatea continuă a muşchiului cardiac. Mărunţiţi 20 g de flori, frunze şi fructe uscate şi puneţi-le la macerat timp de zece zile în 100 ml alcool. Se iau 10-15 picături, diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de trei săptămâni pe lună.

Pont! Fiertura de păducel este un leac bun şi în cazul tulburărilor declanşate de menopauză.