Main menu

header

21-10-1de Gabriela Niculescu

După ce am vorbit despre acnee şi tratamentul ei, în numărul acesta vom detalia procedurile care ne ajută să înlăturăm petele şi cicatricele apărute pe suprafaţa pielii. Doctor Luminiţa Marinescu (foto), medic primar dermatolog, vă oferă cele mai recente informaţii despre peelingul chimic, mezoterapie, despre beneficiile acidului hyaluronic, despre importanţa protecţiei solare, despre prevenirea şi ameliorarea ridurilor, dar şi despre cele mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când vine vorba nu doar despre aspectul pielii, cât şi despre sănătatea ei.

„Peelingul elimină un strat superficial de piele”
- Una dintre metodele de a scăpa de cicatrice este peelingul chimic. Cum acţionează el?
- Peelingul elimină un strat superficial de piele, ea devenind ocupată să se refacă şi nu se mai „gândeşte” că trebuie să secrete sebum. Numai că peelingurile nu se pot face în orice sezon, deoarece ele reprezintă un traumatism al pielii, iar traumatizarea în sezon de lumină se soldează cu o pigmentare a zonei respective. La persoanele cu piele mai închisă pot apărea pete sau melanodermie (petele negre), deci vara nu se poate face peeling. Există însă medicamente din grupa retinoizilor, care descuamează uşor şi constant pielea şi fac un fel de subpeeling, deci descuamare puţină. Partea proastă este că acest tratament funcţionează câtă vreme îl foloseşti. În momentul în care acesta a încetat, rămânem aceeaşi persoană, cu aceeaşi tendinţă la hipersecreţie de sebum şi o luăm de la capăt. Acum vine întrebarea: „Şi noi ce facem?” Facem în funcţie de interesele fiecărei persoane. Dacă persoana vrea să aibă copil, e clar că nu poate lua contraceptiv sau alt medicament care influenţează sarcina. Dacă este o inflamaţie cu multe pustule pe piele, cu conţinut mare de puroi, optăm pentru un tratament cu antibiotic, cantitate mică, o perioadă mai lungă. Dacă acneea este moderată, adică bubiţe mici şi un coş ici-colo, se poate merge doar pe creme şi din când în când peelinguri sau proceduri de salon - exfoliere uşoară, se mai poate face tratament cu lumină pulsată, care este un mănunchi de lasere şi care au darul de a scădea secreţia sebacee, pentru că ele scad cantitatea de microbi pe piele şi mai strâng punguţa de la rădăcina firului de păr, dar toate ajută pe moment, după care trebuie reluate.

- Cum putem ameliora ridurile fără bisturiu?
- Întâi încercăm cremele care tratează ridurile, iar unele dintre ele funcţionează de obicei atâta vreme cât le foloseşti, apoi trecem la intervenţii cu toxină botulinică, cu diverse tipuri de acid hyaluronic introdus prin mezoterapie la nivelul ridului, apoi skin rejuvenation cu laser (n.r. - procedee de reîntinerire a pielii) şi peelinguri.

„Acidul hyaluronic nu are efecte negative”
- Mezoterapia, injectarea subcutanată a unor medicamente polivalente în doze mici, se poate aplica şi în cazul tenului?
- Sigur că da. Mezoterapia are ca indicaţie principală reîntinerirea sau prevenirea îmbătrânirii pielii.

- Există deja o mulţime de zvonuri referitoare la acidul hyaluronic, unul dintre ele fiind că acesta este toxic. Este sau nu dăunător?
- Acidul hyaluronic este identic cu cel pe care-l avem noi în cartilaje, numai că cel pe care-l folosim pentru injecţiile de întinerire este un acid hyaluronic neanimal, este unul de sinteză, din produse vegetale. La un moment dat, când se folosea colagenul, predecesorul acestui acid, a izbucnit şi epidemia mondială de boala vacii nebune şi s-a constatat că ea se poate transmite de la animal la om prin intermediul colagenului şi a fost interzisă folosirea de produse animale pentru medicamentele de uz uman şi s-a trecut la sinteza acestor acizi din plante. Deci nu are efecte negative, se metabolizează, se absoarbe în organism şi cândva trebuie s-o iei de la capăt. Şi, ca orice substanţă străină introdusă în organism, poate produce alergie, inflamaţie sau iritaţie, dar nu mai mult decât alte substanţe.

„Mare grijă la instrumentarul de manichiură şi pedichiură!”
- Anumiţi dermatologi susţin că folosirea cremelor pe timpul nopţii nu este corectă, deoarece împiedică pielea să-şi regenereze în mod natural structura. Alţii spun că o ajutăm prin folosirea cremelor. Cum este corect să procedăm?
- După părerea mea, este corect să folosim seara o cremă, pentru că noaptea este timpul în care laşi pe piele numai crema activă, nu pui combinaţie de creme sau de machiaj, nu expui pielea factorilor iritanţi cum sunt razele UV sau praful. Folosind o cremă adecvată tipului de ten, pielea îşi extrage şi factorii nutritivi din ea în timp ce se regenerează. De când lumea se folosesc cremele sau măştile de seară.

- Pe lângă expunerea la soare fără protecţie, ce alte greşeli frecvente mai facem?
- Spălatul excesiv şi nefolosirea cremei după acest spălat. Aceasta din urmă este greşeala capitală a româncelor care folosesc detergenţi spălând vase şi rufe şi ajung la consultaţie cu mâinile crăpate, pentru că nu reuşesc să stabilească filmul hidrolipidic al pielii după ce au degresat-o de atâtea ori.

- La ce trebuie să fim atente într-un salon de cosmetică?
- Mare grijă la instrumentarul de manichiură şi pedichiură! Mi s-a întâmplat să intru într-un salon, iar doamna de acolo să ştie că singura metodă de sterilizare a instrumentelor este să le pună în spirt. Este o greşeală capitală. Este locul unde poţi să iei hepatita B sau C, SIDA şi o mulţime de alte boli. Atenţie la curăţenie, la sterilizare şi la acreditarea persoanei care se ocupă de dumneavoastră!

Fotoprotecţia nu e necesară numai la plajă

- Cum putem preveni ridurile?
- Înainte de toate, prevenim ridurile cu fotoprotecţie încă din copilărie. Cum ieşim la soare trebuie să avem aplicat pe piele un strat de cremă cu factor de protecţie solară (SPF). Atât statul la plajă sau în parc sau în staţia de tramvai, spre exemplu, necesită fotoprotecţie. Razele nu sunt doar la mare şi, în general, nu doar soarele este un factor de îmbătrânire, ci pur şi simplu expunerea la lumină, la ultraviolete, care pot trece şi prin nori. Să ne amintim cum ieşeau pe stradă bunicuţele emancipate: cu pălărie, cu voaletă, cu mănuşi sau cu umbrelă pentru soare. Abia atunci pielea ne va îmbătrâni mai greu. Apoi, cum apar ridurile de expresie, în jurul vârstei de 18-20 ani, trebuie să continuăm să aplicăm dimineaţa crema cu SPF. Când înaintăm în vârstă, începem să folosim diverse substanţe active, cum sunt derivaţii antirid, substanţele de descuamare, cele care ameliorează hrănirea pielii.

„Acidul hyaluronic pe care-l folosim pentru injecţiile de întinerire este unul neanimal, de sinteză, din produse vegetale“