Main menu

header

de Elena Şerban

Aţi auzit vreodată de săpunul negru? Dar de săpunul de Alep sau de Marsilia? Dacă nu, aflaţi că acestea sunt preparate de mii de ani numai din ingrediente 100% naturale. Baza acestor preparate este uleiul de măsline, graţie căruia beneficiile lor sunt nenumărate.

Sortimentul negru eliberează porii şi catifelează
Săpunul negru a fost preparat pentru prima dată în regiunea Essaouira din vestul Marocului. În afară de uleiul de măsline, el mai conţine măsline negre, macerate în soluţie foarte concentrată de sare şi potasiu. Se adaugă apoi, după nişte reţete deţinute din generaţie în generaţie, coji uscate de pătlagină, frunze de palmier, pudră de cacao şi ulei de caise.
Deosebit de bogat în vitamina E, săpunul negru catifelează şi hrăneşte pielea în profunzime. Deoarece este realizat doar din ingrediente naturale, el nu afectează sub nicio formă pielea - nu cauzează alergii şi nu blochează porii. Mai mult, el elimină celulele moarte ale epidermei şi toxinele, fapt ce are drept consecinţă o piele strălucitoare. Deşi poartă numele de săpun, în fapt nu are forma clasică a unui astfel de produs de îngrijire. El se prezintă ca o pastă închisă la culoare, care devine cremoasă în contact cu apa.
Ca modalitate de utilizare, aplicaţi o cantitate din această cremă pe corp sau pe faţă şi lăsaţi să acţioneze cinci minute. Apoi, cu ajutorul unei mănuşi, efectuaţi mişcări fine, care vor avea ca rezultat curăţarea în profunzime a pielii. Pont! Mănuşa trebuie să fie din loofa sau din lână de capră.

Cel de Alep are rol în tratarea varicelor
Preparat tot pe bază de ulei de măsline, acest săpun are o tradiţie de sute de ani. Ca ingredient special, săpunurile Alep (realizate pentru prima dată în localitatea siriană cu acelaşi nume) au uleiul de dafin. După preparare, calupurile de săpun sunt lăsate în aer liber pentru cel puţin nouă luni, şi abia apoi pot fi utilizate sau vândute, după caz.
Săpunul este roşu brun (la suprafaţă) din cauza celor nouă luni petrecute în aer liber. Nefiind preparat cu substanţe chimice (obţinute pe cale industrială), acest săpun este antialergic, antiinflamator şi antiseptic. Deosebit de delicat, poate fi folosit fără grijă pentru pielea fină şi delicată a bebeluşilor şi a copiilor mici. De asemenea, este recomandat persoanelor care suferă de o serie de afecţiuni dermatologice, printre care psoriazisul, mătreaţa, eczemele şi alergiile cutanate.
Deoarece hidratează pielea scalpului, săpunul Alep are efect antimătreaţă şi reglează excesul de sebum, motiv pentru care poate fi folosit în loc de şampon.

Tipul de Marsilia este hipoalergic
Un alt săpun care nu foloseşte grăsimi animale, ci doar ulei de măsline, ca ingredient principal, este săpunul de Marsilia. Există documente ce pot dovedi că în jurul anului 1370, în oraşul-port din Franţa se prepara acest săpun. În afara uleiului de măsline, pentru realizarea lui mai este nevoie de apă din Marea Mediterană, dar şi de sodă naturală obţinută prin arderea plantelor marine. În prezent, se prepară două tipuri de săpun de Marsilia: unul pe bază de ulei de măsline (care are culoarea verde închis) şi unul pe bază de ulei de palmier (este alb). Varianta realizată cu ulei de palmier este deosebit de eficace pentru piele, deoarece acest ulei este bogat în acizi olei şi palmitic.
Săpunul este hipoalergic şi are un pH neutru, fapt ce îl recomandă în utilizarea pe pielea copiilor.

Pont! Uleiul de dafin cicatrizează şi deschide porii, în timp ce uleiul de măsline acţionează ca un excelent filtru UV.