Main menu

header

de Elena Nedelcu

Hamamelis, cunoscut şi sub denumirea de „alunul vrăjitoarelor”, este un arbore originar din America de Nord, a cărui scoarţă şi frunze au proprietăţi vasoconstrictoare, antiinflamatoare şi decongestive. Acesta poate fi consumat sub formă de infuzie sau se pot face diferite tratamente ori măşti.

Poate fi folosit ca after-shave
Frunzele de hamamelis au în compoziţia lor tanini, care le conferă un puternic efect astringent şi antiseptic, flavonoide, care sunt antiinflamatoare şi tonice capilare şi vitamina P, care are rol important în fenomenele hemoragice, toate aceste proprietăţi recomandându-le în tratamentele interne şi externe ale pielii. Astfel, hamamelisul vindecă plăgile, mâncărimea pielii, eczemele, ulcerul varicos, reduce roşeaţa şi este indicat în cazul tenului uscat. Efecte pozitive s-au observat şi în cazul ochilor inflamaţi sau asupra pielii arse de razele solare, cât şi în cazul tenului acneic sau al celui gras.
Poate fi folosit şi de bărbaţi, ca aftershave. În general, hamamelisul este folosit ca atare, sub formă de ceai, apă ori ulei.

Eficient pentru „topirea” celulitei
Infuzia din frunze de hamamelis se prepară dintr-o jumătate de linguriţă cu plantă uscată şi o cană cu apă clocotită, lăsată trei-cinci minute, strecurată şi băută. Cura se ţine cu două-trei căni pe zi, timp de trei săptămâni la rând, între mese şi cu o oră înainte de culcare şi are ca efect descongestionarea vaselor sangvine, uşurând irigarea vaselor capilare. Astfel, previne şi tratează celulita.
Ca tratament extern, faceţi un decoct dintr-o lingură cu vârf cu scoarţă uscată şi jumătate de litru de apă, pe care le fierbeţi timp de zece minute. După ce s-a răcit, înmuiaţi o compresă în acest lichid şi puneţi pe partea afectată, repetând această operaţiune de trei-patru ori de-a lungul unei zile.
Efecte benefice s-au observat şi asupra părului, pe care îl întăreşte şi îl tonifică. Preparaţi-vă un tonic capilar din trei picături de ulei de roiniţă, 20 ml tinctură de frunze de mesteacăn şi 80 ml apă de hamamelis. Toate aceste ingrediente pot fi găsite cu uşurinţă la magazinele cu produse naturiste. Mai întâi dizolvaţi roiniţa în tinctura de mesteacăn, adăugaţi apa de hamamelis şi amestecaţi bine. Aplicaţi prin masaj, folosindu-vă de o bucată de vată, la rădăcina părului, după fiecare spălare. Nu clătiţi.

Demachiant şi loţiune tonică
În loc de demachiant puteţi să folosiţi o soluţie preparată din 100 ml apă de hamamelis amestecată cu o linguriţă cu glicerină. Umeziţi un disc demachiat şi curăţaţi-vă tenul cu el. Iar ca loţiune tonică utilizaţi doar apă de hamamelis în combinaţie cu apă de trandafir, în funcţie de tenul pe care îl aveţi. Pentru tipul gras combinaţi cantităţi egale de apă de hamamelis şi apă de trandafir. Pentru tenul normal folosiţi o parte apă hamamelis şi două de trandafir, iar pentru cel uscat amestecaţi o parte apă hamamelis, două părţi apă de trandafir şi una de apă distilată. Soluţia obţinută se aplică exact ca o loţiune tonică şi se păstrează la frigider.
Pentru tenul gras este recomandată şi masca din argilă şi apă de hamamelis. Omogenizaţi câte o lingură din fiecare şi întindeţi pe faţă. Lăsaţi-o să acţioneze zece minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Un alt tratament pentru înfrumuseţare, dedicat tuturor tipurilor de ten, constă într-o mască obţinută dintr-un ou, sucul de la o lămâie, patru linguriţe cu lapte praf şi o lingură cu ulei de hamamelis. Puneţi toate ingredientele într-un castron şi amestecaţi bine, până se omogenizează. Întindeţi pe faţă, gât şi piept şi lăsaţi-o să acţioneze timp de 15 minute. După ce şi-a făcut efectul, îndepărtaţi-o cu multă apă caldă. Oul şi laptele praf au efect hidratant, sucul de lămâie este astringent, iar uleiul de hamamelis este tonic şi purificant. Dacă aveţi tenul uscat şi vi se pare că această mască este prea dură, folosiţi mai puţin suc de lămâie, iar la sfârşit hidrataţi-vă cu o cremă.

Vindecă arsurile solare

În ultima perioadă, acţiunea razelor solare a devenit din ce în ce mai puternică. Nu-i nimic, pentru că de acum încolo veţi şti ce loţiune să folosiţi, astfel încât durerile să se diminueze, iar pielea să nu fie afectată. Pentru prepararea unei astfel de loţiuni aveţi nevoie de două linguri cu apă, o lingură cu ulei de hamamelis, o lingură cu bicarbonat de sodiu şi câteva picături de ulei de mentă. Amestecaţi ingredientele într-un borcan cu capac până se formează o soluţie lăptoasă, aplicaţi pe pielea vătămată şi lăsaţi să se usuce timp de 15 minute. La final clătiţi bine cu apă călduţă şi hidrataţi cu ulei de măsline.