Main menu

header

de Elena Şerban

Pielea intens hidratată este mult mai moale şi mai catifelată. Acesta este motivul pentru care multe doamne fac eforturi şi caută soluţii din ce în ce mai eficiente pentru a se hidrata la exterior. Una dintre variantele care şi-a dovedit eficienţa în timp este untul de corp. Acesta este preparat din diferite ingrediente naturale - cacao, avocado, cocos, shea sau babasso - este mai gras în comparaţie cu loţiunea de corp şi este indicat în special pentru pielea foarte uscată, deoarece formează la suprafaţă un strat protector ce ajută la prevenirea pierderii umidităţii.

Sortimentul de shea elimină vergeturile
Untul de shea provine de la arborele de shea (Butyrospermum parkii) sau arborele Karite. Acesta face fructe asemănătoare unor prune, care sunt uscate, zdrobite şi fierte, proces în urma căruia se ridică la suprafaţă o substanţă de consistenţa untului. Dacă îl cumpăraţi în stare brută, trebuie încălzit uşor înainte de a fi aplicat pe piele. Cei care nu-i acceptă mirosul aparte pot să amestece acest unt cu câteva picături de ulei esenţial. Substanţa naturală poate fi folosită în orice situaţie, atât pentru faţă, buze şi corp, cât şi pentru a elimina vergeturile, pentru a calma arusurile solare sau chiar pentru păr. Conţine trigliceride, acid oleic, alcool triterpenic, vitamina E, betacaroten, alantoină, în proporţie de 8%-11%.

Avocado, pavăză pentru ultraviolete
Obţinut din fructele de avocado (Persea gratissima), care creşte în regiunile subtropicale, untul de avocado are o textură cremoasă şi excelente proprietăţi de hidratare pentru piele. Untul este extras prin centrifugarea pulpei de avocado. Oamenii de ştiinţă au constatat, în urma cercetărilor, că acest produs natural este un excelent factor de protecţie solară. Untul conţine vitaminele A, B, C şi E şi are marea calitate de a nu bloca porii, fapt ce ar putea cauza apariţia punctelor negre. În stare brută, acest unt poate fi folosit şi pentru hidratarea pielii delicate a bebeluşilor, deoarece nu conţine substanţe chimice.

Cocosul, recomandat la vânătăi
Untul de corp poate avea la bază şi ulei de cocos. Acesta este bun pentru tratarea infecţiilor pielii, deoarece formează un strat ce protejează partea infectată a corpului de praf, ciuperci, bacterii. Uleiul de cocos este indicat a fi aplicat pe corp în cazul în care aveţi vânătăi, deoarece accelerează procesul de vindecare. Untul de corp cu cocos poate fi folosit pentru masaj, dar şi pentru a hidrata pielea uscată.
Dacă este aplicat pe ten, uleiul împiedică formarea ridurilor.

Cacaua încetineşte îmbătrânirea
Arborele de cacao este originar din zona amazoniană, însă a fost răspândit ulterior în alte regiuni de pe planetă. Untul, care se obţine din boabele de cacao, este una dintre cele mai concentrate grăsimi naturale. Destul de frecvent folosit în produsele de îngrijire pentru corp, este un ingredient natural intens hidratant, deoarece, în contact cu pielea, grăsimile sunt absorbite foarte repede. De asemenea, nici untul de cacao nu blochează porii, permiţând pielii să respire.
Acest produs natural conţine antioxidanţi cu puternice efecte antiîmbătrânire, motiv pentru care este recomandat pentru utilizarea zilnică.

Babassu reglează producţia de sebum

Puţin cunoscut în România, untul de babassu conţine acid lauric şi miristic. Datorită acestor componente, produsul are calităţi asemănătoare cu untul de cocos. El poate fi folosit şi de persoanele care suferă de prurit sau care au pielea foarte uscată sau foarte grasă, pentru că, spre deosebire de alte produse similare, untul de babassu reglează nivelul de sebum.

Atenţie! În perioada estivală, dermatologii sfătuiesc să se folosească untul de cacao atât înainte, cât mai ales după plajă.