Main menu

header

de Elena Nedelcu

În Evul Mediu, brusturele era folosit ca legumă, oamenii cultivându-l mai ales pentru rădăcină, care poate ajunge până la un metru lungime. Astăzi, doar în câteva ţări, brusturele este folosit ca aliment, în rest, utilitatea lui cea mai importantă este de ordin medical sau cosmetic. Datorită efectului diuretic şi a faptului că ajută la eliminarea toxinelor din organism, planta este un bun remediu în special împotriva afecţiunilor pielii.

Duşmanul de temut al acneei
Acneea este o afecţiune a pielii manifestată prin inflamarea glandelor sebacee. Maladia apare mai ales la vârsta pubertăţii, dar poate fi întâlnită şi la vârsta adultă. Brusturele, cunoscut pentru proprietăţile sale antiseptice, constituie de multe ori ingredientul-cheie al oricărei creme sau loţiuni antiacneice sau de combatere a punctelor negre ori a eczemelor. Pentru un ten mai curat şi lipsit de iritaţii, preparaţi-vă o infuzie dezinfectantă din o lingură cu rădăcină uscată de brusture la 200 ml apă clocotită, acoperită timp de 15 minute. Strecuraţi şi folosiţi sub formă de comprese, după ce infuzia s-a răcit, pe un ten curăţat în prealabil.
O altă reţetă pe bază de brusture, indicată pentru tratarea diferitelor infecţii ale pielii, acneei sau furunculelor este realizată din o jumătate de pahar cu suc de frunze proaspete şi o jumătate de pahar cu ulei vegetal (acesta poate fi de măsline, de sâmburi de struguri sau de porumb). Puneţi aceste două ingrediente într-o sticlă şi amestecaţi riguros, până se omogenizează. Aplicaţi mixtura sub formă de pansament local pe locul afectat şi lăsaţi să acţioneze o oră.

Crema îndepărtează punctele negre
Punctele negre sunt eliminate tot cu ajutorul rădăcinii de brusture, aceasta fiind cunoscută drept cel mai eficient remediu naturist în astfel de situaţii. Pentru un efect garantat şi de durată vă recomandăm să vă preparaţi singuri crema pe bază de brusture. Fierbeţi rădăcina (două bucăţele de 10 cm, acoperite cu apă) până se transformă într-o pastă groasă, lăsaţi să se răcească şi amestecaţi cu o lingură cu miere sau cu zeamă de lămâie. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să-şi facă efectul timp de 30 de minute, apoi masaţi-vă tenul cu mălai, pentru îndepărtarea punctelor negre.

Opreşte căderea firelor
Deoarece reglează glandele sebacee, brusturele, folosit sub formă de ceai, ulei sau în amestecuri, este indicat pentru tratarea părului gras sau a mătreţii. Masaţi-vă scalpul seara, înainte de culcare, cu puţin ulei diluat în apă şi lăsaţi să acţioneze întreaga noapte. Dimineaţa îndepărtaţi-l de pe păr, la duş, şi repetaţi tratamentul de două ori pe săptămână. După această cură cu brusture veţi observa că părul e mai puternic, rădăcina sănătoasă, iar mătreaţa va fi de domeniul trecutului.
Ceaiul din rădăcină de brusture combate căderea şi rărirea părului şi îngroaşă firele dacă este folosit la clătire, după şamponarea obişnuită.
Pentru tratarea părului gras aveţi nevoie doar de ulei de rădăcină de brusture, o lămâie şi un gălbenuş. Amestecaţi sucul obţinut din stoarcerea lămâii cu o lingură cu ulei de rădăcină de brusture şi cu gălbenuşul şi aplicaţi pe părul uscat. Lăsaţi să acţioneze 30 de minute, timp în care vă acoperiţi capul cu o folie de plastic şi apoi cu un prosop umed şi fierbinte. La final spălaţi-vă bine şi clătiţi-vă cu ceai de brusture.

Şampon natural cu tinctură şi gălbenuş

Tinctura de brusture, pe care o puteţi achiziţiona de la orice magazin cu produse naturiste, este recomandată pentru regenerarea părului, având acelaşi rezultat ca şi ceaiul. O puteţi folosi pentru a vă crea un şampon natural şi eficient, pe care să-l utilizaţi o dată pe săptămână pentru a stopa căderea părului. Preparatul se obţine din două gălbenuşuri, o lingură cu tinctură de brusture, o lingură cu tinctură de ardei iute şi patru linguri cu apă. Amestecaţi energic toate ingredientele şi aplicaţi pe părul umed în loc de şampon. Masaţi-vă foarte bine scalpul şi firele de păr, până se face un fel de spumă, şi apoi clătiţi cu apă din abundenţă, cât mai fierbinte. Acest preparat curăţă excelent şi hrăneşte părul, face să dispară mătreaţa şi mâncărimea pielii capului. Pentru ca tratamentul să dea rezultate, ar fi indicat să nu mai folosiţi deloc şampon din comerţ cel puţin pentru o perioadă.