Main menu

header

17-07-1de Adi Văduva

- Christine Valmy: „O persoană are nevoie de cremă toată viaţa“

În 1966 s-a deschis la New York prima şcoală Christine Valmy de estetică, machiaj şi manichiură. Acum sunt peste o sută răspândite în SUA, Canada, Japonia, România, India, Pakistan, Columbia sau Jamaica. La 85 de ani, Christine Valmy, al cărei nume este sinonim cu frumuseţea şi cu grija pentru aspectul fizic, spune că unul dintre păcatele omului, în general, şi ale femeii, în special, este să se neglijeze. Din experienţa sa de peste 50 de ani în cosmetică vă împărtăşeşte câteva sfaturi de care ar trebui să ţineţi cont, indiferent de vârstă. Niciodată nu este prea târziu sau prea devreme pentru a avea grijă de propriul corp.

„Machiajul trebuie îndepărtat noaptea”
- Care este secretul frumuseţii care durează?
- Secretul frumuseţii este să te accepţi aşa cum eşti, să ai încredere în tine. Apoi, trebuie să faci lucruri care să-ţi întărească această încredere. Fiecare compliment, cât de mic, contează.

- Cât de importante sunt cremele pentru tenul perfect?
- Dacă te uiţi la corpul tău, chiar la 25-30 de ani, şi analizezi pielea feţei şi apoi pe cea de la şezut, ai să descoperi diferenţe mari între ele. E acelaşi corp, aceeaşi piele, mănânci aceleaşi lucruri, sănătoase sau nu, faci aceleaşi exerciţii. Şi totuşi pielea diferă. De ce? Pentru că cea de pe faţă şi mâini este expusă agresiunii atmosferei - soare, vânt, praf. Aşadar, îngrijirea pielii nu este un păcat, ci o necesitate.

- Ce trebuie făcut pentru a îngriji pielea?
- În primul rând, machiajul trebuie îndepărtat noaptea. Nu există scuze pentru a dormi cu el pe faţă. În toată viaţa mea s-a întâmplat o dată sau de două ori să nu îl dau jos peste noapte, din cauza oboselii, iar dimineaţa s-a văzut acest lucru. Foarte multă lume trece însă cu uşurinţă peste acest aspect. De asemenea, săpunul este un mare duşman al pielii. Fiind alcalin, el dăunează corpului. Este ideal ca mai întâi să te demachiezi şi după aceea să te speli cu un săpun foarte blând cu pielea. Săpunurile bune pentru faţă şi mâini sunt cele care nu fac spumă. Cu cât fac mai multă spumă, cu atât sunt mai alcaline şi, prin urmare, mai rele.

- Multe femei spun că, dacă nu s-au machiat, nu e nevoie să se demachieze. Fac bine?
- Bineînţeles că nu. Seara, procesul de curăţare a pielii este vital. Imaginaţi-vă că toate noxele din atmosferă se vor regăsi şi pe faţa dumneavoastră şi dormiţi cu toată mizeria din oraş pe faţă.

„Pielea de pe mâini este mai sensibilă decât cea de pe faţă”
- Care sunt cele mai importante greşeli pe care le fac femeile?
- Prima greşeală ar fi aceasta, că nu se demachiază. Apoi, femeile care au o piele uscată folosesc multă cremă. E greşit. La pielea uscată trebuie să întrebuinţezi o cantitate maximă de cremă cât două boabe de mazăre, iar dacă nu se întinde bine se înmoaie mâinile în apă. De ce? Pentru că pielea uscată e leneşă, nu produce grăsime, pierde multă apă şi astfel devine din ce în ce mai uscată. Astfel, trebuie să îi dai puţină grăsime ca să fie determinată să producă singură. Pe de altă parte, cine are pielea grasă, chiar dacă se spală de zece ori pe zi, situaţia rămâne la fel. De ce? Pentru că, astfel, glandele sebacee sunt determinate să producă din ce în ce mai multă grăsime. Fumatul, alcoolul, nopţile nedormite, mâncarea multă şi grea sunt, de asemenea, duşmani ai pielii. Pe de altă parte, e bine de ştiut următorul lucru: cremele de seară ar trebui alternate, pentru că pielea se obişnuieşte cu ele şi, chiar dacă foloseşti un produs bun, la un moment dat s-ar putea să nu mai dea aceleaşi rezultate. O altă greşeală este neglijarea mâinilor. Nu numai tenul trebuie îngrijit. Atunci când fac treabă în casă, femeile trebuie să poarte mănuşi. Pielea de pe mâini e la fel ca aceea de pe faţă, ba chiar mai sensibilă, pentru că în această zonă ne spălăm mai des decât pe faţă.

- Din experienţa dumneavoastră, ce motive sunt invocate cel mai des în neglijarea pielii?
- Prima scuză pe care o găsesc femeile e că nu au timp, că sunt prea ocupate. A doua ar fi că n-au bani. Toate aceste motive n-au nicio acoperire. Cât timp îţi ia să pui o cremă pe faţă? Cât de scumpă poate fi? O cremă costă 30 de lei. Dacă în fiecare zi „salvezi” 1 leu, într-o lună ai strâns banii necesari.

„Oricât de bun ar fi un produs, dacă nu-l foloseşti cum trebuie, nu-şi face efectul”
- La ce vârstă ar trebui făcută prima vizită la cosmetician?
- La estetician este bine de mers de tânără. Pe lângă tratamentele de specialitate, cosmeticianul te învaţă cum să foloseşti cremele. Oricât de bun ar fi un produs, dacă nu-l foloseşti cum trebuie, nu-şi face efectul. Pielii trebuie să-i dai ceea ce are ea nevoie, nu creme recomandate în reclame.

- Cât de des trebuie mers la un salon de cosmetică?
- La cosmetician nu te duci în fiecare zi, dar măcar o dată la două-trei luni trebuie să apelezi la serviciile sale. După 30-35 de ani, aceste vizite ar trebui să fie mai dese, o dată la o lună - o lună şi jumătate, pentru că, în afară de îngrijire, trebuie aplicată şi câte o mască, iar un astfel de tratament, pe o piele bine curăţată, are un alt efect decât dacă este urmat acasă.

„Nanocosmeticele de astăzi se absorb imediat”
- Sunt mituri potrivit cărora fetele tinere n-au nevoie de creme.
- Nu sunt deloc adevărate. O persoană are nevoie de cremă o viaţă întreagă. Toată lumea ar trebui să se gândească la faptul că tinereţea şi frumuseţea ţin foarte puţin, mai ales în lipsa îngrijirii.

- De la ce vârstă sunt recomandate cremele antirid?
- Crema antirid are ingrediente ce întăresc puţin derma, iar nanocosmeticele de astăzi se absorb imediat. Nu-i strică niciunei persoane tinere să-şi întărească pielea, aşa că este recomandată la orice vârstă.

„Dacă te uiţi în oglindă trebuie să-ţi placă de tine“

Un regret pe care doamna Christine Valmy îl are în ceea ce priveşte femeile din ţara noastră este că majoritatea se neglijează, mai ales după ce au împlinit o anumită vârstă. „Există în România mentalitatea stupidă că la 50 de ani femeia este bătrână şi nu mai face nimic pentru ea. Dacă vă uitaţi, majoritatea celor peste 40 de ani au burtă. De ce? Că nu le mai alege nimeni? Nu de lume trebuie să-ţi pese, ci de tine. Dacă te uiţi în oglindă trebuie să-ţi placă de tine şi, dacă nu, să faci acele schimbări de care e nevoie. Dacă ai burtă, te apuci de gimnastică sau mănânci mai puţin. Eu am 85 de ani şi nu pot să stau fără să fac nimic. Sunt conştientă că nu mai fac atât de multă mişcare ca înainte, dar fac. Astfel, corpul se «lasă»”.

- În numărul următor al revistei Taifasuri, Christine Valmy vă va împărtăşi câteva trucuri de machiaj, vă va recomanda produse cosmetice ce se află chiar în bucătărie şi vă va spune când ar trebui să luaţi în calcul operaţiile estetice.