Main menu

header

de Anda Postolache

Atât de supărătoarea mătreaţă este cauzată de diverşi factori, printre care se numără starea generală proastă a sănătăţii, alimentaţia incorectă, săracă în vitamine, constipaţia pe durate lungi şi bolile infecţioase. Stresul deţine şi el un rol major în apariţia mătreţii, dar şi munca în exces fără o odihnă satisfăcătoare, ce slăbeşte întregul organism. Astfel, se poate spune că aspectul părului este un barometru ce indică starea sănătăţii, în ansamblu. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, vă prezentăm câteva trucuri naturiste pe care le puteţi încerca.

Soluţie din brusture, piersic şi salvie
Se pun într-un vas patru linguri cu frunze de brusture, patru linguri cu flori de muşeţel, patru linguri cu frunze de piersic şi o jumătate de cană cu frunze de salvie. Peste aceste plante se toarnă opt ceşti cu oţet de cidru din mere şi se lasă la macerat două săptămâni, la loc răcoros şi întunecat. După trecerea a două săptămâni se strecoară, şi soluţia rezultată se toarnă pe cap, atât cât să se ude scalpul. Operaţiunea se face seara, se acoperă capul şi se lasă până dimineaţa. Nu este necesară spălarea ulterioară a capului cu şampon, căci soluţia face acest lucru şi nu emană mirosuri urâte.

Spălaţi-vă cu infuzie de urzici
O altă reţetă este cu infuzia de frunze de urzică. Patru linguri cu frunze se lasă la infuzat o zi întreagă în două căni cu apă clocotită. Seara se strecoară, se combină cu o cană cu oţet de mere şi miere de albine (se găseşte la plafar) şi se masează scalpul cu această soluţie. Se acoperă capul cu un fes şi se lasă soluţia să lucreze. Un truc simplu de folosit este adăugarea unei linguri cu suc de lămâie în apa cu care clătiţi părul ultima oară, după spălare. Această metodă, pe lângă faptul că vă scapă de mătreaţă, conferă părului o strălucire minunată.

Pastă din seminţe de schinduf
Un alt remediu se prepară cu ajutorul seminţelor de schinduf. Se pun două linguriţe cu seminţe în puţină apă, cât să fie acoperite, şi se lasă de dimineaţa până seara. Seara se aruncă apa şi se pisează seminţele, până se obţine o pastă. Cu aceasta se masează bine scalpul şi se lasă o jumătate de oră să acţioneze. După trecerea acestui interval de timp trebuie să vă spălaţi pe cap.

Remediu cu aspirine

Timp de o săptămână se poate utiliza o metodă ce constă în dizolvarea a zece aspirine într-o cană cu apă călduţă şi masarea scalpului, timp de zece minute, cu acest lichid. Apoi se spală părul bine cu apă în care s-au pus şi câteva linguriţe cu oţet de mere şi miere.

Pont! Sfecla, în special sfecla albă, este şi ea un bun remediu pentru mătreaţă - se fierb rădăcina şi tulpina, apoi se spală câteva zile capul cu lichidul obţinut, fără a folosi şampon.