Main menu

header

de Daniela Anton

Este cunoscut faptul că produsele cosmetice cu vitamine conferă pielii prospeţime şi catifelare. În plus, cercetările în domeniul cosmeticii arată că îngrijirea regulată cu produse care conţin o combinaţie eficientă de vitamine asigură cea mai bună protecţie împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Este recomandat ca pielea să fie bine îngrijită încă din tinereţe. Astfel, aceasta va avea un aspect sănătos şi atrăgător chiar şi la o vârstă înaintată.

Vitamina A vă scapă de coşuri
Carenţele acestei vitamine pot fi trădate de o piele extrem de uscată şi ternă. Retinolul, derivat al vitaminei A, este necesar menţinerii şi regenerării tegumentare. Studiile spun că produsele pe bază de vitamina A ameliorează aspectul acneei. Încercaţi o mască acasă, amestecând un gălbenuş cu o lingură cu ulei. Întindeţi această mască pe faţă şi lăsaţi-o să se usuce, apoi îndepărtaţi-o cu ceai de muşetel.

Vitamina B îndepărtează petele
S-a constatat că vitaminele B1 şi B2 nu se găsesc singure, ci asociate cu altele. Pentru frumuseţe, cea mai importantă vitamină B este biotina. Aceasta este cea care stă la baza formării celulelor pielii, unghiilor şi a părului. Carenţele de biotină se pot manifesta prin dermatite sau, uneori, printr-o cădere a părului. Cremele pe bază de vitamina B sunt recunoscute pentru un efect de revitalizare şi îmbunătăţire a tonusului pielii. Niacina (vitamina B3) ajută la menţinerea nivelului de hidratare a ţesuturilor, dând un aspect întinerit. În concentraţie mai mare poate fi folosit şi în ameliorarea problemelor pigmentare. În plus, vă puteţi face şi singure o mască, astfel: daţi pe răzătoare puţin morcov, cât o linguriţă, amestecaţi apoi cu o linguriţă cu ulei şi alta cu lapte. Aplicaţi această mască pe faţă, lăsaţi-o să acţioneze timp de 15 minute, apoi curăţaţi-o cu apă caldă.

Vitamina C conferă un aspect mai tânăr
Produsele ce conţin vitamina C menţin sănătatea şi tinereţea pielii, protejând-o de factori externi dăunători precum tutunul sau poluarea. Pentru a spori producţia de colagen, apelaţi la o cremă de faţă ce conţine acid ascorbic (formulă pe bază de acid L-ascorbic), singurul care poate penetra straturile pielii). Veţi remarca în scurt timp o textură îmbunătăţită a pielii, luminoasă şi întinerită. De asemenea, puteţi stoarce o portocală, adăugaţi în suc o linguriţă cu iaurt sau smântână, întindeţi amestecul pe faţă şi ţineţi-l circa 20 de minute.

Vitamina E, puternic antioxidant
Vitamina E ajută la diminuarea efectelor solare nocive, fiind un puternic antioxidant. Produsele ce conţin tocoferol (vitamina E) au efect antirid. Proprietăţile emoliente catifelează pielea şi îi dau strălucire şi un plus de vitalitate. Puteţi încerca acasă să daţi pe răzătoare un castravete şi amestecaţi pulpa rasă cu o linguriţă cu ulei de măsline. Aplicaţi pe faţă timp de 15 minute.

Vitamina D produce colagen
Stimulează regenerarea celulară, producerea de colagen şi de elastină, reglează grosimea pielii şi oferă protecţie împotriva razelor solare. Carenţele acestei vitamine pot fi trădate prin îngroşarea tenului, pierderea elasticităţii pielii, pete pe faţă. Pentru tonicitatea pielii tocaţi o legătură de pătrunjel cât mai fin, aplicaţi-o pe faţă timp de 15 minute, apoi clătiţi.

Vitamina K reduce cearcănele
Studiile arată că vitamina K aplicată direct pe piele reduce aspectul cearcănelor şi al echimozelor.

Mâncaţi peşte şi nuci

Specialiştii vă sfătuiesc totuşi să nu vă încredeţi numai în efectele miraculoase ale cosmeticelor şi vitaminelor, ci să încercaţi să puneţi accentul şi pe un stil de viaţă sănătos. Evitaţi să mergeţi la solar, iar când staţi la plajă folosiţi creme de protecţie cu factor ridicat. Reduceţi grăsimile din alimentaţie, în special pe cele saturate, şi suplimentaţi dieta cu fructe şi legume. Vitaminele B6, B2 şi B12, extrem de eficiente în menţinerea sănătoasă a pielii, le găsiţi în lapte, cereale, ouă, carne de pui şi peşte. Vitamina C este întâlnită în citrice, ardei roşu şi broccoli. Vitamina E - în uleiul de floarea-soarelui, cereale şi nuci, Omega 3 - în somon, iar seleniul - în nuci, în carnea de curcan şi în cod.