Main menu

header

de Ana Trifan

Proprietăţile curative ale oţetului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Mitologia antică relatează că Elena din Troia îl folosea pentru îmbăiere, adăugând două pahare în apă pentru a-şi curăţa şi catifela pielea. Oţetul este, de asemenea, eficient împotriva arsurilor cauzate de soare, a respiraţiei urât mirositoare sau a mătreţii. Vă prezentăm câteva reţete folositoare care au la bază acest produs de fermentaţie.

Se obţine din vin, suc de fructe sau din plante
Când un lichid fermentat ia contact cu aerul are loc o activitate bacteriană ce are ca rezultat acidul acetic sau oţetul. Acesta este cunoscut pentru caracteristica sa puternic acidă (datorită conţinutului de acid acetic) şi pentru mirosul înţepător. În produsele cosmetice este folosit pentru îndepărtarea resturilor alcaline sau a reziduurilor de săpun de pe piele ori de pe păr.
Pentru obţinerea lui puteţi folosi o cantitate mică de vin sau de suc de fructe. Tot ce aveţi de făcut este să-l lăsaţi câteva zile într-un vas neacoperit, pentru a facilita fermentaţia.
De asemenea, se mai poate obţine foarte uşor şi oţet din plante. Adăugaţi frunzele uscate şi mărunţite într-o sticlă cu oţet alb, lăsaţi la temperatura camerei timp de două săptămâni, şi preparatul va fi gata pentru a fi folosit în scopuri cosmetice.

Tonifiant cu mentă
Acest tonifiant natural contribuie la echilibrarea pH-ului oricărui tip de piele, menţinând-o sănătoasă şi rezistentă la infecţii. Ajută împotriva punctelor negre şi vindecă problemele cauzate de derma foarte uscată. În plus, frunzele de mentă vor avea un efect calmant asupra pielii. Sunt necesare trei linguri cu frunze proaspete de mentă (sau o lingură în cazul în care sunt uscate), două linguri cu oţet de mere şi o cană cu apă distilată. Se amestecă cele trei ingrediente şi se lasă să stea într-un recipient curat timp de trei zile. Se strecoară şi se aruncă toate resturile de frunze, iar lichidul se păstrează într-o sticlă cu capacul bine strâns. Aplicaţi pe pielea uscată cu ajutorul unui tampon de vată.

Răsfăţ cu miere
Acest preparat vă va împrospăta mintea şi sufletul. Este recomandat mai ales după duşul de dimineaţă. Mierea ajută la menţinerea pielii hidratate. Ingredientele sunt următoarele: două căni cu oţet de mere, o treime de cană cu miere, o lingură cu salvie, o lingură cu cimbru şi două linguri cu frunze proaspete sau flori. Se amestecă toate ingredientele şi se lasă într-un borcan curat timp de două săptămâni. Agitaţi zilnic, pentru a păstra conţinutul omogen. Se strecoară, iar conţinutul se păstrează într-o sticlă curată. Se foloseşte după duş aplicându-se pe piele, se lasă să se usuce şi apoi se clăteşte.

Picioare catifelate
Bicarbonatul ajută la neutralizarea mirosurilor şi catifelează picioarele. De asemenea, când este amestecat cu apă şi oţet are un efect efervescent. După ce aţi stat cu tălpile la înmuiat cel puţin zece minute, folosiţi o piatră ponce pentru a îndepărta resturile de piele. Vă sunt necesare următoarele: un litru de apă caldă, un sfert de cană cu bicarbonat de sodiu, un sfert de cană cu oţet (simplu sau din plante) şi două linguri cu frunze sau flori proaspete. Umpleţi o cădiţă cu apă şi amestecaţi bicarbonatul, oţetul şi petalele de flori. Apa va deveni efervescentă când bicarbonatul va începe să reacţioneze cu oţetul. Staţi cu tălpile la înmuiat timp de 10-20 de minute. Apoi se şterg bine cu un prosop uscat şi se masează cu ulei de corp sau cu o cremă de picioare.

Bun împotriva mătreţii
Mătreaţa este o problemă a scalpului ce apare atunci când pielea devine foarte uscată şi începe să se exfolieze. Această soluţie va curăţa pielea în profunzime şi va elimina resturile de celule moarte ce cauzează probleme. Oţetul poate avea un efect de uscare a părului. Evitaţi acest lucru, folosind un balsam care să prevină uscarea şi deteriorarea firelor de păr. Ingrediente: o jumătate de cană cu oţet de vin sau de mere, o lingură cu frunze de mentă şi o cană cu apă fiartă. Se pun oţetul şi frunzele de mentă într-un bol şi se adaugă peste ele apă clocotită. Lăsaţi să se răcească şi treceţi prin strecurătoare. Aplicaţi pe pielea capului după ce aţi spălat părul cu şampon, apoi clătiţi bine cu apă rece.

Mască purificatoare
Aceasta este o mască simplă cu ou, eficientă împotriva acneei şi care redă strălucirea tenului. Va elimina impurităţile din pori şi va curăţa pielea în adâncime. Este important să vă spălaţi în prealabil faţa cu apă caldă pentru a deschide porii. Se recomandă folosirea săptămânală, pentru a menţine un aspect curat şi strălucitor. Aveţi nevoie de: două gălbenuşuri, o lingură cu sare şi o lingură cu oţet simplu sau de mere. Se omogenizează amestecul, se aplică pe pielea curată şi se lasă timp de 15-20 de minute. Clătiţi mai întâi cu apă caldă şi apoi cu apă rece. Ştergeţi pielea prin tamponare uşoară cu un prosop uscat.

Bun în baie

Oţetul de vin adăugat în apă înainte de a face baie catifelează pielea şi echilibrează pH-ul, aceasta fiind o metodă folosită de femei încă din cele mai vechi timpuri. Puteţi folosi vinul care v-a rămas în sticlă de la o masă. Lăsaţi-l fără dop, la temperatura camerei, şi acesta va deveni oţet în câteva zile.
De asemenea, un alt tratament pentru baie, uşor acid, ajută la îndepărtarea reziduurilor din săpun care rămân în piele şi echilibrează pH-ul. În plus, are un puternic efect antiseptic la nivelul pielii, prevenind apariţia infecţiilor minore cauzate de diferite bacterii. Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un pahar cu oţet de mere, un pahar cu apă, o lingură cu rozmarin proaspăt, o lingură cu tarhon proaspăt, o lingură cu frunze de mentă şi o lingură şi jumătate cu chimen. Se amestecă toate ingredientele într-un vas şi apoi se pun la foc mic până dau în clocot. Lăsaţi să se răcească bine şi treceţi prin strecurătoare. Turnaţi întregul conţinut în cadă şi relaxaţi-vă în apă timp de 15-20 de minute.

Sfat! Trebuie evitată aplicarea oţetului direct pe piele sau pe păr, fiind recomandată diluarea acestuia cu apă într-un raport de o parte oţet la opt părţi de apă.