Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Odată cu venirea frigului e necesar să aveţi grijă şi de tenul dumneavoastră. Ce-aţi spune să înlocuiţi loţiunile calmante pentru ten, cumpărate din comerţ, cu cele făcute chiar de dumneavoastră, din resursele naturii? Aflaţi că infuziile de plante sunt la fel sau poate chiar mai utile decât loţiunile calmante, obţinute pe cale industrială. În plus, acestea reprezintă şi o posibilitate mai ieftină de a vă îngriji.

Decoct din salată verde
Plantele din care se fac infuziile e indicat să fie alese în funcţie de tipul de ten. Spre exemplu, persoanele cu pielea uscată au nevoie de plante care să activeze circulaţia periferică, precum şi cu proprietăţi emoliente. Din această categorie fac parte: gălbenelele, sunătoarea, muşeţelul, florile de crin şi salata verde. Infuzia de sunătoare se prepară din două-trei linguri cu plantă la o lingură cu apă, iar când este gata se înmoaie puţin o compresă şi se tamponează faţa. La fel se prepară şi infuzia de muşeţel, în timp ce pentru cea cu flori de gălbenele se pun patru linguri la o cană cu apă. De asemenea, la cea cu flori de crin se adaugă şi puţină miere, iar din salata verde se prepară un decoct astfel: puneţi o salată potrivită la fiert, la foc mic, în jumătate de litru de apă. După 15 minute luaţi după foc, strecuraţi şi folosiţi lichidul pe post de loţiune pentru tenul uscat.

Frunzele de nuc au proprietăţi astringente
Pentru tenul gras e indicat să folosiţi infuzii din plante cu conţinut tanin, ce au proprietăţi astringente, antiseboreice, dar şi cele pe bază de uleiuri volatile, care sunt antiseptice şi calmante. Dintre acestea amintim încă o dată florile de muşeţel, dar şi frunzele de nuc, de mentă, salvie, mărar, cimbru şi flori de podbal. Infuzia de muşeţel se prepară la fel ca mai sus, însă pentru tenul seboreic e indicat să se facă băi de aburi, nu să se tamponeze faţa cu comprese. Infuzia din frunze de nuc se prepară din patru linguri cu plantă la o cană cu apă fiartă, cea de salvie, din o lingură cu plantă la 100 de mililitri de apă, iar ceaiul de mentă, tot din patru linguri cu plantă, dar la un litru de apă, iar în toate cele trei cazuri, lichidul se foloseşte sub formă de comprese. Ceaiurile de cimbru şi podbal se prepară dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă, iar frunzele de mărar sunt folosite sub formă de decoct preparat din 30 de grame de plantă la o cană cu apă, la care se adaugă câteva picături de glicerină, o lingură cu alcool şi sucul de la o lămâie.

Maceratul de pătrunjel „şterge” petele
Pentru tenurile cu probleme, de exemplu cele care prezintă pete roşii sau iritaţii e indicat să utilizaţi plante cu proprietăţi calmante, cum ar fi florile de coada-calului, cele de muşeţel, frunzele de pătrunjel sau păpădia. Toate acestea se prepară după reţeta clasică de ceai şi se folosesc sub formă de infuzie, mai puţin pătrunjelul, care e necesar să stea la macerat 8-10 ore. Aşadar, puneţi o legătură cu verdeaţă într-un litru de apă şi lăsaţi până a doua zi, după care strecuraţi şi folosiţi lichidul tot sub formă de compresă. Veţi vedea că veţi scăpa de iritaţii şi de pete roşii după două-trei „şedinţe”, pe care e indicat să le faceţi zilnic.

- Compresele pe bază de infuzii din plante pot fi folosite oricând, întrucât ele nu fac rău tenului.