Main menu

header

27-11-1de Alice Ştefan

Sînziana Iaru (foto) este un nume proaspăt în sfera machiajului din România, însă promite enorm. Absolventă a prestigioasei Academii de Make Up Kruger-Brent, Sînziana şi-a aprofundat de curând cunoştinţele cu un master la Paris şi încă unul în ţară, aşa încât sfaturile sale despre machiaj şi frumuseţe sunt preţioase. Specialista ne-a spus care sunt tendinţele în machiaj pentru toamnă-iarnă 2011-2012, ce trucuri sunt utile pentru toate femeile şi a încheiat astfel: „Machiajul este magic, iar eu pot să vă transform!”. O credem pe cuvânt dacă ne uităm la poze.

„Folosiţi două tipuri de mascara: pentru alungire şi pentru volum”
- Care sunt nuanţele de farduri ce ne avantajează în funcţie de culoarea ochilor?
- Pentru ochii albaştri-gri recomand nuanţe ca roz, violet, roz-bej, gri, burgundy, roşu, negru şi kaki. Pentru ochii maro-căprui puteţi folosi nuanţe de galben, bej, maro, gri, oranj, piersică, albastru şi verde. Dacă aveţi ochii verzi, purtaţi nuanţe de galben, verde-lime, olive, corai, piersică, maro, bej, roşu şi verde.

- Cum putem obţine un efect spectaculos al genelor?
- Pentru o privire magnetică şi misterioasă, vă recomand să aplicaţi extensii de gene. Veţi cuceri dintr-o singură privire, iar aplicarea lor nu este atât de dificilă precum pare. Dacă totuşi sunteţi adepta genelor naturale, alegeţi două tipuri de mascara: unul de alungire şi celălalt pentru volum, şi folosiţi-le concomitent, rimelând de la baza genelor spre vârf, cu mişcări în zigzag.

- Ce nuanţe de ruj se poartă toamna aceasta?
- Tendinţele dictează pentru această toamnă rujuri în nuanţe intense de burgundy, mov prună sau merlot, dar şi roşu intens şi roşu cărămiziu.

„Cremele cu factor de protecţie UV trebuie întrebuinţate şi iarna”
- Care sunt produsele cosmetice obligatorii pe care o femeie trebuie să le aibă în portfard?
- Începând cu crema hidratantă potrivită tipului de ten, un portfard trebuie să mai conţină: fond de ten, anticearcăn, creion de sprâncene, creion negru pentru ochi, rimel, pudră, creion de buze, ruj şi gloss. Acestea sunt strict necesare, dar întotdeauna e loc de mai multe.

- Cum trebuie îngrijit tenul în sezonul rece?
- În sezonul rece avem nevoie de produse cu un grad ridicat de hidratare, iar cremele cu factor de protecţie UV trebuie folosite şi iarna. În lipsa unei creme puternic nutritive, recomand uleiul de măsline extravirgin, adică la prima rafinare, ce ajută la regenerarea, întinerirea şi hidratarea pielii.

- Care sunt culorile vedetă ale sezonului rece în materie de machiaj?
- Toamna acesta, culorile vedetă sunt cele pastelate, fardurile nude, violetul-lavandă, orange, cărămiziu şi verde jad.

„Dimineaţa acordaţi-vă măcar 20 de minute pentru aspect”
- La ce trebuie să fim atente atunci când ne machiem?
- Cred că cel mai imporant lucru ar fi să alegeţi machiajul potrivit momentului zilei sau evenimentului. Vedem atâtea doamne şi domnişoare care au un machiaj total neadecvat momentului. Iar cel de-al doilea lucru ar fi să evitaţi efectul de mască, ce apare atunci când nu aplicaţi fondul de ten în mod corect sau alegeţi o nuanţă nepotrivită.

- Ce stil de machiaj ne recomanzi pentru serviciu?
- Sunt foarte multe femei care nu acordă deloc atenţie machiajului de serviciu. Acesta este foarte important şi trebuie să cunoaşteţi cu exactitate limitele şi punctele forte. Nu trebuie să vă machiaţi prea strident, dar nici să nu vă aplicaţi măcar produsele de bază! De exemplu, mascara poate face minuni într-o zi în care aveţi nevoie de încredere în dumneavoastră. Eu recomand ca fiecare femeie să-şi acorde măcar 20 de minute în fiecare dimineaţă pentru aspectul său. După cremă hidratantă, primer - o bază pentru fondul de ten, un produs care matifiază şi ascunde imperfecţiunile tenului - şi fond de ten, aplicaţi pe pleoapa superioară un fard în nuanţe nude, conturaţi-vă privirea cu un creion negru, iar la final folosiţi rimel. Iar în funcţie de personalitate şi de ţinută, folosiţi un ruj în nuanţa potrivită sau doar un gloss.

Frumuseţe naturală cu fructe şi miere
- Recomandă-ne nişte reţete naturiste de frumuseţe.
- Pentru tenul uscat puteţi prepara următoarea reţetă: amestecaţi două banane mai necoapte cu o lingură cu miere şi o jumătate de pahar cu iaurt şi aplicaţi mixtura pe faţă pentru 20 de minute, până se usucă. Apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. Pentru tenul gras: curăţaţi două mere, daţi-le prin răzătoare şi amestecaţi-le cu o lingură cu miere. Lăsaţi să acţioneze preţ de 20 de minute, după care spălaţi faţa cu apă din abundenţă. Pentru tenul normal: tocaţi mărunt un castravete mic şi amestecaţi-l cu o jumătate de pahar cu iaurt proaspăt. Aplicaţi pasta pe faţă pentru cinci-zece minute şi apoi clătiţi. Efectul se poate observa imediat după toate cele trei măşti: tenul va fi mai proaspăt, mai luminos şi vizibil întinerit.

„Eva Mendez este o vedetă-exemplu în ceea ce priveşte o fardare corectă“

- Care dintre vedetele de la Hollywood consideri că se machiază fără greşeală?
- Sunt multe actriţe la Hollywood care se machiază fără cusur, dar asta doar pentru că au în spate o armată de stilişti care au grijă ca totul să fie perfect. Însă, cu toate astea, foarte mult mă impresionează la fiecare apariţie a sa actriţa Eva Mendez. Este una dintre vedetele-exemplu în ceea ce priveşte o fardare corectă în concordanţă cu evenimentul la care participă, nu este niciodată extravagantă, dar ştie să-şi pună în evidenţă trăsăturile. Vă invit să îi studiaţi apariţiile şi să vă inspiraţi din stilul său de machiaj, mereu proaspăt, mereu fără greşeli.

Ponturi

- Dacă vă simţiţi tenul obosit, tamponaţi-vă faţa înainte de machiaj cu un prosop ud, ţinut în prealabil zece minute în congelator;
- Vreţi un ruj mai rezistent? Aplicaţi înainte un balsam de buze şi apoi fond de ten;
- Cel mai important pas al machiajului este demachierea, aşa că asiguraţi-vă că aveţi un demachiant special pentru ten şi unul exclusiv pentru ochi. Şi veţi observa diferenţa în fiecare dimineaţă;
- Uleiul de scorţişoară vă ajută să daţi volum buzelor. Aveţi însă grijă să nu faceţi alergii!
- Seara, înainte de culcare, aplicaţi o cantitate mai mare de cremă pe sprâncene, pentru a evita inesteticele cojiţe şi aspectul neplăcut de mătreaţă. În zona aceea, din cauza firelor de păr, este foarte posibil să vi se exfolieze pielea mai repede decât pe restul feţei.