Main menu

header

de Elena Nedelcu

Leacurile băbeşti sau tratamentele din popor sunt cel mai des întâlnite forme de îngrijire corporală sau de prevenire şi remediere a diferitelor afecţiuni, dar şi cel mai ieftine, practice şi eficiente. Cu ceea ce aveţi în cămară, în frigider sau în dulap puteţi realiza o multitudine de măşti cosmetice, cu ajutorul cărora să vă menţineţi pielea frumoasă şi sănătoasă. Unul dintre aceste ingrediente îl reprezintă tărâţele de grâu. Datorită conţinutului bogat în substanţe active, acestea sunt recomandate atât ca remediu intern, cât şi extern.

Contribuie la exfoliere
Aprovizionaţi-vă cu două kilograme de tărâţe, pe care ulterior le veţi împărţi în trei părţi egale. Coaseţi un săculeţ din bumbac şi umpleţi-l cu o parte din tărâţele cumpărate. Dacă nu aveţi material sau nu ştiţi să coaseţi, puteţi să folosiţi două şosete albe, lungi, astfel încât să intre în ele toată compoziţia. Legaţi bine la gură săculeţul sau şosetele, puneţi-l într-un lighean mai mare şi turnaţi apă clocotită până se umple şi apoi acoperiţi-l. Faceţi acest lucru dimineaţa şi lăsaţi să se macereze 10-12 ore.
Seara umpleţi cada cu apă caldă - dar aveţi grijă ca atunci când intraţi în cadă să vă ajungă apa până la talie - şi turnaţi conţinutul ligheanului, cu tot cu săculeţ, în apă. Baia trebuie să dureze 20 de minute, timp în care se menţine umed tot corpul. Săculeţul cu tărâţe se stoarce continuu şi veţi observa cum apa de baie se albeşte precum laptele. Această procedură simplă face ca pielea să devină mai moale şi mai curată. După cele 20 de minute petrecute în apa cu tărâţe, sunteţi gata pentru gomaj, aşa că frecaţi-vă bine corpul cu un burete sau cu o mănuşă aspră şi veţi observa cum pielea moartă dispare. Coatele, călcâiele, gleznele şi tălpile se curăţă perfect, rămânând catifelate, roz şi moi ca ale unui copil.
Recomandat ar fi să faceţi acest tratament de trei ori în două săptămâni.

Îndepărtează excesul de grăsime
Tărâţele de grâu sunt folosite şi pentru tratarea tenului cu probleme. Amestecaţi pulberea cu puţină apă pentru a obţine o cremă abrazivă, cu care vă veţi masa tenul de două ori pe săptămână, pentru a elimina pielea deteriorată şi pentru a combate acneea. Sau bateţi două ouă, adăugaţi o lingură de ulei cu măsline şi tărâţe, până se îngroaşă, şi masaţi-vă pielea cu acest amestec, prin mişcări circulare şi uşoare, lăsaţi zece minute şi apoi clătiţi cu apă călduţă.
Tenului gras cu pori dilataţi îi recomandăm curăţare cu tărâţe. Descojiţi un măr, radeţi-l pe răzătoarea mică şi amestecaţi-l cu două linguri cu tărâţe înmuiate în două linguri cu zer. Întindeţi pe faţă acest amestec şi lăsaţi să acţioneze 20 de minute.

Adio puncte negre!
Masca din tărâţe cu albuş de ou constituie un tratament eficace pentru îndepărtarea sebumului în exces, cât şi pentru eliminarea punctelor negre. Amestecaţi un albuş cu o jumătate de cană cu tărâţe opărite, o lingură cu ulei de măsline şi o lingură cu suc de lămâie. Aplicaţi pe tenul curăţat în prealabil şi aşteptaţi 20 de minute ca să-şi facă efectul. Clătiţi cu apă călduţă şi veţi avea un ten curat şi cu mai puţine puncte negre.
Petele maronii ale tenului pot fi date uitării cu ajutorul măştii cu tărâţe. Aceasta se prepară dintr-o lingură cu vârf de tărâţe, o lingură cu argilă şi pătrunjel sau mărar tocat mărunt, peste care se adaugă apă cât să se obţină un amestec fin. Luaţi cu degetele din această mixtură şi întindeţi pe faţă seara, înainte de culcare, lăsând să acţioneze timp de 15 minute. Îndepărtaţi cu apă călduţă şi repetaţi procedeul de două ori pe săptămână.

Gomajul vă scapă de celulită
Chiar şi celulita poate fi combătută cu ajutorul gomajului cu tărâţe. Amestecaţi această pulbere cu mălai, sare grunjoasă şi miere şi masaţi-vă energic pielea de pe coapse şi fese. Pentru a da rezultate cât mai vizibile este necesar să faceţi acest gomaj de două ori pe săptămână, după duş.

Menţin tălpile frumoase
Pielea crăpată şi dură a tălpilor poate fi cauzată de încălţările strâmte, de vremea rece sau de şosetele pe care le purtaţi. Indiferent de cauză, remediul este simplu: ulei de mentă, tărâţe şi sare amară. Seara faceţi o baie fierbinte la picioare, care să vă înmoaie călcâiele şi pielea de pe talpă. Apoi, cu o pastă abrazivă preparată din tărâţe, sare amară şi câteva picături de ulei esenţial de mentă, masaţi-vă foarte bine tălpile. Începeţi cu călcâiele şi terminaţi cu porţiunea dintre degete şi aveţi grijă ca masajul să dureze aproximativ zece minute, nu mai puţin. După îndepărtarea pielii moarte, clătiţi cu apă călduţă şi hidrataţi pielea cu o cremă pentru picioare.

Pont! Înaintea oricărui gomaj, faţa trebuie curăţată, iar porii trebuie să fie deschişi. Pentru aceasta faceţi o inhalaţie cu ceai de muşeţel.