Main menu

header

29-11-1de Gabriela Niculescu

- Unul dintre cei mai apreciaţi hairstilişti oferă sfaturi pentru o podoabă capilară ravisantă

Cristi Pascu, unul dintre cei mai renumiţi hairstilişti din România, a acceptat să ne dezvăluie o parte dintre secretele meseriei sale. Am aflat de la el ce produse de întreţinere a părului ne fac bine sau rău, cum se poartă coafurile în acest sezon, cum trebuie să ne îngrijim podoaba capilară pentru a ne bucura de sănătatea şi de frumuseţea ei şi câteva ponturi pentru rezistenţa coafurii sau pentru obţinerea volumului.

„Marourile reci, în vogă în acest sezon”
- Gelul, spuma sau ceara afectează părul?
- Gelul şi spuma afectează părul, pentru că, utilizate în cantităţi industriale, acestea ajung pe scalp, formează o peliculă fină şi nu mai lasă părul să „respire”, motiv pentru care acesta începe să cadă. Gelul se aplică pe părul proaspăt spălat, uscat lejer şi doar pe vârfuri. În acest sens au apărut produse noi, printre care se numără o cremă ce este o combinaţie între ceară şi gel. Părul arată ca dat cu gel, dar acum se pot face ţepi, iar peste trei ore se poate aranja ca pentru birou, fără să se mai folosească această cremă, iar seara se pot face iar ţepi. Este un produs flexibil, lasă părul să fie uşor de manevrat şi se aplică doar pe firele uscate, deci nu le afectează aşa cum face gelul sau spuma.

- Fixativul îngraşă părul?
- Trebuie să cereţi sfatul unui specialist atunci când alegeţi fixativul, pentru că unul eficient trebuie să aibă raportul dintre fixare şi îmbâcsire foarte bun. Trebuie să fie suficient de puternic pentru a ţine coafura, dar fără să îmbâcsească.

- Cum se poartă părul în acest sezon?
- Sezonul acesta, în materie de culoare, în vogă vor fi marourile reci, mai închise sau mai deschise, iar blondurile se poartă cele mai închise, de culoarea mierii, de la blond coniac până la culoarea mierii de salcâm, albicioasă, dar caldă. Nu se poartă, în niciun caz, platinat. Tunsoarea merge pe linii uşor franjurate la vârfuri. Nu există o regulă pentru lungimea părului, dar tendinţele se orientează uşor spre părul mai lung, deoarece puţină feminitate nu strică.

„Recomand spălarea o dată la trei zile”
- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac atât femeile, cât şi bărbaţii în materie de igienă şi de întreţinere a părului?
- Greşeala capitală este reprezentată de faptul că nu apelează niciodată la sfatul unui specialist. Un sfat nu costă niciodată. Din acest punct de vedere, se iau după ce au auzit sau după ce cred. Femeile îşi aplică tot felul de culori şi de tunsori mai mult sau mai puţin reuşite, iar bărbaţii îşi dau cu tot felul de prostii, pentru că au auzit că aşa le va creşte părul. Greşeli mari fac şi doamnele, care, fără a avea cunoştinţe minime de chimie, pun vopsea blondă peste cea neagră sau roşie, crezând că le va ieşi o culoare reuşită. Atunci ajung să aibă vârfurile roşii, lungimea portocalie, iar rădăcinile galbene şi vin la salon şi vor să le facem să arate de bun-simţ. Astfel, vopsitul ajunge să le coste mult mai mult decât dacă ar merge de la bun început la un specialist. Dacă banii nu le permit o vopsire la salon, măcar să întrebe dacă este bine ce vor să facă.

- Cât de des este ideal să ne spălăm părul?
- De fiecare dată când simţim că trebuie. Americanii, pentru că au o cultură de consum, se spală zilnic. Puteţi face acest lucru dacă folosiţi şampoane de uz frecvent, care au o agresivitate scăzută şi nu curăţă în profunzime rădăcina şi firul de păr. Sunt şampoane gentile, care se pot folosi şi de două ori pe zi. După părerea mea, să ne spălăm pe cap o dată la trei zile este mai mult decât perfect. Este greşit să folosim şampoane foarte agresive, pentru a ne degresa puternic părul. Dacă aveţi părul cu tendinţe de îngrăşare, cu cât veţi folosi un şampon mai agresiv, cu atât glandele sebacee vor secreta mai mult sebum, iar firele se vor îngrăşa mai mult. Atunci când cumpăraţi şampoane din farmacii trebuie să evitaţi să vă spălaţi cu ele în mod regulat, deoarece sunt concentrate, iar părul ar putea căpăta dependenţă sau toleranţă şi pot apărea efecte adverse.

- Care sunt şampoanele agresive?
- Sunt cele pentru păr gras, pentru exces de sebum sau cele care curăţă în profunzime, precum acelea destinate înotătorilor, care elimină eficient clorul din păr.

„Descurcaţi-l de la vârfuri spre rădăcină”
- De ce tipuri de perie avem nevoie pentru părul drept şi pentru cel ondulat?
- Pentru părul scurt sunt mai potrivite un pieptene şi o perie cu dinţi rari, din plastic antistatic. La părul lung, în funcţie de cât de uscat este, trebuie folosită o perie din păr natural sau din plastic antistatic, dar cu dinţii mai rari, rotunjiţi la capete, pentru a nu brutaliza rădăcina şi pentru a nu rupe firele încurcate. Tocmai din acest motiv nu recomand periile de metal. Atunci când descurcaţi părul este foarte important s-o faceţi de la vârfuri spre rădăcină, centimetru cu centimetru, ca să nu rupeţi nodurile care se adună pe lungimea firului.

- La cât timp trebuie tăiate vârfurile?
- Între o lună şi jumătate şi trei luni. Dacă se taie la o lună şi jumătate, vârfurile se pot tunde doi-trei milimetri. Dacă lăsaţi părul să crească mai multe luni şi are tendinţă de despicare la vârfuri, va trebui tăiat mai mult. De aceea se întreţine mai uşor tăind mai des.

- Noaptea este indicat să ţinem părul prins sau desfăcut?
- Eu recomand să fie ţinut desfăcut, pentru că cine îl ţine prins are tendinţa să-l ţină şi ziua aşa, iar podoaba capilară nu are când să respire. Din acest motiv trebuie să rămână noaptea desfăcut, pentru ca rădăcinile să poată respira. Nu ţineţi părul prins mai mult de 12 ore, deoarece va începe să cadă.

Un plus de volum prin uscarea cu capul în jos

- Ai câteva ponturi pentru cititorii revistei noastre?
- Atunci când vă uscaţi părul staţi cu capul în jos pentru a-i da volum, apoi pulverizaţi fixativ. Acesta va intra la rădăcină, va păstra părul distanţat şi îi va da aspectul voluminos. În funcţie de textura firelor trebuie să alegeţi o spumă sau o soluţie foarte bună, astfel încât coafura să reziste. Pentru vârfurile despicate puteţi folosi săruri şi uleiuri de păr din gama „oil non oil”, produse inventate de italieni, care nu sunt grase. Acestea pot fi folosite chiar de două ori pe zi, evitându-se astfel deshidratarea, ruperea sau despicarea vârfurilor. Aceste uleiuri se găsesc, de regulă, în saloane, deoarece sunt produse specializate, de nişă.

„Produsele naturiste sunt valabile şase luni de la data fabricării“

- Produsele naturiste sunt mai indicate decât cele chimice, din comerţ?
- Cu siguranţă sunt mai indicate decât cele chimice, dar lumea nu ştie că termenul lor de valabilitate nu este de doi ani de la data deschiderii, ci de şase luni de la data fabricării. Aşadar, verificaţi cu atenţie produsele cumpărate, pentru că este posibil să scrie „natural 100%”, dar să fie o simplă campanie de marketing.