Main menu

header

de Daniela Anton

V-aţi gândit vreodată că bicarbonatul de sodiu folosit în bucătărie poate fi un produs cosmetic? Ei bine, acesta poate fi utilizat ca tratament pentru păr, piele, gură şi unghii. Aflaţi cum vă poate ajuta să aveţi parte de tratamente cosmetice ce dau rezultate.

Se poate utiliza ca şampon uscat
Amestecaţi puţin bicarbonat cu şampon pentru a vă asigura că veţi elimina toate acumulările de praf sau produsele folosite pentru aranjarea părului. Dacă nu aveţi timp să vă spălaţi pe cap, însă părul dumneavoastră este foarte gras, vă poate ajuta bicarbonatul. Acesta poate funcţiona ca un şampon uscat. Presăraţi pe fire puţin praf, pieptănaţi-vă uşor şi apoi folosiţi un uscător de păr pentru a îndepărta orice urmă a prafului.
Pentru a repara părul deteriorat de la clorul apei din piscine puteţi amesteca una sau două linguriţe cu bicarbonat de sodiu cu puţină apă caldă şi spălaţi-vă cu acest amestec.

Excelent exfoliant
Amestecaţi în palmă puţin bicarbonat cu cremă pentru curăţarea feţei şi astfel veţi avea parte de un exfoliant blând. Folosiţi prin mişcări circulare şi apoi clătiţi cu apă. De asemenea, acest „preparat” funcţionează de minune în cazul pielii aspre de pe coate şi tălpi. Tot pentru aceste zone puteţi prepara o pastă groasă din trei părţi bicarbonat cu o parte apă.

Albeşte dinţii şi înmoaie cuticulele
Bicarbonatul de sodiu conferă o respiraţie proaspătă, curată şi înălbeşte dinţii. Înmuiaţi periuţa în praful alb şi apoi spălaţi-vă pe dinţi.
Pentru a vă înmuia cuticulele unghiilor spălaţi-vă cu ajutorul unei periuţe de dinţi veche înmuiată în bicarbonat. Efectul se va observa imediat.

Îndepărtează orice pată de pe haine sau mobilă

În gospodărie, bicarbonatul este de mare ajutor. Dacă îl adăugaţi în apă, bacteriile şi pesticidele de pe legume şi fructe se îndepărtează eficient. De asemenea, mirosul neplăcut din frigider dispare în doar cîteva ore dacă aşezaţi în interior un bol cu o soluţie din bicarbonat de sodiu. Cafetiera (filtrul, cana şi recipientul) va arăta ca nouă în cazul în care turnaţi un pliculeţ cu bicarbonat peste apă. Apa cu acest praf alb ajută şi la desfundarea chiuvetei. Petele de grăsime, de arsură, de cafea sau de ceai de pe orice vas de gătit, din orice material, vor fi mult mai uşor de curăţat dacă se presară întâi pe ele bicarbonat şi se toarnă apoi o cană cu apă fierbinte. Aşteptaţi câteva minute şi apoi curăţaţi normal. Obiectele sanitare (cadă, vas de toaletă, chiuvetă) se curăţă şi ele cu bicarbonat, ce dezinfectează şi scoate petele de grăsime. Aceeaşi soluţie curăţă şi petele de pe mobilă şi de pe obiectele din argint. De asemenea, mirosul neplăcut al mâinilor (de la benzină, ceapă, usturoi sau peşte) şi petele de nicotină pot fi înlăturate cu apă şi bicarbonat.

- Bărbaţii care au tenul sensibil ar trebui să adauge în soluţia de bărbierit puţin bicarbonat.
- Intern, bicarbonatul de sodiu se foloseşte dizolvat în lapte, pentru calmarea tusei. De asemenea, gargara cu soluţie din două linguriţe cu bicarbonat la un pahar cu apă caldă linişteşte durerile de gât.
- Periile, pieptenii şi periuţele de dinţi pot fi curăţaţi uşor prin înmuierea ustensilelor într-un castron cu apă caldă în care aţi pus trei linguri cu bicarbonat de sodiu.