Main menu

header

de Ana Trifan

Există mai multe tipuri de măşti: de hidratare, de tratare, de curăţare sau astringente. Prepararea lor din ingrediente naturale şi utilizarea sunt operaţiuni uşoare şi, în plus, dacă le faceţi în casă, vă costă puţin, iar ingredientele le găsiţi mereu la îndemână. Vă prezentăm câteva reţete, grupate pe tipuri de ten.

Igienizaţi-vă înainte
Iată paşii pe care trebuie să-i urmaţi când apelaţi la acest ritual de înfrumuseţare. În primul rând, curăţaţi bine tenul înainte să aplicaţi masca. După aceea, spălaţi cu apă călduţă şi aplicaţi o cremă hidratantă, potrivită tipului de ten. Cele mai multe dintre măşti pot fi lăsate pe faţă între trei şi 20 de minute. Dacă aveţi ten mixt, aplicaţi două tipuri de măşti: una pentru ten gras şi una pentru ten uscat, în funcţie de specificul fiecărei zone în parte.

Pentru derma uscată

Cu mentă şi argilă
Aveţi nevoie de o linguriţă cu praf de mentă (sau frunze de mentă uscate, măcinate mărunt), o lingură cu iaurt, o lingură cu argilă albă.
Înmuiaţi argila şi menta timp de 20 de minute în iaurt. Amestecaţi apoi bine şi aplicaţi pe faţă timp de 15 minute, până se usucă bine. Spălaţi tenul cu apă călduţă.

Cu ou şi lapte
Aveţi nevoie de un gălbenuş de la un ou, de o lingură cu lapte praf şi de o jumătate de linguriţă cu miere. După ce aţi bătut bine gălbenuşul, adăugaţi în el, amestecând, laptele praf şi mierea, până obţineţi o pastă. Aplicaţi pe faţă, relaxaţi-vă 10-15 minute, apoi spălaţi tenul cu apă călduţă.

Cu avocado
Avocado e un ingredient excelent în măştile pentru ten uscat. Acest fruct conţine nu mai puţin de 14 minerale, vitaminele E şi A, antioxidanţi. Pentru a prepara această mască aveţi nevoie de un avocado zdrobit sub formă de piure şi câteva picături de ulei de măsline sau de arahide. Amestecaţi-le şi aplicaţi pe ten. Păstraţi masca pe faţă timp de 20 de minute. Va calma şi hrăni tenul, catifelându-l.

Cu gălbenuş şi miere
Amestecaţi un gălbenuş de ou cu o linguriţă cu miere şi câteva picături de ulei de măsline. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să acţioneze timp de un sfert de oră, după care spălaţi cu apă călduţă.

Cu smântână
Aplicaţi pe faţă, gât şi decolteu un strat de smântână grasă. Relaxaţi-vă timp de un sfert de oră, apoi curăţaţi cu apă călduţă.

Cu banană
Zdrobiţi o banană coaptă bine până obţineţi o pastă. Aplicaţi pe toată faţa şi lăsaţi-o să acţioneze timp de 15-20 de minute. Are efect calmant şi vă ajută să obţineţi un efect strălucitor asupra tenului.

Pentru tenul gras

Cu roşii
Zdrobiţi o roşie bine coaptă, aplicaţi pe faţă pasta rezultată şi lăsaţi să acţioneze timp de 15-20 de minute. Spălaţi tenul cu apă călduţă, apoi cu apă rece.

Cu cartofi
Pentru această mască aveţi nevoie de o lingură cu suc de cartofi cruzi şi una cu argilă albă. Amestecaţi aceste ingrediente şi aplicaţi pe faţă. Lăsaţi masca să acţioneze până se usucă bine, apoi spălaţi cu apă călduţă.

„Maria Antoaneta”
Această mască, ce poartă numele reginei franceze, este eficientă pentru toate tipurile de ten, însă alunul vrăjit (Hamamelis virginiana) şi sucul de lămâie pe care le conţine ar putea fi prea dure pentru un ten uscat. Pentru a prepara această mască „regală” aveţi nevoie de: un ou, sucul de la o lămâie, patru linguriţe cu lapte praf şi o jumătate de linguriţă cu extract de alun vrăjit. Puneţi ingredientele împreună şi amestecaţi într-un blender sau bateţi cu o furculiţă. Aplicaţi pe faţă, pe gât şi pe decolteu pasta obţinută şi lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute. Spălaţi apoi cu apă caldă şi lăsaţi tenul să se usuce natural, fără să-l ştergeţi cu prosopul.

Exfoliantă, cu miere
Amestecaţi o lingură cu miere, una cu alune măcinate fin şi o linguriţă cu suc de lămâie. Frecaţi uşor pe faţă, cu mişcări în cerc. Spălaţi apoi tenul cu apă caldă.

Cu ovăz, calmantă
Aceasta este o mască foarte eficientă pentru tratarea tenului gras. Ingredientele sunt suficiente pentru un tratament şi trebuie aplicate imediat după preparare. Amestecaţi într-un bol o linguriţă cu miere cu un gălbenuş. Adăugaţi treptat fulgi de ovăz măcinaţi, până obţineţi o pastă. Aplicaţi această mască pe faţă şi pe gât şi lăsaţi să acţioneze timp de un sfert de oră. Curăţaţi apoi cu apă călduţă şi lăsaţi tenul să se usuce natural.

Cu drojdie şi lapte
Dizolvaţi puţin lapte călduţ într-o lingură cu drojdie uscată, până când amestecul arată ca o spumă, apoi aplicaţi pe faţă. Puteţi folosi această mască atunci când vă relaxaţi în cada de baie. Se spală după ce a acţionat asupra tenului cel puţin 10 minute.

Cu albuş şi suc de lămâie
Bateţi bine un albuş, adăugaţi o linguriţă cu suc de lămâie, apoi aplicaţi pe faţă şi lăsaţi timp de un sfert de oră. E o mască foarte bună şi pentru a scăpa de punctele negre.

Cu ananas şi miere
Amestecaţi în blender trei linguri cu fulgi de ovăz măcinaţi fin, câteva bucăţi de ananas proaspăt şi o linguriţă cu miere de salcâm, până obţineţi o pastă fină. Aplicaţi pe faţă cu o pensulă şi lăsaţi să acţioneze un sfert de oră. S-ar putea să vă „pişte” puţin, însă vă va lăsa pielea strălucitoare şi proaspătă.

„Formule” universale

Cu lapte
Aceasta este una dintre cele mai simple, mai ieftine şi mai de efect măşti. Are rol de curăţare şi hrănire a pielii. Aveţi nevoie doar de o bucată de vată sau de o dischetă demachiantă, pe care să o înmuiaţi în lapte dulce. Întindeţi apoi pe faţă. Păstraţi un sfert de oră, apoi spălaţi tenul cu apă călduţă.

Cu ou
Separaţi albuşul unui ou de gălbenuş. Bateţi uşor albuşul, apoi aplicaţi-l pe faţă şi relaxaţi-vă timp de un sfert de oră. Clătiţi apoi cu apă călduţă. Această mască vă va lăsa pielea netedă şi fină, împrospătând-o. Are şi efect uşor astringent.

Pentru curăţare
Amestecaţi următoarele ingrediente până obţineţi o pastă, apoi aplicaţi pe faţă timp de 15 minute: o lingură cu drojdie (sub formă de pudră), jumătate de lingură cu iaurt, o linguriţă cu suc de lămâie, o linguriţă cu suc de portocale, o linguriţă cu suc de morcovi, o linguriţă cu ulei de măsline. Această mască este bună pentru toate tipurile de ten, în special pentru acelea cu aspect „încărcat” sau pătat. Dacă tenul este uscat, puneţi mai mult de o linguriţă cu ulei de măsline. Dacă tenul este gras, renunţaţi să mai adăugaţi acest ingredient. Iaurtul şi drojdia din această mască sunt cele care curăţă tenul, iar sucurile de fructe îi asigură vitaminele şi mineralele necesare.

- Tenul se modifică în funcţie de sezon. De exemplu, cel care e gras vara poate deveni uscat pe perioada anotimpului rece. Aşa că trebuie să aveţi în vedere aceste schimbări atunci când alegeţi măştile.

- Măştile pentru ten gras nu se aplică în zona de sub ochi.