Main menu

header

20-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ochii reprezintă oglinda sufletului şi ei trebuie „înrămaţi” corect. De aceea, sunt foarte importante timpul şi atenţia acordate sprâncenelor şi pensatului, pentru că nu există femei urâte, ci doar femei care nu ştiu să îşi scoată în evidenţă calităţile. Elis Teodorescu (foto), de la salonul „Sprâncene ca la Hollywood”, din Bucureşti, vă oferă câteva ponturi de care trebuie să ţineţi cont.

E greşit să imitaţi alte forme
- Eşti renumită printre vedetele din România pentru talentul tău. Care este tehnica ta?
- Pensez de pe la vârsta de 15 ani. Am început cu prietenele, vecinele şi rudele. Nu am o tehnică, pensez cum simt. Clientele m-au pus pe gânduri întrebându-mă cum fac, şi astfel am scos pe piaţă cartea „Secretul sprâncenelor perfecte”.

- Cum trebuie să procedeze persoana care are sprâncenele asimetrice?
- Toate sprâncenele sunt asimetrice într-un anumit grad, sunt ca amprentele degetelor. Tocmai de aceea fiecare clientă în parte este o excepţie.

- De ce trebuie să ţină cont persoana care n-are timp ori bani s-ajungă la salon, dar vrea totuşi să arate excepţional?
- Să construiască sprâncenele în funcţie de ele, de forma lor, apoi să ţină cont de restul trăsăturilor.

- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac femeile atunci când se pensează singure?
- Încearcă să sculpteze sprâncenele neţinând cont de potenţialul lor, încercând să imite altele de pe un alt chip.

- Ce trebuie să facă pentru a le îndrepta?
- Să caute punctele lor comune: înălţime, grosime, lungime, cicatrice, şi aşa mai departe, să se găsească partea comună şi apoi să se ţină cont de trăsăturile cele mai evidente.

„Nu le scărpinaţi în răspăr”
- Ce fel de sprâncene se potrivesc fiecărui chip?
- Depinde de pomeţi, arcade sau de buze. Sunt foarte multe combinaţii. Eu le văd fără să le calculez, e ca mersul: nu te gândeşti când îndoi genunchiul. De exemplu, la faţa ovală merge orice format, drept, arcuit puternic sau arcuit cald. În schimb, la faţa lunguiaţă se potriveşte doar formatul drept şi uşor arcuit. Pentru faţa triunghiulară, ideal e să se dea o formă arcuită uşor, iar pentru cea rotundă să se arcuiască puternic.

- Cum se întreţin sprâncenele?
- Nu se scarpină în răspăr şi se întreţin cu produse special concepute pentru ele.

- Cum se pot colora? Se poate face acasă acest lucru? De ce instrumente e nevoie?
- Se colorează în funcţie de nuanţa părului, a tenului şi a ochilor. Dacă eşti hairstilist, o poţi face şi acasă. E nevoie de vopsea, de oxidant - ţinând cont de baza şi de culoarea dorite - şi de ustensile din plastic sau din sticlă: un beţigaş-spatulă şi un căpăcel cât cel de la sticle. Ca regulă generală, sprâncenele trebuie să fie mai deschise la culoare cu două tonuri faţă de culoarea părului. De exemplu, pentru părul roşcat-auriu, sprâncenele ar trebui să fie maro, iar pentru roşcat-mov ar trebui să fie castaniu-cenuşii. Vopseaua se aplică pe sprânceană începând cu zona mai rară, cu mişcări repezi şi foarte scurte, aproape punctate dacă vopsim mai închis, iar dacă dorim să deschidem culoarea începem cu aplicarea în zona cea mai deasă.

„Tai doar firele care ies din contur, fără să filezi”
- Care sunt cele mai bune şi cele mai rele metode de îndepărtare a firelor?
- Nu contează cum o faci, contează rezultatul. Degeaba lucrezi cu penseta, aţă sau ceară dacă forma nu este cea corectă.

- Cum trebuie să arate penseta ideală?
- Penseta ideală este cea utilizată cu răbdare. Totuşi, cele tăiate în diagonală sunt preferatele mele.

- Unde ne pensăm cel mai bine acasă?
- La biroul de acasă, într-o oglindă cât chipul, iar lumina trebuie să vină din faţă, din dreptul frunţii.

- E nevoie neapărat de creion corector?
- Pentru un machiaj de seară, da, însă în timpul zilei, doar dacă avem ceva de corijat.

- Putem tunde singure sprâncenele acasă?
- Sigur, de tuns e cel mai uşor dacă ţii cont de sfaturile mele din carte, adică să tai doar firele care ies din contur, fără să filezi.

- Dar să le epilăm?
- Ungeţi cu ulei sau cremă partea de sprânceană pe care nu doriţi să o epilaţi - folosind un beţişor igienic -, astfel încât ceara să nu se lipească şi de alte fire. Ceara se aplică în fâşii scurte, pe direcţia de creştere a firelor de păr, şi se trage ferm în răspăr. Aveţi însă grijă să susţineţi bine pielea când trageţi, accentuând presiunea în capătul din care smulgeţi fâşia. Dacă aţi aplicat greşit ceara nu vă panicaţi şi nu trageţi de ea, pentru că veţi smulge sprânceana. Sfatul meu e să lăsaţi ceara să se răcească, puneţi gheaţă pe ea ca să devină casantă şi apoi curăţaţi-o firimitură cu firimitură.

„Bine ar fi să nu se lucreze deloc cu ceară”
- Cum se tratează arsurile cauzate de ceară din timpul epilatului sprâncenelor?
- Bine ar fi să nu lucrăm deloc cu ceară. În caz de leziuni mergeţi la farmacie sau la medic, depinde de arsura provocată.

- Ce-mi poţi spune despre tatuajul sprâncenelor?
- Tatuajul este foarte comod şi plăcut dacă este executat natural, adică fir cu fir, aşa cum se execută la mine în salon. Poate evidenţia o sprânceană perfectă sau corija una cu probleme, ajutând în acest fel şi posesoarea să le întreţină acasă, urmând linia firelor desenate.

- Dar despre sprâncenele bărbaţilor ce-mi poţi spune?
- Dacă suntem obişnuiţi să mai vedem femei cu sprâncene „extraterestre”, să vedem bărbaţi cu astfel de rezultate poate fi şocant. Pentru bărbaţi se evită arcuirea şi finisarea în exces. Rezultatul trebuie să fie cât mai aproape de natural.

- Ce sfaturi naturiste ne poţi da pentru refacerea sprâncenelor?
- Am câteva sfaturi în cartea mea. Acestea includ miraculosul ulei de ricin, uleiul de muştar şi coriandru, cel de cocos cu sau fără suc de lime - cu care trebuie masate firele de păr timp de cinci minute. De asemenea, se poate folosi un sfert de lingură cu mentă amestecată cu iaurt, ce se aplică direct pe sprâncene şi se lasă câteva minute. În plus, la farmacie există soluţii special concepute pentru sprâncene şi care sunt uşor de aplicat.

Ştiaţi că...
... femeile foloseau pensete încă din anul 500 î.Hr.?
... între anii 476 şi până prin 1274, unele reprezentante ale sexului frumos îşi îndepărtau o parte dintre firele din sprâncene?
... între anii 1500 şi 1650 d.Hr. unele femei eliminau sprâncenele şi o parte din părul de pe frunte pentru a o face mai lată?
... între anii 1910 şi 1930, vedetele de la Hollywood îşi rădeau sau îşi epilau sprâncenele şi apoi le desenau cu creionul?