Main menu

header

20-10-1de Gabriela Niculescu

Olivia Steer, prezentatoarea emisiunii „Doamne de poveste” difuzată de postul Acasă TV, oferă o lecţie de viaţă despre cum se poate trăi în armonie, îmbinând alimentaţia sănătoasă cu gândirea pozitivă. Olivia este adepta regimului raw-vegan, adică fără produse de origine animală şi fără preparare termică. Pe scurt, crudivor. Ea nu este interesată doar de aspectul fizic, ci şi de cel spiritual, iar anul trecut a petrecut o vacanţă în Thailanda, pentru a deprinde tehnicile şi tainele unui masaj terapeutic special de la marele maestru taoist Mantak Chia şi pentru a-şi încărca bateriile într-un mediu dominat de energii pozitive.

„Hrana grea şi sentimentele intense duc la afecţiuni”
- Anul trecut, în Thailanda, ai luat parte la un curs de masaj special, predat de marele maestru taoist Mantak Chia. Unde ai descoperit acest masaj şi de ce ţi-ai dorit să-l înveţi?
- Am descoperit mai demult cărţile lui Mantak Chia în librăriile din Bucureşti şi mi le-am cumpărat în număr mare. Citind, m-am trezit dorind să studiez Tao, ceea ce am şi făcut cu un instructor român din Bucureşti, acreditat de marele maestru taoist. Grupul profesorului urma să meargă în Thailanda şi o parte să înveţe cu marele maestru Qi Nei Tsang, un masaj terapeutic ce se practică în medicina tradiţională chineză. Principiul de la care porneşte Qi Nei Tsang este că toate bolile sunt urmarea obiceiurilor alimentare proaste şi a emoţiilor puternice. Mâncarea grea, nedigerabilă şi sentimentele intense fac ca energia să stagneze în diverse zone ale corpului, fenomen ce se va solda curând cu afecţiuni patologice diverse. Sunt lucruri pe care le ştiam din cărţile de naturopatie, dar interpretarea dată bolilor de medicina tradiţională chineză şi soluţiile simple pe care le oferă au fost motive puternice să-mi doresc să învăţ şi eu Qi Nei Tsang.

- Povesteşte-mi despre cele trei săptămâni petrecute acolo.
- Am descoperit o altă lume, animată de sentimente de generozitate, altruism, iubire. Oamenii din Thailanda pun preţ mic pe avere şi situaţie materială, dar îşi găsesc, în schimb, prin practici spirituale, echilibrul şi starea de bine pe care banii nu o pot aduce. Feţele lor sunt mereu surâzătoare, senine. Debordează de o bună dispoziţie contagioasă. Îţi dai seama cât de diferiţi suntem abia după ce pui piciorul în Otopeni şi vezi feţele triste sau preocupate de gânduri negre ale celor de acasă.

- Ai trecut şi printr-o detoxificare. Cum s-a realizat?
- Practicile de detoxificare pe care le-am urmat sunt universale. Se găsesc în orice manual de terapie naturistă. Am trecut prin proceduri de detoxificare a organelor şi a ţesuturilor prin post cu fructe şi sucuri de fructe.

„Când alegem să mâncăm pentru gust, alegem să murim mai repede”
20-10-2- Cu ce învăţăminte noi te-ai întors despre boli şi cauzele lor?
- După trei săptămâni, în care am stat zi de zi la un braţ distanţă de Mantak Chia şi de discipolii săi - oameni frumoşi, cu trăsături armonioase, energici, dar blânzi, oameni care nu-şi trădează vârsta, neafectaţi de trecerea vremii, care nu suferă nici măcar de o durere de cap o dată la o lună - am învăţat că toate bolile sunt vindecabile şi că toate cauzele pot fi înlăturate. Starea de sănătate e proporţională cu responsabilitatea personală. Atunci când alegem să mâncăm pentru gust, alegem să murim mai repede. Am înţeles că pofta, lăcomia, ura, invidia, insatisfacţia, nemulţumirea, aroganţa, rapacitatea sunt la fel de nocive ca fertilizatorii, pesticidele, coloranţii, emulsificatorii şi potenţiatorii de gust. Am înţeles că doar mulţumindu-ne cu puţin putem să obţinem mult.

- Această experienţă ţi-a schimbat în vreun fel stilul de viaţă?
- Experienţa Thailanda mi-a confirmat că sunt pe calea bună.

- Nu e un secret faptul că modul în care gândim ne influenţează viaţa şi sănătatea. Cum ar trebui să înclinăm balanţa spre vibraţiile pozitive în aceste vremuri grele?
- Motive de supărare are oricine, nu ţin de vremuri şi de banii din cont. Bogaţii se plâng de tranzacţii nereuşite, de accidente de limuzină, de amante infidele şi de plictiseală. Săracii se plâng de credite neavantajoase, de facturi mari şi de salarii mici. Îi compătimesc pe ultimii, desigur. Dar cred că şi unii, şi alţii sunt binecuvântaţi dacă sunt ei şi ai lor sănătoşi.

„Crudivorismul m-a «reparat»”
- Vorbeşte-ne despre regimul tău alimentar, raw-vegan. De ce ai renunţat la produsele animale şi la prepararea termică a alimentelor?
- Am citit câteva cărţi care mi-au schimbat viaţa. „Studiul China” este, poate, una dintre cele mai valoroase dintre ele, pentru că explică, din perspectiva unui cercetător, de ce proteinele şi grăsimile animale promovează tumoare canceroasă. Autorul studiului, Colin Campbell, a urmărit mai bine de 30 de ani cum influenţează ingestia de proteină animală starea de sănătate. Studiul este atât de concludent, încât nu-ţi rămâne decât să adopţi principiile promovate de el dacă ţii la viaţa ta. Aşa că renunţarea la carne, ouă, lapte, brânză nu mai e frustrantă, ci eliberatoare. Apoi Norman Walker, Ann Wigmore şi alţi autori remarcabili m-au făcut să înţeleg că vegetalele pe care le mănânc îşi pierd nutrienţii valoroşi prin prepararea termică şi că energia şi starea de sănătate vibrantă sunt date de fructe, legume, nuci şi germeni din seminţe şi cereale, toate în stare crudă. Trecerea de la omnivorism la vegetarianism, apoi la veganism şi în cele din urmă la crudivorism s-a făcut lent, iar organismul meu a avut timp să se adapteze.

20-10-3- Cât de greu e să te adaptezi la acest stil de viaţă?
- Când adoptarea noului regim se face din convingere, adaptarea e uşoară. În lipsa informaţiilor care să motiveze, nimeni nu-şi doreşte, probabil, să renunţe la vechile obiceiuri alimentare. Sunt unii, puţini ce-i drept, care au dat o şansă dietei crudivore vreme de două săptămâni, iar starea de bine de care s-au încărcat i-a convins să renunţe la vechiul stil de a se alimenta. Mulţi ajung însă să se convertească la crudivorism de nevoie, atunci când sunt foarte bolnavi şi au epuizat toate celelalte căi de tratament. Din fericire, mulţi dintre ei ajung să se vindece astfel.

- Ce schimbări ai simţit în organismul tău devenind crudivoră?
- Am «reparat» astfel diverse afecţiuni pe care le aveam. Acum sunt energică şi plină de viaţă.

„Folosesc uleiuri vegetale presate la rece”
- Care sunt regulile nutriţionale esenţiale pe care le-ai recomanda cititorilor noştri?
- Mi se par esenţiale, pentru o sănătate bună, sucurile de fructe şi legume băute de două, trei ori pe zi, hidratarea intensă cu apă şi ceaiuri medicinale, mâncatul până în ora 20:00, în cantităţi mici, cât încape în căuşul palmei fiecăruia.

- La cât de bine arăţi, presupun că faci şi sport. Cum te menţii în formă la capitolul exerciţii fizice?
- Am abonament la o sală de sport, unde mă duc de câte ori pot. Dar cel mai mult îmi plac sporturile în aer liber, gen schi, patinaj, ciclism sau jogging.

- Cum menţii frumuseţea pielii şi părului? Foloseşti măşti sau tratamente naturiste?
- Folosesc uleiuri vegetale presate la rece, în care torn câteva picături de uleiuri esenţiale naturale. Sunt excelente şi pentru demachiat, ca bază de machiaj sau ca mască de păr.

„Ce nu poate trata medicina alopată, poate medicina naturistă“

- Este posibilă vindecarea fără medicina alopată?
- „Medicus curat, natura sanat”, spune Hipocrate. Un adevăr vechi de când lumea, pe care aceeaşi lume l-a uitat. Medicina alopată funcţionează doar de 200 de ani, fără să reuşească să vindece boli grave ca diabetul, boli coronariene, cancerul, SIDA şi aşa mai departe. Ce nu poate trata medicina alopată, poate medicina naturistă. Bolile de care ne temem cel mai mult sunt curabile şi au fost dintotdeauna vindecabile pe cale naturistă. Sunt mulţi vindecători şi chiar medici care au reuşit să-şi vindece pacienţii bolnavi de cancer în fază terminală cu plante şi regim alimentar, iar cei mai faimoşi sunt Ann Wigmore, Paul Bragg, Norman Walker, Stanislaw Burzinsky, Valeriu Popa. Ultimul a vindecat atât cancere metastazate, cât şi bolnavi de SIDA.

Răsfăţ pentru piele: „Gavanos cu soare topit“

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de cocos, 1 linguriţă cu ulei de cătină, 10 picături de ulei esenţial de roiniţă, 1/2 linguriţă cu ceară de albine (opţional) şi 2 linguri cu unt de shea.
Mod de preparare: se topesc la bain-marie, pe foc mic, untul de shea şi ceara de albine, două substanţe însemnate în tutela cărora stă protecţia pielii, la care se adaugă mai pe urmă, după ce le-aţi luat de pe foc, uleiul esenţial de roiniţă, uleiul de cocos şi uleiul de cătină presate la rece. Roiniţa calmează, iar cătina regenerează, în caz că vântul şi frigul au uscat pielea sau că soarele a muşcat prea tare din albeaţa pielii. Apoi se ia un borcan (numit gavanos în unele regiuni ale ţării) şi se pune amestecul însorit şi înmiresmat, ce se lasă să se îngroaşe preţ de zece minute, la loc ferit de căldură. Se foloseşte în zori şi în noapte, drept cremă de zi sau de soare, dar până la urmă se foloseşte oricând… pentru parfumul suav, proprietăţile cicatrizante, emoliente, regenerative şi hidratante pe care vi le oferă dimpreună - fără pretenţii oneroase - roiniţa, cătina, cocosul şi shea.

Iată două reţete crudivore pe care Olivia Steer le recomandă:

Rubine moi de merişor
Ingrediente: 2 căni cu merişoare deshidratate, înmuiate peste noapte, 3 linguri cu miere de tei zaharisită, coajă rasă de la o lămâie netratată, 1 linguriţă cu scorţişoară şi 1/2 cană cu apă filtrată.
Mod de preparare: se pun ingredientele (mai puţin coaja de lămâie) într-un bol înalt şi se sfărâmă mărunt cu mixerul vertical până când amestecul roşiatic capătă consistenţa unor rubine molatice şi dulci… Se adaugă firişoarele firave de coajă de lămâie şi se fereşte de căldură până se amestecă aromele.

Cremă de orez „Harap Alb”
Ingrediente: 1 cană cu orez, 1 cană cu lapte de migdale (sau apă), 1 cană cu alune caju râşnite fin, 30 grame de unt de cacao, 1 lingură cu esenţă de vanilie şi 3 lunguri cu miere de salcâm.
Mod de preparare: se spală orezul, se fierbe şi se lasă la răcit. Apoi se amestecă împreună cu nucile caju măcinate, mierea de salcâm, untul de cacao (dat pe răzătoarea mică şi înmuiat bine la bain-marie) şi esenţa de vanilie. Cu mixerul se amestecă acest orez cu laptele de migdale, până devine o budincă moale şi albă. Se aşază straturi în cupe, cu dulceaţă de rubine moi de merişor.

- Multe dintre reţetele Oliviei Steer sunt publicate pe blogul său www.oliviasteer.ro. Acolo discută cu cititoarele blogului despre nutriţie, cărţi, sănătate şi copii.