Main menu

header

de Daniela Anton

Uleiul de argan aduce numeroase beneficii, fiind bogat în antioxidanţi, neutralizează radicalii liberi, atenuează ridurile şi, în plus, stimulează oxigenarea celulară, ajutând pielea să devină catifelată, fermă şi strălucitoare. Aşadar, se poate spune despre el că deţine secretul frumuseţii.

Hrăneşte scalpul
Uleiul de argan hrăneşte şi revitalizează pielea capului, dă strălucire părului, devenind moale şi mătăsos. Acest ulei întăreşte părul şi este folosit ca remediu împotriva mătreţii sau căderii părului. Aplicaţi uleiul de argan pe păr şi pe scalp. Masaţi uşor pielea capului şi pieptănaţi părul pentru ca uleiul de argan să fie repartizat uniform pe toate firele. Prindeţi părul într-un prosop cald şi lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute. Spălaţi apoi cu şamponul obişnuit şi clătiţi.

Preîntâmpină apariţia ridurilor
Acest tip de ulei este considerat complet datorită combinaţiei rare dintre o mare concentraţie de vitamina E, precursori ai vitaminei A şi acizi graşi nesaturaţi. Este folosit pentru îngrijirea oricărui tip de ten pe timp de noapte, deoarece uleiul de argan regenerează pielea în timpul somnului şi luptă împotriva îmbătrânirii cutanate.
Fiind bogat în acizi graşi nesaturaţi şi conţinând o cantitate mare de acid linoleic, uleiul de argan este un bun corector al carenţelor de acizi graşi din piele, atât de importanţi în întârzierea îmbătrânirii. Mai mult, conţine o cantitate de tocoferol de trei ori mai mare decât orice alt ulei. Această proprietate este cea care îi conferă proprietăţile antioxidante şi acţiunea împotriva radicalilor liberi, fiind eficient în prevenirea apariţiei ridurilor.
Nu în ultimul rând, stimulând oxigenarea intracelulară, uleiul de argan favorizează refacerea stratului hidrolipidic şi a celulelor cutanate, pe care le hrăneşte. Astfel, tenul îşi recapătă elasticitatea, fineţea şi strălucirea. Aplicaţi uleiul de argan pe toată faţa şi pe gât. Lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute. Ştergeţi excesul de ulei cu ajutorul unei bucăţi de vată îmbibată în apă de trandafiri. Acest tratament va lăsa pielea fină şi hidratată. În plus, acest ingredient-minune poate fi folosit şi împotriva acneei. Aplicaţi o mască preparată pe bază de argilă amestecată cu apă şi câteva picături de ulei esenţial de lămâie timp de 30 de minute şi apoi clătiţi faţa cu apă călduţă. La final masaţi tenul cu ulei de argan pur amestecat cu ulei esenţial de cimbrişor.

Perfect pentru masajul antiîmbătrânire
Uleiul de argan este recomandat şi pentru masaj. La fel ca în cazul tenului, se potriveşte tuturor tipurilor de piele şi este recomandat mai ales pentru derma îmbătrânită şi uscată.
Poate fi folosit şi în amestec cu alte uleiuri esenţiale. Acest ulei atenuează urmele vizibile lăsate de acnee, de varicelă, de crăpături sau de arsuri. După curăţarea pielii, masaţi-o cu ulei până când acesta intră în piele. Încălziţi uleiul de argan între palme, pentru a-i facilita alunecarea pe corp. Dacă doriţi să parfumaţi discret uleiul de argan pentru masaj puteţi să adăugaţi câteva picături de apă de trandafiri. Orice esenţă veţi pune în uleiul de argan, îi va aduce acestuia alte proprietăţi.

Întăreşte unghiile
Mâinile şi unghiile se usucă şi se rup din cauza frigului, a apei folosite din abundenţă sau a detergenţilor. Pentru a întări unghiile şi a le face mai puţin casante nu există un remediu mai bun decât uleiul de argan. Spălaţi-vă bine mâinile, după care înmuiaţi-le pentru 15 minute în ulei. Acest tratament îl puteţi aplica o dată sau de mai multe ori pe săptămână, într-un amestec format din ulei de argan şi suc de lămâie în părţi egale. Dacă unghiile sunt casante, faceţi tratamentul de mai sus în fiecare zi. Puteţi să refolosiţi amestecul conservându-l timp de o săptămână într-un recipient curat. Pentru un tratament de întărire a unghiilor în profunzime, încălziţi amestecul la baie de aburi.

Formulă anticelulită
Pentru a combate celulita amestecaţi două linguriţe cu ulei de parafină, o lingură cu ulei esenţial de lemongrass şi trei linguri cu ulei de argan. Aplicaţi combinaţia pe zona afectată de celulită şi masaţi circular. Dacă repetaţi acest ritual de două-trei ori pe zi, veţi observa în scurt timp că pielea devine mult mai fermă şi mai frumoasă.

- Supranumit şi „aurul Marocului“, uleiul de argan este cel mai rar - pentru a obţine un litru e necesară producţia a circa şase arbori Argania spinosa

Ponturi
- Uleiul de argan poate fi folosit şi ca ulei pentru coafat;
- Acest tip de ulei ajută la prevenirea apariţiei vergeturilor;
- Răsfăţaţi-vă tălpile masându-le în fiecare dimineaţă şi seară cu puţin ulei de argan şi suc de lămâie;
- Nu utilizaţi ulei de argan pe răni sau pe pielea iritată!