Main menu

header

de Cristina Cristache

Auzim deseori despre tratamentele faciale antiîmbătrânire, iar cel mai frecvent produs este acidul hialuronic. Datorită efectului său, cercetătorii au încercat să îl reproducă sau să îl extragă din plante şi animale. Însă, această proteină şi existenţa ei în organismul uman nu înseamnă doar frumuseţe garantată, ci mai degrabă sănătate.

Întrebuinţat în terapiile ortopedice
Acidul hialuronic este o proteină ce apare în mod natural în corpul uman şi este concentrat în fluidele sinoviale, în valvele inimii şi ochi, dar este şi o componentă-cheie a cartilajului. Datorită lui, şocurile din articulaţii sunt amortizate, iar cartilajele sunt lubrifiate şi protejate de inflamaţii cornice, precum artrita, contribuind la recuperarea lor chiar şi în cazul unor leziuni precum întinderile de ligamente.
Acidul hialuronic este un ingredient comun în preparatele antiosteoartrită şi este frecvent injectat în articulaţii, fiind un tratament foarte eficient. În forma extrasă, acidul hialuronic este o pulbere inodoră de culoare albă, fiind cunoscut şi sub numele de hialuronan, hialuronat de sodiu sau HA.

Eficace pentru sănătatea inimii şi a ochilor
Ajută la fortificarea sistemului imunitar, acţionează ca antioxidant, creşte retenţia de apă în ţesuturi, măreşte lubrifierea valvelor cardiace şi are rol de adjuvant în tratamentul antiinfecţios. În anii ’90, preparatele cu acid hialuronic au început să fie utilizate şi în oftalmologie, la tratarea sechelelor de leziuni pe cornee.

Face pielea frumoasă
Deoarece ajută la reţinerea apei şi în alte ţesuturi ale corpului, asigurând hidratarea fibrelor de colagen şi elastină, pielea, asemeni articulaţiilor, devine mai fină, mai elastică şi îşi recapătă tinereţea. Acidul hialuronic formează la nivelul pielii un film invizibil, transparent şi elastic, pătrunde în profunzime, îmbunătăţind calitatea ţesuturilor şi conferă tegumentului supleţe, elasticitate şi tonicitate.

Efectul durează câteva luni
Este demonstrat că, o dată cu trecerea anilor, volumul de acid hialuronic din epidermă scade progresiv, aşa că industria frumuseţii nu putea rămâne în urmă. Studiile au demonstrat efectul de umplere a ridurilor şi de netezire a pielii, dar şi efectele de vindecare mai rapidă a rănilor şi de estompare a cicatricelor. Beneficiile injectării acidului hialuronic durează în general câteva luni, de aceea tratamentul se repetă la interval de 6-12 luni.

Longevitate prin fibre şi fier
Un studiu realizat într-un sat din Japonia a demonstrat că o dietă bazată pe legume şi fibre bogate în fier, al căror consum creşte producţia de acid hialuronic, poate asigura o viaţă lungă şi lipsită de boli. Cei care pun în aplicare acest mod de viaţă se bucură de o sănătate de fier şi de o piele tânără, iar diabetul zaharat, bolile de inimă sau cancerul sunt ţinute la distanţă. Porumbul, bamele, cartofii, orezul şi alte legume bogate în amidon sunt câteva dintre alimentele stimulatoare ale producţiei de acid hialuronic.

• Primăvara, tenul este de obicei deshidratat, iar serurile cu acid hialuronic sunt tratamentul ideal de care pielea are nevoie.

• În urma tratamentului cu acid hialuronic pot apărea efecte secundare precum eritem local, prurit, edem şi urticarie.