Main menu

header

de Elena Şerban

Adulţi sau adolescenţi, femei sau bărbaţi, europeni sau de culoare, toţi oamenii sunt, la un moment în viaţă, afectaţi de acnee. Conform studiilor, această afecţiune cauzează suferinţă psihică din pricina faptului că cei „stigmatizaţi” se simt excluşi social. Din fericire, de-a lungul timpului, s-a dovedit că preparatele pe bază de cimbru de câmp (Thymus vulgaris) sunt cele mai eficiente contra acestei probleme dermatologice.

Superior preparatelor din farmacii
Acneea nu dispare întotdeauna o dată cu trecerea la vârsta adultă, circa 5% dintre femei fiind afectate şi după 25 de ani, la fel ca 1% dintre bărbaţi.
Medici dermatologi şi alţi oameni de ştiinţă de pe tot mapamondul au încercat să găsească cea mai eficientă metodă de a îndepărta coşurile. Geluri, tincturi, comprese sau împachetări, ba chiar şi soluţii ciudate au fost utilizate de-a lungul anilor în lupta cu acneea. S-a dovedit în urma a zeci de ani de cercetări că cimbrul de câmp este cel mai bun contra acestei probleme. O altă concluzie a cercetărilor este aceea că cimbrul de câmp este delicat cu pielea, în comparaţie cu alte preparate antiacneice, care conţin peroxid de benzoil.
Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Leeds Metropolitan University au ajuns la concluzia că această plantă are capacitatea de a extermina 100.000 de bacterii pe milimetru pătrat. Bacteria vinovată de declanşarea acneii este Propionibacterium acnes.

Se foloseşte sub formă de tinctură, ulei şi comprese
Pentru a obţine tinctura de cimbru umpleţi o sticlă de jumătate de litru cu flori de cimbru de câmp, turnaţi rachiu de secară sau de fructe de 38%-40% alcool până se umple sticla şi, după 14 zile de stat în soare, se utilizează pentru ştergerea frecventă a tenului. Se foloseşte doar dimineaţa şi seara, cu un disc demachiant, deoarece puteţi să vă ardeţi pielea.
Uleiul de cimbru se prepară după aceeaşi reţetă cu tinctura, doar că în loc de rachiu se pune ulei de măsline. Se lasă 14 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură constante.
Pentru dezinfectarea tenului se pot face spălături locale sau se pot pune comprese cu decoct din cimbru de câmp. Ca să preparaţi decoctul folosiţi două linguriţe cu plantă (partea aerienă) la o cană cu apă clocotită.

• Acneea afectează cel mai adesea adolescentele de 14-17 ani, băieţii având de suferit de pe urma ei un pic mai târziu, respectiv în intervalul 16-19 ani.