Main menu

header

     Punctele negre sunt o formă de acnee cauzată de secreţia în exces de sebum. Bacteriile de pe piele, în combinaţie cu cele din mediul înconjurător şi sebumul în exces, creează aceste puncte neplăcute. Apar, în general, în zonele în care porii sunt mai mari şi mai deschişi. Există produse care promit să elimine această problemă, însă majoritatea doar acoperă punctele negre sau ameliorează situaţia pe termen scurt. Iată un mic ritual de îngrijire destinat tratării punctelor negre.

   Deschideţi porii
     Pentru aceasta puteţi folosi o metodă foarte simplă. Preparaţi o infuzie de muşeţel sau levănţică. Aplecaţi-vă asupra vasului în care aţi pus infuzia, acoperiţi capul cu un prosop, pentru a vă expune aburilor emanaţi.

   Exfoliaţi ţesutul
    A doua etapă este scoaterea punctelor negre. Nu folosiţi niciodată unghiile pentru a face această intervenţie delicată. Cea mai bună variantă este să aplicaţi un gomaj pe frunte, nas şi bărbie, cu substanţe naturale, o dată pe săptămână. Puteţi folosi mălai de porumb, amestecat cu apă, cu ulei de măsline sau cu lapte cald. După ce aplicaţi gomajul clătiţi bine faţa.
  Dezinfectaţi pielea
    Este foarte important ca după exfoliere să folosiţi o loţiune antiseptică şi astringentă. Apoi ştergeţi faţa cu o soluţie tonică sau cu apă minerală.  
Aplicaţi măşti pentru prevenirea apariţiei punctelor negre
    Luaţi un măr, îl tăiaţi mărunt şi îl fierbeţi în jumătate de cană cu lapte dulce până se înmoaie. Apoi îl daţi prin blender pentru a obţine o mască vâscoasă. Aplicaţi pe pielea curată, lăsaţi să acţioneze timp de 30 de minute, după care clătiţi cu lapte cald sau cu infuzie de muşeţel.  Amestecaţi o linguriţă cu miere cu o jumătate de linguriţă cu argilă şi câteva picături de suc de lămâie. Lăsaţi masca pe faţă timp de zece minute, iar apoi clătiţi cu apă minerală.  După baia de aburi puteţi aplica pe zonele cu puncte negre o lingură cu miere încălzită. Lăsaţi pe piele trei minute, apoi presaţi cu un tampon de vată şi retrageţi brusc, pentru a dezlipi o dată cu mierea şi celulele moarte, şi punctele negre.  Preparaţi o mască din suc de lămâie, un albuş de ou şi o lingură cu alcool. Lăsaţi să acţioneze 15 minute şi clătiţi cu apă rece. Această mască ajută la inhibarea secreţiei de sebum şi reduce apariţia punctelor negre.
 Cristina Tache

    Evitaţi cafeaua şi alcoolul Pentru a preveni apariţia punctelor negre este esenţial să combateţi problemele tenului gras şi să menţineţi porii închişi. Folosiţi suc de lămâie, pe care să îl aplicaţi pe ten în fiecare seară înainte de culcare. Dimineaţa clătiţi cu apă rece. Punctele negre trebuie luate în serios, pentru că, dacă nu sunt tratate, ele pot bloca total secreţia de sebum, provocând erupţii puternice la nivelul pielii. De asemenea, evitaţi abuzul de grăsimi, brânzeturi fermentate, condimente, cafea şi alcool, care favorizează apariţia acestor comedoane.  Dacă tratamentele naturiste nu dau rezultate sau problema se agravează, este recomandat să mergeţi la un cabinet de cosmetică, unde vi se vor aplica un tratament de extragere a punctelor negre şi măşti pentru regenerarea ţesutului.