Main menu

header

de Elena Şerban

Căderea părului este cauzată, uneori, de factori independenţi de noi, cum ar fi schimbările hormonale, anumite boli sau viaţa stresantă. Însă, pe lângă acestea, pot exista şi alte motive determinate de acţiunile noastre, printre care se numără coafarea excesivă, alimentaţia necorespunzătoare sau utilizarea constantă a unor ustensile cum ar fi foenul sau placa de întins părul. Pentru ca podoaba capilară să îşi recapete strălucirea şi volumul este bine să urmaţi câteva sfaturi.

Schimbaţi-vă coafura
Cu toate că poate părea ciudat, anumite coafuri sau elasticele, clamele ori agrafele vă pot rupe firele de păr. De asemenea, cocurile sau cozile realizate prea strâns pot cauza aşa-numita alopecie de tracţiune, ce se manifestă prin slăbirea rădăcinilor firelor şi prin căderea acestora. Sfatul nostru este acela ca, în timpul zilei, să purtaţi părul coafat lejer. Optaţi pentru cocurile strânse şi foarte pretenţioase doar la ocazii speciale, şi nu mai mult de şase ore.

Suplimentaţi alimentaţia cu fier
Căderea părului poate fi cauzată şi de o carenţă de fier în organism. De aceea, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să îl faceţi atunci când podoaba capilară se răreşte este să efectuaţi analize de sânge. În funcţie de rezultatul acestora, sporiţi cantitatea de fier fie cu suplimente alimentare sau mâncând produse bogate în această substanţă, cum ar fi: scoici, spanac, seminţe de dovleac, fasole sau cereale fortifiate. Atenţie! Nu luaţi pastile cu fier fără recomandarea şi supravegherea unui specialist, deoarece excesul de fier este periculos.

Nu exageraţi cu pieptănatul
Pe vremuri exista obiceiul ca părul să fie pieptănat în fiecare seară de câteva ori. Se credea că, în acest fel, sebumul în exces este repartizat pe întregul fir de păr, lucru ce i-ar fi fost benefic acestuia. Acest lucru este greşit, spun acum dermatologii. Ei susţin chiar că pieptănatul în exces este dăunător.

Evitaţi uscatul artificial
De multe ori, din motive de lipsă de timp, alegem să ne uscăm părul folosind foenul. Însă, acest lucru nu face decât să deterioreze podoaba capilară. La fel se întâmplă şi în cazul utilizării plăcii pentru îndreptat părul, care agresează firele. Specialiştii recomandă, prin urmare, ca, după spălare, părul să fie ţinut într-un prosop pentru cel mult două-trei minute, apoi lăsat să se usuce liber.

Biotina întăreşte firele
Componentă a vitaminelor din complexul B, biotina este o substanţă utilă pentru podoaba capilară. Astfel, în cazul în care din dieta dumneavoastră lipseşte această substanţă sau e în cantitate insuficientă, părul se resimte. Firele se subţiază şi încep să îşi piardă rezistenţa, iar în scurt timp vor cădea.

Mâncaţi proteine din belşug
O podoabă capilară bogată, frumoasă şi sănătoasă este rezultatul unei alimentaţii corespunzătoare. Ingredientul principal? Proteinele. Acestea se regăsesc din plin în ouă, cereale, peşte, nuci, seminţe şi fasole. Prin urmare, nu uitaţi să includeţi în dieta zilnică astfel de produse.

Igienizarea în exces dăunează

Spălarea părului este indicat să se facă la două-trei zile sau mai rar, doar atunci când e imperios necesar. Igienizarea în exces nu este o soluţie favorabilă firelor, deoarece acestea se rup mai uşor atunci când sunt ude. De asemenea, trebuie să aveţi mare grijă la tipul şamponului pe care îl alegeţi. Sunt recomandate produsele delicate, naturale, ce nu usucă scalpul peste măsură şi nu cauzează apariţia mătreţii.

• Lăsaţi părul liber, natural, şi prindeţi-l în coc sau în coadă doar la ocazii speciale.