Main menu

header

de Daniela Anton

Vara trebuie acordată o atenţie deosebită coatelor, genunchilor şi călcâielor, zone unde pielea este mai aspră şi uneori foarte crăpată. Dacă vreţi să vă bucuraţi de o piele fină în sezonul cald, încercaţi câteva remedii naturiste.

Genunchi mai fini cu... pătrunjel
Tocaţi o legătură de pătrunjel, amestecaţi-o cu puţin ulei de măsline şi întindeţi-o peste genunchi. Pielea va deveni mai fină, pentru că pătrunjelul stimulează circulaţia, are proprietăţi antibacteriene şi ajută la îndepărtarea straturilor de piele moartă. Aplicaţi un strat gros de cremă grasă sau ulei de măsline şi masaţi bine până intră în piele. Puneţi şi un prosop înmuiat în apă caldă în jurul genunchilor şi lăsaţi să acţioneze timp de zece minute. Un alt remediu este să tăiaţi o portocală în două şi să stoarceţi sucul de la o jumătate într-un pahar. Amestecaţi sucul obţinut cu un sfert de ceaşcă cu zahăr granulat. Masaţi genunchii cu jumătatea de portocală rămasă şi apoi cu amestecul final. Clătiţi cu apă călduţă şi uscaţi prin tamponare.

Comprese cu muşeţel pentru coate
Ceaiul de muşeţel, sub formă de comprese locale sau în loc de apă, calmează inflamaţiile şi accelerează îndepărtarea pielii uscate. Luaţi o lămâie şi tăiaţi-o în două. În fiecare jumătate puneţi puţin ulei de măsline, apoi masaţi coatele cu acest amestec. Un alt remediu este să vă masaţi coatele cu gel de aloe vera. De asemenea, şi cataplasmele cu cartof crud sunt extrem de benefice, cât şi cele cu morcovi.

Călcâie catifelate cu banană
Înmuiaţi-vă călcâiele în puţină apă călduţă, în care aţi adăugat puţin ulei de măsline. După cinci minute exfoliaţi-le uşor cu un scrub natural. Vă puteţi face chiar acasă unul, amestecând sare de mare sau zahăr, tărâţe, mălai, orz şi orez zdrobite cu ulei de măsline şi puţină miere. Mai puteţi să vă hidrataţi bine pielea cu o cremă sau cu un ulei vegetal, de măsline, de migdale dulci, de germeni de grâu sau chiar de floarea-soarelui, presat la rece. Un alt truc este să luaţi o banană coaptă, să o pasaţi şi să o aplicaţi cel puţin zece minute pe pielea îngroşată. Substanţele nutritive pe care le conţine ajută la exfolierea şi la înmuierea pielii. Pentru călcâie catifelate aplicaţi regulat o mixtură din glicerină şi apă de trandafiri. O altă soluţie este masca de căpşuni pentru exfolierea călcâielor: amestecaţi 6-8 căpşuni cu două linguri cu ulei de măsline (sau migdale) şi o linguriţă cu sare de mare. Masaţi cu putere călcâiele cu ajutorul acestei paste şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute. Apoi îndepărtaţi, alternând apa călduţă cu apa rece.

Atenţie la ce mâncaţi!

Uscarea şi crăparea călcâielor sunt cauzate adesea de o deficienţă de vitamine, minerale, zinc şi acizi graşi Omega 3. De aceea este foarte important să măriţi consumul de calciu, fier, zinc şi acizi graşi Omega 3. Iată o listă cu alimentele care vă pot ajuta în tratarea din interior a acestei probleme: vitamine (în special vitamina E) găsiţi în: uleiuri vegetale, legume verzi, cereale, germeni de grâu, produse din cereale integrale şi alune sau nuci. Calciu se află în: lapte, brânză, iaurt, lapte din soia, apă minerală, îngheţată, peşte slab, sucuri, cereale, broccoli. Fier în: carne de pasăre şi peşte, cereale, ouă, legume şi fasole boabe. Zinc găsiţi în: stridii, pasăre, crab, fasole, iaurt, orez brun şi spaghete. Acizi graşi Omega 3 se află în: peşte de apă rece, seminţe de in şi ulei din seminţe de in.

Pont! Laptele este recunoscut pentru proprietăţile sale de hidratare. Adăugaţi un sfert de litru la o cadă plină cu apă şi acordaţi-vă 20 de minute de relaxare în acest amestec benefic pielii dumneavoastră.

• Zonele îngroşate sunt, de fapt, acumulări de piele moartă. Dacă nu remediaţi problema de la primele semne, se formează aspectul de piele uscată, chiar crăpată. În cazurile mai grave pot apărea fisuri, sângerări şi dureri.