Main menu

header

de Gabriela Bunea

Deşi pe piaţă se găseşte o gamă variată de produse cosmetice, creme şi loţiuni ce „promit” un ten proaspăt şi catifelat sau un păr strălucitor, nimic nu este mai sănătos şi mai eficient decât cremele şi măştile preparate acasă, din ingrediente naturale.

1. Uleiul de arahide hrăneşte tenul
Ideală pentru îngrijirea tenului normal sau uscat este masca din ulei de arahide, ce furnizează tenului cantitatea de vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi. Ingrediente: două linguri cu ulei de arahide, o jumătate de linguriţă cu miere, un gălbenuş şi zece picături de suc proaspăt de lămâie. Uleiul se combină cu gălbenuşul, turnându-l picătură cu picătură şi amestecând continuu. Se adaugă apoi sucul de lămâie şi mierea. Aplicaţi pasta pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze timp de 30 de minute. La sfârşit îndepărtaţi-o cu apă călduţă.

2. Bere pentru păr
Iată un remediu deosebit de eficient pentru părul deteriorat, lipsit de strălucire: o mască pe bază de bere. Ingrediente: două gălbenuşuri proaspete şi 50 ml de bere. Preparare: se amestecă cele două ingrediente până se obţine o pastă şi se întinde pe păr, masând totodată foarte uşor şi scalpul. Se acoperă capul cu un prosop şi se lasă masca să acţioneze timp de 30 de minute, după care se clăteşte foarte bine părul.

3. Castraveţi împotriva cearcănelor
O mască preparată din castraveţi şi ulei de migdale este deosebit de eficientă pentru îndepărtarea cearcănelor sau a pungilor de sub ochi. Introduceţi doi castraveţi de mărime medie într-un storcător şi lăsaţi sucul obţinut la frigider peste noapte. A doua zi adăugaţi în bol câteva picături de ulei de migdale. Aplicaţi apoi compoziţia în jurul ochilor şi lăsaţi-o să acţioneze aproximativ 30 de minute. La sfârşit clătiţi cu apă călduţă din abundenţă şi ştergeţi-vă ochii cu un prosop foarte fin.

4. Argila face unghiile să crească mai repede
Iată un remediu naturist excelent pentru a accelera ritmul de regenerare a unghiilor. Tratamentul are la bază argila albă şi face într-adevăr minuni. Ingrediente: două linguri cu pudră de argilă albă, două linguri cu ulei de măsline şi şase picături de ulei esenţial de lavandă. Amestecaţi foarte bine cele trei ingrediente şi cu pasta obţinută masaţi uşor unghiile. Lăsaţi să acţioneze zece minute şi clătiţi cu apă călduţă. Pentru rezultate spectaculoase, acest tratament trebuie repetat de trei ori pe săptămână.

5. Ardei iute pentru mâini
Vi s-a întâmplat de multe ori să aveţi mâinile sau picioarele reci? Un macerat cu ardei iute vă va ajuta să depăşiţi această problemă. Preparare: amestecaţi cinci linguriţe cu ardei iute mărunţit cu 250 ml de alcool sanitar şi cu o jumătate de pahar cu oţet. Lăsaţi ingredientele la macerat timp de şapte zile şi turnaţi apoi conţinutul pentru păstrare într-o sticluţă de culoare închisă. Cu această loţiune masaţi-vă zilnic mâinile şi picioarele, iar starea de bine va apărea rapid.

6. Căpşunile înmoaie călcâiele
Călcâiele aspre sau crăpate sunt o problemă de natură cosmetică pentru multe persoane. În afară de aspectul inestetic, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la probleme mult mai grave. Prin accentuarea crăpăturilor, pielea va începe să sângereze, iar disconfortul se va transforma în durere. Un remediu naturist de excepţie pentru exfolierea călcâielor este masca din căpşuni. Preparare: pasaţi opt căpşuni şi amestecaţi-le cu două linguri cu ulei de măsline sau de migdale şi o linguriţă cu sare de mare. Masaţi puternic călcâiele şi lăsaţi compoziţia să acţioneze timp de zece minute. Apoi îndepărtaţi-o, alternând apă rece cu apă caldă.

7. Miere, pentru un decolteu frumos
Orice doamnă îşi doreşte ca decolteul ei să arate minunat. Aşadar, vă propunem o mască din miere, pentru un decolteu plin de strălucire. Amestecaţi o linguriţă cu miere cu sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie. Aplicaţi compoziţia pe decolteu, lăsaţi-o să acţioneze timp de 20 de minute şi apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. La sfârşit ştergeţi-vă uşor cu un prosop moale din bumbac, fără să frecaţi prea tare pielea.

8. Soluţie antivergeturi
Conform studiilor, 90% dintre femei se confruntă cu problema vergeturilor. Acestea se formează atunci când pielea se întinde ori în timpul sarcinii, ori o dată cu creşterea în greutate, nu sunt dureroase, dar sunt inestetice şi afectează încrederea în sine. Iată un remediu naturist împotriva vergeturilor, preparat acasă, din ingrediente naturale. Aveţi nevoie de două linguriţe cu ceară dată pe răzătoarea fină, un sfert de cană cu unt de cacao, o linguriţă cu vitamina E uleioasă, o linguriţă cu ulei din seminţe de susan, o linguriţă cu ulei din sâmburi de caise şi o linguriţă cu extract de vanilie pentru aromă. Amestecaţi toate ingredientele, în afară de vanilie, şi încălziţi-le până când ceara de albine şi untul de cacao se topesc. Amestecaţi bine tot timpul, pentru a se omogeniza foarte bine compoziţia. Luaţi de pe foc şi adăugaţi extractul de vanilie. După ce compoziţia s-a răcit, turnaţi-o într-un recipient curat, de preferinţă un borcan din sticlă, şi strângeţi bine capacul. Masaţi-vă cu această cremă de două sau de trei ori pe săptămână pe locurile afectate de vergeturi şi, în timp, veţi observa că acestea vor dispărea.

9. Uleiul de măsline hidratează
Masaţi-vă pielea cu puţin ulei de măsline ori de câte ori simţiţi nevoia unei hidratări şi catifelări. Insistaţi cu o cantitate mai mare de ulei de măsline pe zonele mai uscate. De asemenea, frecaţi-vă mâinile cu ulei de măsline din belşug în fiecare seară, înainte de culcare, şi acoperiţi-le cu mănuşi din bumbac. Până dimineaţa pielea va deveni catifelată.

Pont! Adăugaţi în cada cu apă fierbinte câteva linguri cu ulei de măsline şi câteva picături din uleiul esenţial preferat pentru catifelarea şi hidratarea pielii.