Main menu

header

24-10-1de Cătălina Tăgârţă

Mai devreme sau mai târziu, fiecare persoană e nemulţumită de aspectul fizic. Nimeni nu trebuie să rămână însă cu frustrări, aşa că e bine să ştie că există soluţii pentru orice problemă. Doctorul Dan Mihail Stana (medalion), medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi cercetător ştiinţific, reprezentantul Clinicii Efigia, ne-a spus mai multe despre remodelarea facială.

„Tratamentul trebuie realizat concomitent pe tot corpul”
- Există două tipuri de remodelare facială: nechirurgicală şi chirurgicală, în funcţie de vârsta persoanei, de aspectul său şi de ceea ce îşi doreşte să schimbe la înfăţişarea sa. Ce presupune fiecare dintre acestea?
- Remodelarea facială nechirurgicală poate consta în: injectologie, lasere, peelinguri. Injectologia poate fi cu: toxină botulinică, acid hialuronic, mezoterapie - adică se folosesc coctailuri de vitamine, aminoacizi şi acid hialuronic. Acestea pot fi făcute concomitent sau separat, în funcţie de ceea ce îşi doreşte pacientul respectiv. Apoi ar mai fi: tratamentul cu laser - de stimulare a rejuvenării faciale; peeling cu laser; laserele fracţionale - pentru riduri, laxitate tegumentară. Tot aici intră şi radiofrecvenţa - care stimulează fibrele de colagen de la nivelul feţei.

- Care sunt efectele acestor tratamente?
- Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu se întâmplă minuni cu niciuna dintre aceste soluţii. Ele sunt extraordinare, întrucât pot îmbunătăţi aspectul, pot da o stare mai bună, pot elimina anumite riduri, iar dacă sunt făcute frecvent pacientul poate părea mai tânăr cu câţiva ani... Mai exact, am putea zice că îmbătrâneşte cu nouă luni într-un an, în loc de 12.

- Ce altceva ar mai trebui să ştie persoanele care intenţionează să apeleze la astfel de proceduri?
- Tratamentul trebuie realizat concomitent pe tot corpul, deci nu doar pe faţă, ci şi pe mâini, pe corp, pe gât... pentru că altfel vor fi diferenţe mari, iar scopul unui tratament facial e de a arăta mai bine în ansamblu... nu de a ieşi în evidenţă cu ceva care este nenatural.
Ridurile, rezultatul încruntării

- Care sunt motivele pentru care majoritatea oamenilor se adresează unui medic estetician?
- Când vin la cabinet îi întreb în primul rând ce nu le place la ei... Unii fac riduri între sprâncene - asta se poate întâmpla chiar şi la 20 de ani, când stau foarte mult timp încruntaţi în faţa calculatorului; alţii au sprâncenele lăsate - această problemă se poate rezolva prin injecţii sau tratament cu laser; ori pentru laba-gâştei; pentru ridurile de expresie - situaţie în care se obţin rezultate bune dacă acţionezi cu acid hialuronic.

- Îmi daţi şi câteva exemple? Ce se recomandă pentru problemele amintite?
- Pentru augmentarea buzelor, de exemplu, este folosit acidul hialuronic, situaţie în care sunt utilizate ace foarte fine. La fel pot fi folosite grăsimea proprie şi implanturile de buze. Acidul hialuronic e ideal să se pună în cantităţi foarte mici, doar cât buzele să arate natural. Se ştie că femeia pierde din volumul buzei o dată cu vârsta... La început, cu câţiva ani în urmă, totul se făcea exagerat, însă politica mea e ca pacienţii să arate bine, dar natural. Faţă de toxina botulinică, pentru acidul hialuronic e nevoie de ace mai groase, pentru că acesta e mai vâscos, motiv pentru care înainte de injectare se recomandă aplicarea unei creme anestezice locale, totodată preparatele performante cu acid hialuronic conţin şi o substanţă anestezică, pentru a diminua sau a anula disconfortul pacientului după injectare. Pentru laba-gâştei, de exemplu, sau pentru ridurile de expresie se face toxină botulinică, ce are rolul de a relaxa pielea şi de a o întinde.

- La cât timp trebuie administrate tratamentele?
- Toxina botulinică rezistă cam patru luni - deci media tratamentelor e de unul la şase luni; durata acidului hialuronic diferă în funcţie de calitatea lui - cu cât e mai performant, cu atât rezistă mai mult. Poate ţine şi până la un an, dar de preferat e să fie injectat de trei ori în doi ani.

- Care este valoarea investiţiei?
- În medie, e vorba despre o investiţie de circa 1.000 de euro pe an, dar merită.

Şi bărbaţii apelează la serviciile de înfrumuseţare
- Referitor la partea chirurgicală, care sunt metodele cele mai renumite pentru care vi se adresează pacienţii?
- Pentru implant mamar, liposucţie, abdominoplastie, lifting, blefaroplastie, corecţii de nas, urechi, diverse cicatrice, aluniţe... Mai nou s-a dezvoltat şi segmentul bărbaţilor, aceştia optează în special pentru blefaroplastie, lifting, implant de păr şi augumentare penis.

- Ce presupune blefaroplastia?
- Blefaroplastia e cam prima operaţie estetică pe care e bine să o facă o femeie în jurul vârstei de 40 de ani, pentru că atunci când îmbătrâneşte apar riduri deasupra şi dedesubtul ochiului - iar prin această intervenţie vor fi îndepărtate. Deşi e chirurgicală şi realizată sub anestezie generală, această intervenţie e relativ uşoară, durează în jur de o oră şi jumătate, iar vindecarea e rapidă.

- La nas sau urechi, de exemplu, care sunt principalele probleme ale pacienţilor? Rezolvaţi şi deviaţiile de sept?
- E vorba în primul rând despre urechile decolate/clăpăuge - pentru care ni se adresează mai ales adolescenţii. Ideal ar fi ca operaţia să aibă loc după vârsta de 18 ani, dar dacă afectarea psihică e majoră e bine să intervii oricând. Referitor la nas, esteticianul poate rezolva „cocoaşa”, nasul borcănat sau strâmb, dar pentru deviaţiile de sept - care ţin mai mult de sfera ORL, e bine să se adreseze unui specialist în domeniu. Trebuie subliniat faptul că intervenţiile realizate adolescenţilor se fac cu acordul scris, în prealabil, de către părinţi.

- Aluniţele şi cicatricele cum le rezolvaţi?
- Aluniţele se rezolvă chirurgical - cu bisturiul - sau cu laserul. Cicatricele se operează sau se tratează prin injectologie - prin preparate cortizonice. Oricum, trebuie menţionat faptul că în locul cicatricei iniţiale va rămâne o altă cicatrice, mai mică.

„Întâi acidul hialuronic, apoi toxina botulinică“

- Nu mi-aţi spus nimic despre mezoterapie. La ce foloseşte ea?
- Mezoterapia presupune injecţii, sute de înţepături într-o jumătate de oră. E un tratament facial ce se face sub piele, acolo unde se formează celulele tegumentului... e format dintr-un amestec de substanţe: vitamine şi acid hialuronic. După injectare, faţa este lucioasă, mai împrospătată şi mai plină de viaţă. E practic un tratament facial realizat de medic. Ca şi recomandări, e bine să se facă întâi acidul hialuronic - care acţionează în straturile superficiale, umple ridurile de dedesubt şi le şterge, apoi mezoterapie şi abia după aceea toxina botulinică - ce împiedică formarea ridurilor. Tratamentul cu botox se face în anumite doze - astfel încât omul să nu-şi piardă expresivitatea. Oricum, şi dacă se fac doze mai mici, rezultatul e acelaşi.

„Dacă tratamentele sunt făcute frecvent, am putea zice că pacientul îmbătrâneşte cu nouă luni într-un an, în loc de 12“