Main menu

header

  Azaleea, numită ştiinţific Rhododendron, este o plantă sălbatică, nativă din Europa, Asia şi America. Numele de Rhododendron provine din limba greacă, în care „rhodon” înseamnă trandafir şi „dendron” arbore. Acestei plante îi plac habitatele alpine, în păduri de conifere. Cea mai cunoscută si apreciată este azaleea indica, un mic, dar foarte bogat arbust, cu frunze alternante, mici şi ovale, acoperite cu un puf fin.

Explozie de culori

  Specia Rhododendron are o diversitate de mărimi şi de forme. Florile azaleei oferă un cadru pictorial de vis, variind de la alb, roşu, roz, galben, albastru, violet, portocaliu şi până la un pastel de culori incredibil. Se pare că nicio altă plantă nu are asemenea diversitate de textură şi de  nuanţe. Azaleele sunt reginele supreme ale frumuseţii naturii! Spectaculoasele plante înfloresc în lunile martie, aprilie, august şi chiar… ianuarie. Azaleele sunt principalul punct de atracţie al grădinilor botanice, impactul coloritului floral asupra turiştilor fiind foarte mare.

Delicată şi pretenţioasă

  Rhododendronul este o plantă pretenţioasă. De aceea trebuie să avem grijă de câţiva factori, pentru ca ea să fie sănătoasă. Delicata azalee necesită o temperatură optimă de creştere de aproximativ 25 grade de Celsius în timpul zilei şi 18 grade Celsius noaptea. De asemenea, apa de udare trebuie să fie la temperatura camerei şi, de preferinţă, de ploaie. Dacă este prea rece, vor apărea pete galbene pe frunze şi creşterea va fi încetinită, dacă este prea multă, rădăcinile vor putrezi. Pulverizarea fină trebuie realizată numai cu apă dedurizată! În ceea ce priveşte substratul, trebuie să procuraţi un pământ poros, fibros, hrănitor şi neapărat cu reacţie acidă. Potrivit pentru cultura azaleei este un amestec de turbă cu pământ cu frunze de fag, ace de brad şi puţin nisip.

Specii pe cale de dispariţie

  Deşi Rhododendronii sunt printre cei mai populari şi des întâlniţi arbuşti, oamenii au început să conserve câteva dintre speciile pe cale de dispariţie. Printre aceste specii se numără Rhododendron auriculatum, care are florile în formă de trompetă. Acestea sunt mari, albe şi au miros plăcut. O altă specie este Rhododendron prunifolium, cu flori roz. În prezent, specialiştii iau măsuri în vederea stabilirii cauzelor ce duc la dispariţia acestor specii şi încearcă să adapteze azaleele la temperaturi climatice potrivite.

Hibrizi de renume

  Când două sau mai multe specii apar  printre florile sălbatice, are loc polenizarea încrucişată, producând „hibrizii naturali”. Ani de-a rândul, botaniştii au creat hibrizi artificiali, plantele rezultate fiind botezate în numele dialectului local. Cea mai renumită azalee realizată artificial este „Onorabilul Jean Marie Montague”. Locaţia acesteia este în Franţa şi uimeşte prin eleganţa şi frumuseţea sa. Motivul pentru care se recurge la astfel de încrucişări artificiale este simplu: varietate! Astfel, Rhododendronii pot deveni toleranţi la temperaturile scăzute, florile au tot mai multe culori şi variază ca forme şi ca dimensiuni.
Claudia Stan
Pont!

  Când cumpăraţi o azaleea, asiguraţi-vă că are frunzele verzi şi foarte mulţi boboci. Dacă frunzele plantei sunt moi este foarte probabil ca floarea să nu se afle într-o stare prea bună şi să fie bolnavă.

Simbolul Washingtonului

  Deşi cele mai frumoase azalee cresc în Asia, familia Rhododendron Pacific stă la… Casa Albă. Frumoasele plante cresc nestingherite pretutindeni în Washington, de aceea a şi fost desemnată simbolul statului. Florile nu se prezintă în culorile steagului american, ci în alb, roz şi mov. Washingtonul este singurul stat din SUA unde nu sunt permise construirea zgârie-norilor şi survolarea avioanelor. Măsura a fost luată pentru protecţia preşedintelui de la Casa Albă, dar şi din considerente ecologice. Mergând pe străzile oraşului, la aproape fiecare colţ se găsesc pancarte ce îndrumă turiştii către muzee şi grădini botanice. Astfel, se promovează înmulţirea parcurilor şi plantelor în oraşe, în special în cele cu grad înalt de poluare.