Main menu

header

677 25 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Nu le auziți atunci când tundeți gazonul sau tăiați gardul viu, dar asta nu înseamnă că nu există o vie comunicare între plante, arată cercetări de dată recentă.

Frunzele își modifică poziția

Vegetația trimite semnale de alarmă de fiecare dată când este nevoie, arată o descoperire a unui student din Wilmimgton, care a declanșat o cercetare împreună cu renumitul botanist Harsh Bais, de la Universitatea din Delaware, SUA. Așa a rezultat o echipă care a argumentat științific faptul că plantele se pot avertiza în caz de pericol. După ce specialiștii au demonstrat că sistemele de rădăcini pot comunica unele cu altele în caz de invazie a germenilor patogeni, noul studiu atestă faptul că și frunzele transmit semnale plantelor vecine, modificându-și poziția dacă se ivește vreo primejdie. Pentru a demonstra acest fapt, echipa a ales plante de muștar pe care le-au plasat una lângă alta, apoi au tăiat frunzele uneia în aceeași manieră în care ar fi făcut asta o insectă agresivă. A doua zi, rădăcinile plantei neatinse crescuseră considerabil, chiar cu margini laterale îndreptate spre planta afectată de tăiere. „A fost o nebunie! Ne-am fi așteptat ca planta cu probleme să direcționeze energie spre a dezvolta rădăcinile, dar nu am constatat asta”, explică Bais.

Transmisie prin semnale chimice

Experimentul a fost repetat, pentru a se confirma de mai multe ori rezultatul, care a rămas neschimbat. Aprofundând studiul, s-a ajuns la concluzia că un hormon de creștere, auxina, era mult mai prezent într-o plantă nevătămată care se află lângă una agresată. Mai mult, planta nemodificată a atras prin rădăcină mai mulți nutrienți în prezența plantei cu probleme. Ca urmare, „planta agresată a trimis avertismente către vecină prin intermediul unor semnale chimice. „Nu țipă și nu scrie sms-uri, dar transmite ce este de transmis, în special prin frunze”, afirmă Bais. Deși metoda exactă prin care se realizează transmisia nu este cunoscută încă, cercetătorii vor continua studiile. „Este posibil ca mirosul de iarbă proaspăt tăiată să fie rezultatul compușilor chimici prin intermediul cărora plantele comunică despre pericol”, conchide Bais.