Main menu

header

697 27 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Deși nu se cunoaște motivul exact pentru care plantele de interior fac oamenii să se simtă mult mai bine, aceasta este o realitate valabilă și în locul unde mulți oameni își petrec mare parte din timp: la birou.

Beneficii garantate

În această eră a muncii în birouri și cubicule de tot felul, studiile care observă beneficiile pe care le aduc plantele de interior abundă. Acestea au pus în evidență faptul că pentru cei care lucrează în spații închise, prezența plantelor crește creativitatea, îmbunătățește productivitatea, reduce absenteismul, sporește concentrarea și conștiinciozitatea angajaților. Vești bune, așadar, pentru patroni. În ceea ce-i privește pe angajații înșiși, aceștia se simt mai optimiști, scapă de „sindromul clădirii închise”, tot mai frecvent în zilele noastre, și lucrează cu mai multă plăcere.

Condiții minime necesare

În general, plantele de interior sunt cele care au nevoie de mai puțină lumină, o cantitate mai mică de apă și per ansamblu au „pretenții” mai reduse atunci când vine vorba despre îngrijire. Din această categorie mai largă fac parte plantele cele mai potrivite pentru birou. De regulă, acestea nu cer foarte multă atenție, se adaptează ușor la lipsa luminii sau la cantitatea mai redusă de aer proaspăt. Cresc viguroase cu un minimum de preocupare din partea oamenilor, furnizând beneficii care depășesc considerabil „costurile”.

Specii recomandate: tropicale cu creștere lentă

În general, cele mai recomandate plante pentru birou sunt cele care provin din zonele tropicale și subtropicale. Climatul lor de origine este foarte asemănător cu cel în care lucrează oamenii, drept care acest tip de plante se adaptează cu mare ușurință. Specialiștii afirmă că aproximativ 1% din speciile de plante sunt pretabile în spațiile închise ale birourilor și sunt, de regulă, cele care în mod natural cresc la baza pădurilor, în umbră deasă. De asemenea, un alt criteriu de selecție care trebuie neapărat luat în considerare este rata de creștere. La birou sunt potrivite speciile care se dezvoltă mai greu și nu devin invazive. În plus, faptul că nu beneficiază de prea multă lumină le dezvoltă frunzele, ceea ce le face foarte decorative.

Filodendronii și dracaena, în top

Unele dintre cele mai căutate specii de plante de birou sunt filodendronii și dracaena. În dreptul celor dintâi se pot menționa avantaje ca diversitatea speciilor (circa 900 în această familie de plante), frunzișul spectaculos, gradul redus de îngrijire pe care o necesită. În ceea ce privește dracaena, sub această denumire se găsesc zeci de modele de plante de birou, unele care cresc sub formă de copaci, altele care pot rămâne în ghivece, pe pervazuri, și care, de asemenea, nu au nevoie de condiții de excepție pentru a deveni plante minunate pentru spațiul de lucru.

Palmierii și ficușii, spectacol viu

Unele dintre cele mai spectaculoase plante potrivite pentru birou sunt palmierii și ficușii. Există în varietăți nenumărate, care pot satisface vizual și cele mai pretențioase gusturi, remarcându-se, în același timp, prin menționatele repere fixe: confort la îngrijire, necesități minime pentru dezvoltare. Deși există o mică diferență în dreptul palmierilor, care au nevoie de un plus de atenție, felul în care se dezvoltă oferă toate satisfacțiile estetice și beneficiile pentru angajați și mediul de lucru.

Plantele suculente, cu frunze groase, cărnoase, sunt excelente pentru birou. Chiar dacă au nevoie de ceva mai multă lumină, sunt, în schimb, rezistente la secetă