Main menu

header

de Claudia Stan

Acasă sau la birou, plantele ne înfrumuseţează viaţa. Florile pe care le alegem pentru decor ne aduc numeroase beneficii, cum ar fi purificarea aerului. Pentru a avea plante cât mai longevive trebuie să ţinem cont de anumite „capricii” ale acestora, mici trucuri de îngrijire.

Florile purifică atmosfera
Planta în sine este mai mult decât „ceva colorat şi frumos”. Cercetătorii care au făcut studii pe flori ani de-a rândul au descoperit că, atunci când o plantă transpiră, picăturile rezultate au rolul de a neutraliza cu 20% toxinele şi praful dintr-o cameră şi cu 50% bacteriile şi microbii. Aţi observat, probabil, în multe saloane de înfrumuseţare profesionale prezenţa cactuşilor. Aceştia sunt renumiţi pentru puterea lor de a reduce efectele nocive ale undelor elecromagnetice ale ecranelor şi aparaturilor performante. De asemenea, în birourile firmelor mari din Europa există varietăţi largi de plante ornamentale aşezate peste tot în clădiri. Acestea reduc cu peste 40% gradul de iritare şi de uscăciune a mucoaselor nazale şi a ochilor. Totodată, experţii declară că florile previn şi durerile de cap cauzate de efortul psihic.

Feriţi-le de surse artificiale de căldură!
Problema cel mai des întâlnită în ofilirea plantelor este aerul uscat. Tehnologia din zilele noastre ne pune la dispoziţie aparate de aer condiţionat, calorifere, sobe, radiatoare etc. Toate acestea usucă aerul şi creează un mediu neprielnic pentru flori. Plantele au nevoie de umiditatea pe care numai o cameră bine aerisită o are. Mai mult, uscăciunea aerului favorizează apariţia dăunătorilor periculoşi (păianjenii, păduchii), iar cel rece determină apariţia ciupercilor. Vă puteţi da seama uşor dacă în locul în care este amplasată planta aerul este foarte uscat dacă frunzele încep să se usuce şi cad. Trebuie să ţineţi cont de faptul că plantele nu fac casă bună cu aparatele de răcire/încălzire a aerului, iar dacă decideţi să beneficiaţi de prospeţimea şi de frumuseţea naturală a plantelor, acordaţi-le îngrijirea necesară.

Vara amplasaţi-le pe balcoane deschise
Vara este anotimpul în care vă puteţi revanşa faţă de plantele dumneavoastră pentru prospeţimea din timpul sezonului rece. Pentru că temperatura de afară este cea potrivită, iar aerul proaspăt este din belşug, amplasaţi-le pe balcon, în aer liber. Pe lângă un decor frumos al geamului sau al balconului, florile dumneavoastră se vor simţi răsfăţate sub lumina razelor solare. Asiguraţi-le totuşi un adăpost pentru zilele în care plouă cu piatră, deoarece micile bucăţi de gheaţă căzute din cer distrug foliajul.

Pulverizaţi apă pe frunze
Pentru a reduce din efectele negative ale aerului uscat ţineţi cont de câteva sfaturi:
- pulverizaţi apă pe toată suprafaţa frunzelor;
- aşezaţi ghivecele pe farfurii umplute cu turbă fibroasă sau pietriş (menţin umiditatea);
- îmbrăcaţi pământul de la suprafaţă cu un strat gros de muşchi;
- curăţaţi frunzele cu o cârpă îmbibată în apă şi bere (are rol şi de insecticid).

„Filtru” împotriva poluării

Virtuţile plantelor au fost descoperite prin anii ’80 de un cercetător american. Acesta a demonstrat că florile ce trăiesc într-un mediu artificial filtrează aerul şi îl purifică în câteva zile. Cele mai „silitoare” sunt plantele exotice, datorită mediului natural din care provin. Studiile ulterioare au demonstrat că eficienţa plantei creşte pe măsură ce aerul este din ce în ce mai poluat.