Main menu

header

731 22 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Este întotdeauna frumos să oferiți un buchet de flori, dar și plantele în ghiveci pot fi dăruite și primite cu bucurie. Un astfel de cadou rămâne alături de cel care îl primește mult mai mult timp, iar îngrijirea unei plante poate fi o adevărată plăcere.

Calathea Medallion

Varietatea de calathea denumită Medallion este una dintre plantele ideale care pot fi dăruite. „Este o specie foarte atrăgătoare vizual și o alternativă binevenită la clasicul buchet de flori, întrucât este colorată și decorativă”, spune Erin Marino, director al brandului de plante Sill, din New York. Calathea Medallion este o plantă sigură pentru copii, complet netoxică, nu are pretenții foarte mari - se plasează în lumină moderată - și bucură orice casă cu textura sa specială și petele purpurii din spatele frunzelor.

Sansevieria Zeylanica

731 22 2Această plantă deosebită este un cadou ideal pentru cei care nu se pricep deloc la grădinărit. Chiar dacă persoana care primește această plantă nu are niciun fel de experiență, succesul este totuși asigurat, grație calităților acestei specii. „În timp ce majoritatea plantelor emană oxigen doar în timpul fotosintezei, sansevieria nu oprește niciodată acest proces, așadar vă va împrospăta în permanență locuința fără să vă încarce cu cine știe ce pretenții sau necesitatea unor condiții speciale”, detaliază Tara Heibel, fondator al „Sprout Home”.

ZZ

731 22 3O campioană a întreținerii lejere este planta numită ZZ. Specialiștii arată că dacă persoana care primește această plantă în dar călătorește des și nu îi poate acorda atenție perioade lungi, nu trebuie să-și facă griji pentru planta rămasă acasă, întrucât aceasta tolerează foarte bine lipsa apei. „Este o plantă originară din Africa și poate sta fără apă chiar și câteva săptămâni. În plus, este și foarte frumoasă, cu frunze lobate și strălucitoare, de un verde profund, care nu-și pierde calitățile nici dacă planta este plasată în semiumbră”, consideră Casey Godlove, director de creație la PlantShed.

Pothos Jade

731 22 4O varietate ideală pentru a fi dăruită celor care abia încep să silabisească limbajul îngrijirii plantelor este pothos Jade, care „dă de veste”, prin forma și poziția frunzelor, că are nevoie să fie udată. Spre deosebire de alte plante, nu are nevoie să-i fie verificat solul pentru ca proprietarul să-și dea seama dacă acesta este suficient de umed. „Este o plantă foarte rezistentă, care, în același timp, reacționează vizibil la ceea ce o deranjează, așa că nu are nevoie de atenție constantă. După udare, pothos pur și simplu se ridică, așadar comunică”, detaliază Marino.

Pilea Peperomioides

731 22 5Foarte iubită în China, unde este supranumită „planta banilor”, Pilea este pasul următor pentru cei care deja sunt familiarizați cu condițiile principale ale îngrijirii unei plante. „Este o idee excelentă de cadou, întrucât scoate în permanență pui, multiplicându-se constant și dându-i celui care o îngrijește o satisfacție continuă”, argumentează Marino. Pilea are o formă unică, foarte decorativă, și este una dintre preferatele marilor branduri de vânzări de plante pentru casă și birou.

Feriga Bird’s-Nest

731 22 6Dacă persoana căreia doriți să-i oferiți în dar o plantă are ceva mai multă experiență și poate acorda o atenție specială exemplarului, una dintre alegerile spectaculoase este feriga Bird’s-Nest („cuib de pasăre”). „Dacă uitați s-o udați, nu va fi foarte fericită, așa că verificați-o periodic, chiar dacă, spre deosebire de alte soiuri de ferigă, este mai puțin pretențioasă. Altfel, este o plantă foarte decorativă”, arată Godlove.

Hoya Carnosa

731 22 7Plantă agățătoare cu un design minunat, hoya este un cadou deosebit pentru o persoană familiarizată cu regulile îngrijirii plantelor. Specialiștii o recomandă, înainte de toate, pentru florile de excepție pe care le face. „Deși poate trece o bună bucată de vreme până să înflorească, așteptarea merită, întrucât florile sunt uimitoare”, spune Heibel. În general, hoya are o creștere lentă și mult timp pare că nu evoluează deloc, dar în schimb are pretenții moderate și, odată ce se simte bine în locul în care este plasată, îl răsplătește din plin pe cel care o îngrijește.

Thai Monstera

731 22 8Plantă rară, această varietate de thai este un cadou cu mesaj, destinat persoanelor cu pretenții înalte și care iubesc exemplarele deosebite. Este o plantă care nu se găsește frecvent, neavând o arie comercială extinsă. Cel care primește acest tip de thai va ști că v-ați străduit mult s-o găsiți. „Varietatea este destinată experților, întrucât este modificată genetic și, în consecință, are nevoie de condiții foarte speciale. Este nevoie de multă răbdare pentru a o crește, dar pentru cine este un cunoscător avizat al plantelor reprezintă un cadou de excepție”, explică Rebecca Bullene, fondator al Greenery NYC.

Euphorbia White Ghost

731 22 9Cactus cu o înfățișare ieșită din comun, euphorbia este, la rândul său, o raritate, în același timp fiind destinat cunoscătorilor, întrucât a crește o astfel de plantă și a o determina să răsplătească pe cel care o îngrijește cu flori majestuoase este o provocare, de cele mai multe ori. „În general, se consideră că plantele suculente sunt simplu de îngrijit, dar acestea au nevoie de un program riguros. De exemplu, euphorbia are nevoie de uscarea completă a solului între udări și de multă răbdare, întrucât crește foarte lent”, afirmă Ariel Ries, specialist al brandului Tula.

Dino

731 22 10Pentru persoanele cu gusturi mai excentrice și cu un decor al casei mai special, o alegere excelentă pentru a fi oferită în dar este dino, care, potrivit specialiștilor, este aproape ca o fosilă vie. Planta vine din timpuri preistorice și are uimitoarea abilitate de a sta „adormită” perioade îndelungate, chiar fără condiții, pentru ca, odată ce are ocazia, să revină brusc și spectaculos la viață. „Este supranumită și planta reînvierii, întrucât poate arăta ca o masă inertă ani la rând, pentru ca, imediat ce este scufundată în apă, să se transforme într-o minunată plantă vie”, punctează Ries.

Printre cele mai populare plante care sunt oferite cadou se numără orhideele, amaryllis, kalanchoe şi crinii

Sulița africană

731 22 11Varietate de sansevieria, sulița africană are o formă cu totul deosebită și pretenții relativ scăzute atunci când vine vorba despre îngrijire, ceea ce o face drept alegerea ideală pentru un cadou spectaculos și, în același timp, confortabil ca mentenanță. „Această varietate are o dimensiune sculpturală, care o face ideală pentru aproape orice spațiu. A fost foarte populară în anii 1970, iar trendul s-a întors în forță”, explică Heibel.