Main menu

header

787 25 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În principiu, nu există reguli „bătute în cuie” atunci când vine vorba despre aranjamentul jardinierelor și ghivecelor cu plante pe terasă. Dar specialiștii oferă iubitorilor de flori câteva trucuri pentru ca imaginea finală să fie cea desăvârșită. De la aranjarea pe verticală la gruparea pe specii sau adoptarea minimalismului, ideile de plasare a vaselor cu plante sunt nenumărate.

Percepeți aranjamentul ca pe o sculptură

Designerii afirmă că unele dintre cele mai uimitoare grădini amenajate pe terase rezultă din personalizare și imaginație. Dacă respectați câteva reguli care să vi se potrivească, dar să rezoneze vizual cu spațiul, puteți face minuni cu aceste vase pline de verdeață. Una dintre ideile principale este să percepeți aranjamentul ca pe o sculptură. Mai precis, faceți în minte un desen prin care să vedeți ghivecele sau jardinierele atașate unele de altele într-un ansamblu. Atunci când imaginea devine unitară, puteți alătura vasele în funcție de ce ați gândit.

Amplasați frunzișul pe verticală

787 25 2Un alt truc recomandat de experți pentru un ansamblu estetic de efect pe terasă este aranjamentul pe verticală. Folosind suporturi de jardiniere de diferite înălțimi sau ghivece care pot fi suspendate, se poate obține un aspect interesant, dinamic și diferit. Jardinierele pot camufla, de asemenea, un gard care are nevoie de vopsea sau un perete cu aspect tern. Aveți la îndemână posibilitatea de a opta pentru vase mai înalte, de a ridica ghivecele pe suporturi (cărămizi, pietre, elemente de bordură) sau chiar de a amplasa arcade ori mici elemente de sprijin pe care să lăsați să se înalțe plante agățătoare care vor „invada” peretele sau suprafețele din apropiere, înflorind spectaculos și adăugând un aer de mister spațiului pe care îl acoperă.

Diversitate pentru unicitate

Aranjamentul unei terase cu ajutorul ghivecelor și jardinierelor oferă și posibilitatea unei mari versatilități deopotrivă a vaselor și a plantelor. Potrivit designerilor, diversitatea este un element central al con- ceptului de unicitate, așa că puteți „asambla” vizual ghivece și jardiniere de forme, mărimi și culori diferite, atât timp cât respectați regula spațiului unitar și al unei teme comune. Mai precis, dacă preferați suculentele, de exemplu, ele pot fi de toate speciile, așezate într-un „tablou” perso- nalizat în vase foarte diferite. Acest tip de etalare conferă prospețime, iar ochiul percepe deosebirile în mod plăcut și relaxant.

Potriviți vasele cu speciile

787 25 3Chiar dacă jardinierele și ghivecele permit o aranjare diversă, experții recomandă „asortarea” vaselor cu plantele pe care le susțin. Atunci când o floare este prea mare, prea vibrantă coloristic sau prea mică pentru ghiveci, ansamblul vizual are de suferit. În același timp, este bine să faceți în așa fel încât culoarea florilor să fie complementară cu cea a vasului, pentru ca acest element artificial să nu știrbească cu nimic farmecul natural și impactul estetic al plantei. În plus, atunci când aranjați terasa cu jardiniere și ghivece, este de preferat ca acestea să fie din aceeași gamă cromatică cu nuanța în care sunt vopsiți pereții sau elementele de arhitectură pe care plantele le vor împodobi.

Cumpărați exemplarele adecvate spațiului

Înainte de a trece la aranjamentul terasei cu jardiniere și ghivece, trebuie să studiați cu atenție spațiul pe care le veți amplasa, pentru a cumpăra exemplarele cărora le va merge cel mai bine în locul respectiv. În cazul în care lumina este puternică, chiar cu soare direct, alegeți specii care suportă bine radiațiile, cum sunt hibiscus, mușcatele sau trandafirul de grădină, iar dacă locul este umbrit, amplasați plante care vor înflori și vor prospera în lumină mai discretă - camelii, kalanchoe etc. De asemenea, țineți cont de posibilitatea ca plantele să moară peste iarnă, așadar, dacă doriți o terasă împodobită încontinuu, optați pentru specii veșnic verzi, care tolerează temperaturile foarte scăzute.

Înălțimile diferite evidențiază detaliile

Experții în design recomandă ca plantele de pe terasă să nu fie toate de aceeași înălțime, întrucât acest tipar nu va pune în evidență detalii fermecătoare, cum este o floare îmbobocită la un „etaj” inferior al plantei. În schimb, dacă florile au înălțimi și forme diferite, fiecare element de specificitate va fi evidențiat, iar contrastele, de formă, mărime și culoare, vor face ansamblul să pară mai mare și mai divers. În același timp, trebuie acordată atenție extremelor. Pe de o parte, plantele foarte mari pot intimida vizual pe o terasă care nu este suficient de largă, iar cele foarte mici se pot „pierde în peisaj” și nu-și ating scopul de design. În schimb, cu un simplu truc puteți obține un rezultat spectaculos: într-un ghiveci foarte mare amplasați concentric vase tot mai mici, umplând spațiile cu plante din aceeași specie, dar de diverse dimensiuni. Pe lângă faptul că vor conviețui foarte bine, efectul este spectaculos, întrucât nu se mai observă niciun petic de pământ, iar vasul pare „să dea pe dinafară” de bogăția plantelor.

Adoptați minimalismul

787 25 4Orice terasă, oricât de mică sau de îngustă, poate deveni un spațiu de o frumusețe aparte și de perfectă relaxare cu ajutorul plantelor aranjate în jardiniere suspendate sau în ghivece amplasate strategic, la colțuri sau pe laturi opuse. Totul este să aveți curajul de a recurge la minimalism, mai precis la plantele mici în vase asemenea, punând accent pe culoarea intensă a florilor sau pe frunzele spectaculoase. De asemenea, puteți elabora teme volumetrice realizate tot din vase cu plante de mici dimensiuni, secretul fiind ca tema să fie unitară, iar elementele să se așeze perfect unele cu altele. De pildă, pe o măsuță de pe terasă puteți face un aranjament cu ghivece cu cactuși de toate formele, care au de regulă flori uimitoare, viu colorate. Important este ca acest grupaj să fie „coagulat” doar în acel spațiu și să nu mai amplasați cactuși în alte zone ale terasei.

Dacă doriți să aranjați o terasă de dimensiuni mai mari, plantele în ghivece oversize sunt opțiunea recomandată de designeri

Daţi plantelor un „scop“

Pentru a nu arăta ciudat sau nepotrivit cu spațiul, plantele au nevoie de un „scop” din perspectiva designului. De pildă, pot sta pe o scară, alcătuind un tablou compact sau pot orna o bordură înaltă de lângă peretele casei, dându-i un aer vesel. De asemenea, o alee poate fi decorată pe laterale cu ghivece sau jardiniere. Rândurile paralele de flori dau impresia de lungime și puteți renunța la reguli de uniformitate, cum sunt aceeași înălțime a plantelor sau înrudirea speciilor.