Main menu

header

793 21 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

O companie din Australia a reușit să identifice o modalitate de a realiza un fertilizator de calitate înaltă din… baterii alcaline uzate.

Rezultate promițătoare pe specii ornamentale

Envirostream Australia a realizat un fertilizator din baterii uzate care va revoluționa felul în care sunt hrănite plantele. Concret, amestecând sol fertil cu zinc din baterii vechi de telecomandă și jucării pentru copii, specialiștii australieni au realizat un produs care a dat rezultate excelente în cazul unor specii ornamentale, în cadrul unui studiu extins, derulat recent. În Australia, aproape 98% din cele 158 de milioane de baterii alcaline comercializate în fiecare an ajung pe câmpuri, arată datele Battery Stewardship Council. În aceste condiții, echipa de cercetători s-a concentrat inițial pe reciclarea acestora, dar ulterior s-a recurs la refolosirea unora dintre componentele bateriilor.

Zinc pentru producția de cereale

Date fiind aceste prime efecte benefice demonstrate, compania a anunțat o nouă rundă de testări, de data aceasta pe soiuri de cereale, la mai multe ferme din zona Kojonup, din vestul țării. Aici, solul duce lipsă de zinc, magneziu și fosfat. Dar chiar și în aceste condiții, produce 14 milioane de tone de grâne anual. Experții consideră că aplicarea noului fertilizator ar putea spori semnificativ această producție din „grânarul Australiei”. „Proiectul nostru este deopotrivă o oportunitate de a reduce emisiile de carbon și de a îmbunătăți producția globală de cereale”, afirmă reprezentanții Envirostream Australia, într-un comunicat.

În toată lumea sunt produse circa zece miliarde de baterii în fiecare an, ceea ce reprezintă o presiune majoră asupra mediului