Main menu

header

822 25 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Martie este luna în care începe primăvara, anotimpul când totul revine la viață, când pământul se dezgheață și florile prind culoare. Este, așadar, sezonul parfumului și al nuanțelor vii. Traian Barbu (medalion) ne-a vorbit despre florile de primăvară cu bulb, cum se plantează şi cum se îngrijesc pentru a înflori la începutul lunii martie. .

„Plantarea bulbilor începe din luna octombrie”

- Care sunt florile de primăvară cu bulbi?

- La noi, cele mai populare flori de primăvară cu bulb sunt zambilele, lalelele, narcisele, bujorul de munte și cyclamenul, numit și violeta persană. În ultimii ani, preferatele pentru deschiderea anotimpului de primăvară au fost zambilele și cyclamenul.

- Când este bine să le plantăm, astfel încât să începem primăvara cu ele?

- În general, plantarea bulbilor pentru înflorirea primăvara începe din luna octombrie, dacă vorbim despre cele care se dezvoltă lent, cum ar fi cyclamenul, și sfârșitul lunii noiembrie pentru plantele cu ritm rapid de creștere și înflorire, cum ar fi zambilele.

- Cum se îngrijesc și cum le putem menține în viață mai multă vreme?

- Florile de primăvară au nevoie de frig. De exemplu, cyclamenul se dezvoltă și înflorește mult mai bine la o temperatura de 15-18 grade Celsius, decât la 22-25 grade Celsius. Noi recomandăm să fie ținute la lumină, dar este foarte important să se aleagă un loc răcoros. Nu de puține ori am întâlnit cazuri în care ghivecele de cyclamen erau ținute la fereastră, pe pervaz, deasupra caloriferului, unde este foarte cald.

„Rezistă între o săptămână și până la venirea căldurii”

822 25 2- Deci, locul în care le ţinem este foarte important...

- Da, locația este foarte importantă, chiar și la plante. Dacă vorbim despre cultivarea în grădină, foarte importantă este evitarea zonelor unde, în urma topirii zăpezii, pământul mustește de apă. Dacă ne referim la cele din ghivece, dar este valabil și pentru cele din grădină, plantele trebuie așezate la lumină, astfel încât să aibă cel puțin patru ore pe zi de soare și, în același timp, să nu fie în bătaia directă a soarelui pe tot parcursul zilei.

- Îngrijirea lor depinde de temperatură, de lumină?

- Da, pe lângă ce am spus mai sus, aș adăuga că, dacă plantele au prea multă caldură și sunt udate excesiv, acestea vor dezvolta o ciupercă a rădăcinilor numită „phytium root rot” care este foarte greu de combătut. În general, florile de primăvară rezistă între o săptămână și până la venirea căldurii, lalelele fiind cele mai perisabile, în timp ce cyclamenul se află la polul opus.

„Cele de interior sunt mai pretențioase”

822 25 3- Ce ne poți spune despre florile din ghiveci care sunt ţinute afară?

- Dintre cele menționate, doar cyclamenul se comportă diferit afară față de interior, pentru că nu rezistă la îngheț. Ca regulă de bază, ce crește în mod natural afară, rezistă fără probleme la interior. Cele de casă sunt plante mai pretențioase, cu o nevoie de atenție sporită. Sunt plante pe care intemperiile sau soarele arzător le-ar putea afecta destul de grav. Legat de tema noastră, cyclamenul nu ar rezista în lunile iunie-iulie afară. Frunzele, pur și simplu, se deformează și se usucă.

- Câte tipuri de bulbi există și care este cel mai bun?

- Există trei tipuri de așa-numiți bulbi. Sunt cei normali, cărora în popor li se spune „cepe”, sunt tuberculii, daliile au așa ceva, iar în popor li se spune „cartofi” și bulbii solzoși pe care îi întâlnim la crini și sunt diferiți de cei normali prin lipsa straturilor care se acoperă unul pe celălalt. Ar mai fi și rizomii, care se găsesc undeva la granița dintre bulbi și sistemul radicular clasic. Calitatea fiecăruia dintre toate aceste tipuri de bulbi este dată de mărime.

„Zambilele ar avea nevoie de o perioadă de vernalizare”

822 25 4- Cum îi alegem?

- Cu cât bulbul este mai mare, cu atât florile vor fi mai mari. Planta înmagazinează toți nutrienții necesari în bulb pentru o dezvoltare rapidă în primăvară. Astfel, cu cât bulbul este mai mare, cu atât stratul este mai bun.

- Cât trăieşte floarea?

- În funcție de tipul de plantă și de calitatea condițiilor, floarea poate rezista între trei zile și câteva luni. Cyclamenul este cel mai îndrăgit la capitolul acesta. El face flori din noiembrie până la sfârșitul lui martie.

- Când se ofileşte, aruncăm bulbul?

- Nu, nicidecum! Așteptăm să se ofilească și frunzele, iar apoi scoatem bulbul din pământ şi îl punem la păstrare într-un mediu uscat și rece. Dacă vorbim despre zambile, acestea ar avea nevoie de o perioadă de vernalizare (n.r. - trecerea plantelor de la etapa vegetativă la cea generativă). Pentru ca primăvara următoare florile să fie mari, bulbul trebuie păstrat timp de 30 de zile la -5 grade Celsius. Odată cu venirea toamnei, el se replantează în pământ sau în ghiveci.

„Odată la 35-40 de zile, se aplică tratamente împotriva bolilor”

- Cum putem avea flori şi anul următor? Cum îngrijim bulbul?

- În principiu, se replantează, se fertilizează săptămânal, iar odată la 35-40 de zile, se aplică tratamente împotriva bolilor sau a dăunătorilor. Printre cele mai uzuale tratamente sunt cele cu fungicid Topsin și insecticid Faster. Bulbii se scufundă într-o soluție cu 0,2% Topsin și se păstrează timp de 24 de ore. Dar, aceste operațiuni, din păcate, de multe ori nu își justifică efortul, fiind mai eficientă cumpărarea altei plante.

„Dacă vorbim despre cultivarea în grădină, foarte importantă este evitarea zonelor unde pământul musteşte de apă. Dacă vorbim despre cele din ghivece, dar este valabil şi pentru cele din grădină, plantele trebuie aşezate la lumină“

„Udarea deficitară sau stresul mecanic pot provoca ofilirea accelerată a florii“

- În ce condiţii floarea se ofileşte mai repede decât ar trebui?

- Când planta ajunge la maturitate și este gata să se înceapă procesul de fecundare, emite un anumit fitohormon numit etilenă. Ei bine, eliberarea acestuia poate fi grăbită artificial prin creșterea temperaturii, udarea deficitară sau stres mecanic, cum ar fi cel provocat de vânt sau lovirea plantei. Așadar, unul sau mai multe dintre cele de mai sus pot provoca ofilirea accelerată a florii.