Main menu

header

887 23 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Pentru că suntem în plin sezon de amenajare a curții și a grădinii, vă prezentăm o variantă excelentă care, cu siguranță, vă va scoate din anonimat: bradul coreean, un conifer foarte rezistent, deloc pretențios, ce se poate planta atât în grădină, cât și în ghiveci. GrădinaMax comercializează pe piaţa românească seminţe de legume și flori, bulbi și plante vii, printre care și brad coreean. De aceea, specialistul în marketing Larisa Patricia Herlaș ne-a vorbit despre acest conifer special și cum ne putem bucura de frumusețea lui chiar la noi acasă.

„Trunchiul are scoarța netedă, iar acele sunt moi la atingere”

- Ce particularități are bradul coreean? Prin ce se deosebește de cel obişnuit?

- Bradul cu care suntem obișnuiți și pe care îl împodobim de Crăciun, cunoscut și cu denumirea de brad caucazian, ajunge, în habitatul natural, la înălțimi foarte mari, 50-80 de metri. Cel coreean (Abies koreana), însă, este unul dintre cele mai mici tipuri de brazi, având o înălțime cuprinsă între 10 și 15 metri, statură compactă și formă conică.

- Cum l-aţi descrie în câteva cuvinte?

- Bradul coreean poate fi ușor recunoscut datorită formei sale piramidale, ramurilor dispuse orizontal și a minunatelor conuri de culoare violet, care se formează în partea superioară a coroanei. Trunchiul se remarcă prin scoarța netedă, gri-maronie, iar acele acestei specii sunt aplatizate, moi la atingere, de 1-2 centimetri. Ele pot să fie arginti, albăstrui sau verzi. De asemenea, lăstarii își schimbă cromatica pe măsură ce cresc, oferind un spectacol dinamic de culoare. Desigur, aceste caracteristici pot diferi de la soi la soi.

„Preferă un sol bine drenat și argilos”

- Este o variantă bună pentru designul peisagistic?

- Alegerea unei specii de brad pentru amenajări peisagistice trebuie să țină cont de câteva aspecte: dimensiunea spațiului pe care îl aveți la dispoziție, efectul decorativ pe care urmăriți să îl obțineți, ce alte plante vreți să acompanieze bradul/brazii etc. Bradul coreean este o opțiune potrivită în foarte multe situații, în special datorită faptului că prezintă o creștere limitată. Mai mult, acesta nu este deloc pretențios și poate fi îngrijit cu ușurință. În plus, aspectul său este unul care nu are cum să displacă nici celor mai exigenți privitori.

- Care este mediul care-i prieşte cel mai bine?

- Am putea fi tentați să spunem că bradul coreean se cultivă cu succes doar în zonele montane, unde temperatura este mai scăzută și solul are anumite proprietăți. Însă, soiurile care se comercializează acum sunt aclimatizate, motiv pentru care se adaptează foarte ușor în diverse condiții de mediu. Noi recomandăm să fie plantat într-o zonă iluminată, dar el crește bine și în umbră parțială. De asemenea, preferă un sol bine drenat și argilos.

„O trăsătură specifică este creșterea lentă”

887 23 2- Dacă vrem să îl plantăm, ce condiţii trebuie să îndeplinească?

- Plantarea lui se poate face de primăvara până toamna, în funcție și de regiunea în care acesta urmează să fie cultivat. Groapa ar trebui pregătită din timp, chiar cu două săptămâni înainte. Se recomandă ca aceasta să aibă 60x60x60 centimetri. Pe fundul gropii se va așeza un strat de drenaj - pietre de dimensiuni mici, bucăți de cărămidă etc. Apoi, aceasta va fi umplută până la jumătate cu un amestec alcătuit din turbă, o parte de nisip, două părți de lut, trei de humus, 10 kg rumeguș și 200-300 g nitrofosfat. Puietul de brad va fi plasat în centru, având grijă ca rădăcinile să fie răsfirate uniform, iar restul amestecului de sol va fi folosit pentru a umple groapa. Desigur, acțiunea de plantare nu este considerată încheiată până când nu se realizează irigarea.

- În cât timp creşte?

- O trăsătură specifică coniferelor și mai ales bradului coreean este creșterea lentă. El ajunge la aproximativ 2 metri, după 10 ani de la plantare, respectiv la 4 metri, după circa 30 de ani. Desigur, depinde de soi, de sol și de alte criterii. Însă, acest lucru nu trebuie să îi descurajeze pe cei care își doresc să aibă în curte brad coreean. El compensează prin eleganță și longevitate.

„Foarte rar se poate confrunta cu boli fungice sau bacteriene”

- Cum îl îngrijim? Spuneați că nu este deloc pretențios...

- În primii ani de viață acesta trebuie udat de câteva ori doar, în perioadele caniculare, când solul este extrem de uscat. Fertilizarea se poate realiza la doi-trei ani după plantare, folosind îngrășăminte complexe, conform instrucțiunilor. Tăierea nu se efectuează decât la anumite soiuri, însă nu este o activitate specifică bradului coreean. Când acesta ajunge la maturitate, nu mai are nevoie de niciun fel de îngrijire.

- Care sunt situaţiile în care se poate îmbolnăvi şi cum ştim că suferă?

- Foarte rar se poate confrunta cu boli fungice sau bacteriene. Cauzele sunt multiple: poluare, deficit de fier, carențe în ceea ce privește cantitatea de fosfor, material să- ditor de proastă calitate etc. Grădinarii pot observa schimbări la forma ramurilor, apariția de pete, îngălbenirea și căderea acelor. În astfel de cazuri, se recomandă intervenția de urgență cu tratamente specifice. Există și dăunătorii care pot pune în pericol viața bradului, însă și împotriva lor se găsesc tratamente, care pot fi achiziționate din magazinele de specialitate. Trebuie să aveți grijă să folosiți produsele conform indicațiilor de pe ambalaje, pentru a evita supradozajul.

„Bradul coreean tolerează atât temperaturile foarte ridicate, cât și pe cele extrem de scăzute. Totuși, sfatul nostru este să-l plantați într-o zonă în care curenții de aer nu sunt prea puternici“

„Se poate planta şi în ghiveci“

- Se poate planta şi la ghiveci sau doar în grădină?

- Bradul coreean poate fi plantat și în ghiveci. În acest caz, ghiveciul trebuie să fie suficient de mare pentru a permite dezvoltarea sistemului radicular. Însă, nu este recomandat să fie ținut la interior. Această variantă este una ideală pentru cei care vor să își decoreze terasa sau au un balcon neacoperit.

- Cărui design i s-ar potrivi cel mai bine?

- Bradul coreean este un arbore foarte versatil. Acesta poate fi plantat în compania altor conifere sau poate să însoțească cu succes diverși arbuști ornamentali, flori sau ierburi. În funcție de ceea ce vă doriți, puteți să amenajați un gard viu, care să vă ofere intimitate, sau o grădină alpină. În orice caz, coniferele ar trebui integrate în cât mai multe compoziții, deoarece prezintă o serie de avantaje: ionizează aerul, scad poluarea fonică, sunt veșnic verzi și creează o stare reconfortantă. În plus, au un miros plăcut care induce relaxarea.