Main menu

header

de Claudia Stan

Steaua Bethleemului (Ornithogalum umbellatum) sau baluşca este o floare ce creşte spontan pretutindeni în Europa, Asia şi America, pe dealuri şi câmpii. Denumirea populară de Steaua Bethleemului i-a fost dată datorită formei de astru pe care o are gingaşa floare, bătrânii din popor asemuind-o Stelei ce i-a călăuzit pe magi către Pruncul Iisus.

Vesteşte primăvara
Baluşca creşte rapid, dintr-un bulb dezvoltându-se, în mai puţin de o lună, doi lăstari, dar planta nu creşte mai mult de 40 cm. Frunzele sunt liniare şi întotdeauna mai lungi decât tulpina, iar florile, de un alb pur, cu o dungă verzuie. Ornithogalum umbellatum înfloreşte primăvara devreme, vestind sosirea acestui anotimp. Dar baluşca nu este numai o plantă decorativă, ea fiind utilizată şi pentru puterile sale de relaxare a psihicului uman!

Inclusă în terapiile lui Bach
Ornithogalum umbellatum face parte din cele 38 de remedii florale inventate de doctorul Edward Bach. Se spune că Steaua Bethleemului ajută persoanele afectate să depăşească rapid o stare de şoc, redându-le tăria şi forţa sufletească pentru a o lua de la capăt în orice situaţie. Doctorul Bach a descoperit că baluşca dezvoltă în fiecare an în bulbii săi potenţialul sufletesc al unui nou început şi al reorganizării. Aşadar, planta este recomandată tuturor celor care au avut parte de un şoc emoţional şi de suferinţe mentale. Pentru a preveni şi trata stările emoţionale exacerbate, puteţi apela la esenţa florală din baluşcă, pe care o găsiţi în farmacii. Pentru înlăturarea crizelor de isterie se recomandă o linguriţă din lichidul concentrat, ce se ţine sub limbă timp de câteva secunde, după care se înghite. Se repetă procedura de trei ori, într-un interval de cinci minute.

Poate fi transplantată şi în ghiveci
Steaua Bethleemului poate fi transplantată uşor din zonele în care creşte, în grădina dumneavoastră. Preferă solurile acide-neutre, adaptându-se uşor. Totodată, dacă doriţi să aveţi planta în casa dumneavoastră de Crăciun, o puteţi planta într-un ghiveci. Scoateţi bulbii cu grijă din pământ vara, după ce se trece floarea, şi păstraţi-i într-un staniol la loc umbros. Cu două-trei săptămâni înainte, plantaţi bulbii în ghivece la o adâncime de zece centimetri şi udaţi de două ori pe săptămână.

Pont! Plantaţi baluşca în camerele copiilor, deoarece stimulează intelectul şi înlătură neliniştile!